(0182) 58 66 01 info@123lens.nl
Selecteer een pagina

Heeft u het idee dat uw contactlenzen niet meer optimaal presteren? Zitten ze niet lekker? Krijgt u hoofdpijn als u ze in heeft? Of is er iets anders wat het draagcomfort in de weg zit? Dan bent u misschien toe aan een andere soort lenzen of contactlenzen van een ander merk. Maar is het wel verstandig om zomaar andere lenzen te bestellen?

Wisselen van contactlenzen is in de meeste gevallen mogelijk, maar vereist vaak goede controle en nauwkeurigheid. Andere lenzen bestellen of proberen is dan ook niet altijd zonder risico. Wanneer kunt u nu zomaar andere lenzen bestellen en wanneer moet u eerst een specialist raadplegen? In deze blog leggen we het uit. 

Een andere sterkte proberen

Heeft u het gevoel dat uw contactlenzen u geen scherp zicht meer opleveren? U bent niet de enige. Uw ogen blijven zullen waarschijnlijk uw hele leven (langzaam) achteruit blijven gaan. Na een paar jaar kan het dan ook best voorkomen dat uw ogen behoefte hebben aan een andere sterkte lens. Blijft u te lang met een verkeerde sterkte rondlopen? Dan kan dit narigheden zoals hoofdpijn opleveren. Om de beste lenzen voor uw ogen te krijgen, moet u altijd een specialist raadplegen bij een wijziging. Er zijn echter mogelijkheden voor mensen die ondanks dit advies toch zelf wat anders willen proberen.

Het wordt aangeraden om één keer per jaar uw ogen en lenzen te laten controleren (foto: Albarubescens)

Is het dan maar een goed idee om een andere sterkte lens uit te proberen? Niet echt. Hoewel u er geen groot risico mee loopt, is het niet verstandig om op eigen houtje een andere sterkte te bestellen. Ga in plaats daarvan langs bij uw oogspecialist. Ook als u uw zicht nog als goed ervaart, wordt aangeraden regelmatig uw ogen te laten meten. De specialist kan u namelijk precies vertellen welke sterkte u nodig hebt voor een scherp zicht. Ga minimaal één keer per twee tot drie jaar langs voor een meting van uw sterkte en laat uw ogen en lenzen (minimaal) één keer per jaar controleren. Vervolgens kunt u op basis van uw nieuwe recept zonder zorgen nieuwe lenzen bestellen.

Een ander merk contactlenzen nemen 

Soms is uw sterkte nog prima in orde, maar heeft u toch behoefte aan andere lenzen. Een ander merk lenzen uitproberen kan dan uitkomst bieden. Dit kunt u gelukkig gewoon doen zonder tussenkomst van een specialist, op één voorwaarde: zorg altijd dat uw nieuwe lenzen van een hogere kwaliteit zijn dan uw huidige lenzen. Bij uw eerste aanmeting heeft de specialist u een bepaalde soort contactlenzen aanbevolen op basis van uw ogen. Een betere lens dan het advies uitproberen kan meestal geen kwaad, maar een lens van lagere kwaliteit kan schadelijk zijn. Probeer dus geen geld te besparen door een goedkopere soort lenzen uit te proberen.

Wanneer u contactlenzen van een ander merk probeert, kan het zijn dat uw zicht minder scherp wordt of dat u last krijgt van hoofdpijn. Dat komt omdat verschillende merken verschillende materialen en technieken gebruiken in de productie van hun lenzen. Hierdoor kan het effect tussen lenzen verschillen, zelfs als u exact dezelfde sterkte bestelt. Waarschijnlijk moet u dan een kwartje meer of minder op uw sterkte doen. In dat geval kunt u de nieuwe lenzen het beste meenemen naar een specialist. Hij of zij kan dan zeggen of u de lenzen een kwart sterker of een kwart minder sterk dan uw voorgaande contactlenzen moet bestellen. Houdt u er rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn.

Torische of multifocale lenzen

‘Normale’ lenzen verschillen dus al per merk. Bij ‘speciale’ lenzen – zoals torische of multifocale lenzen – is dit verschil nog groter. Deze contactlenzen hebben namelijk niet overal dezelfde scherpte en moeten recht op uw oog blijven zitten om het juiste effect te hebben. Elk merk bereikt dit op een andere manier. Daarom vragen deze lenzen iets meer bedachtzaamheid voordat u van merk wisselt. Twijfelt u? Neem dan voor de zekerheid contact op met uw specialist.

Andermans contactlenzen uitproberen 

Als u benieuwd bent naar de mogelijkheid van lenzen van een ander merk of met een andere sterkte, dan kunt u zich verleid voelen de lenzen van een familielid, partner of vriend(in) te proberen. Dit is echter uit den boze. Lenzen en lenzendoosjes zijn namelijk de ideale leefomgeving voor bacteriën en virussen. Er zijn wel degelijk lenshouders met een antibacteriële werking, zoals die van Solocare Aqua, maar dit geldt lang niet voor alle lenshouders. Bovendien krijgt u zelfs met deze houders virussen zoals het nieuwe coronavirus niet dood. 

Ook het lenen van gekleurde lenzen, bijvoorbeeld voor een feestje, wordt sterk afgeraden

Bacteriën en virussen kunnen lang overleven op een lens en kunnen nare infecties en aandoeningen opleveren. In het ergste geval kunt u uw zicht permanent beschadigen wanneer u andermans contactlens uitprobeert. De boodschap is dus simpel: niet doen!

Lenzen bestellen bij 123 Lens

In de meeste gevallen kunt u best wel een keertje andere contactlenzen uitproberen. Toch is het vaak aan te raden om eerst een specialist te raadplegen, al is het maar voor de zekerheid. Bovendien is het belangrijk om uw nieuwe contactlenzen te bestellen bij een betrouwbaar verkooppunt, zo weet u zeker dat u kwaliteit krijgt. Via de webshop van 123 Lens kunt u lenzen van hoge kwaliteit eenvoudig en tegen een eerlijke prijs bestellen zonder dat u de deur uit hoeft. Zo probeert u gemakkelijk eens een ander merk lenzen.