6 oogoefeningen om je ogen gezond te houden

Het is belangrijk om je ogen fit en fris te houden. Zo geniet je langer van een goed en comfortabel zicht. Maar hoe houd je je ogen gezond? Deze 6 eenvoudige oogoefeningen kunnen helpen.

Lachende vrouw

Er zijn talloze manieren om je lichaam gezond te houden. En sinds de coronapandemie zijn we daar steeds drukker mee bezig. Dagelijks een rondje lopen, niet te lang achter de computer zitten, regelmatig sporten, gezond eten: we horen dagelijks hoe belangrijk het is. Maar voor de gezondheid van je ogen is vaak maar weinig aandacht. 

Tijd om daar verandering in te brengen, want je ogen zijn enorm belangrijk. Met deze 6 oogoefeningen houd jij je ogen gezond. 

Oogoefening 1: de 20-20-20-2 regel

We zitten tegenwoordig grote delen van de dag aan onze beeldschermen gekluisterd. Voor ons werk, de studie of voor een spannende Netflix-serie. Dat is niet goed voor je ogen. Je knippert minder vaak, en je ogen moeten grote moeite doen om gefocust te blijven. En dan is het blauwe licht van de meeste schermen ook nog eens slecht voor je ogen

Vrouw op de bank met laptop op schoot Te veel schermtijd is slecht voor je ogen. Oogoefeningen kunnen helpen.

Met de 20-20-20-2 regel zorg je ervoor dat je de schadelijke effecten van al die schermtijd op je ogen beperkt. Het is vrij simpel: kijk elke 20 minuten minimaal 20 seconden 20 voet (+/- 6 meter) ver. En ga elke dag minimaal 2 uur naar buiten. In het begin kan je een wekkertje zetten om je aan deze oogoefening te herinneren. Maar je zal merken dat het al snel een gewoonte wordt.  

Oogoefening 2: de oogrol

Een andere oogoefening die je gemakkelijk tussen het werken, studeren of binge watchen door kan doen, is de oogrol. Door regelmatig met je ogen te rollen train je de spieren in je ogen. Net zoals wanneer je je andere spieren traint, worden je oogspieren hier sterker van, waardoor je ogen langer fit en fris blijven. 

De oogrol begin je door een paar keer diep adem te halen en even tot rust te komen. Adem vervolgens diep in en kijk omhoog naar het plafond. Rol – terwijl je langzaam uitademt – je ogen met de klok mee. Eerst naar rechts, dan naar de vloer, dan naar links, en weer terug naar boven. Herhaal dit 10 keer. En herhaal de oogoefening daarna nog eens 10 keer tegen de klok in. Dan zit je oog-workout er alweer op! 

Oogoefening 3: in- en uitzoomen

Voor deze oogoefening moet je een raam opzoeken, het liefste een met een goed uitzicht. Je gaat namelijk naar buiten kijken. Wanneer je te lang naar één object kijkt, raken je ogen vermoeid. Dan wordt het lastig om je focus erbij te houden en scherp te blijven zien. Dat kan met een computerscherm gebeuren, maar bijvoorbeeld ook met een goed boek waarin je jezelf helemaal verliest.

Oogoefeningen: naar buiten kijken over New York City Deze oogoefening wordt een stuk leuker als je een goed uitzicht kan vinden

Om dat te voorkomen komt deze oogoefening goed van pas. Ga voor een raam zitten en zorg dat er een object voor het raam staat, zoals een plant of een kaars. Kijk naar het object en probeer daar 10 seconden op scherp te stellen. Verleg daarna je focus op een object ver weg buiten het raam. Probeer je hoofd en ogen zo min mogelijk te bewegen. Probeer alleen ‘in- en uit te zoomen’ met je ogen. Houd je blik 10 seconden scherp op het object ver weg en verleg je focus weer naar het object dichtbij. Herhaal dit 10 keer om je ogen fit te houden.

Oogoefening 4: dagdromen

We dagdromen allemaal wel eens, maar wist je dat het ook een goede oogoefening kan zijn? Tijdens het dagdromen kijken we namelijk meestal naar niks in het bijzonder. We staren maar een beetje uit het raam, zonder ergens specifiek op te focussen. Diffuus kijken, heet dat. Voor je ogen is dat heerlijk ontspannend. 

Af en toe is het dus goed om even te dagdromen. Deze oogoefening kan je niet overal doen. Dagdromen tijdens het autorijden is natuurlijk hartstikke gevaarlijk. Maar je hebt nu wel een goed excuus om soms even lekker weg te dromen tijdens het werk of de les.  

Oogoefening 5: knipperen

Als we ons concentreren, vergeten we nog wel eens te knipperen. Dit geldt zeker wanneer we naar een beeldscherm kijken. Niet zo handig, want regelmatig knipperen is essentieel voor gezonde ogen. Het houdt je ogen schoon, vochtig en fris. Daarom is deze oogoefening heel simpel: knipperen!

Er zijn verschillende manieren om jezelf eraan te herinneren te knipperen. Natuurlijk kan je af en toe een minuutje nemen om bewust met je ogen te knipperen. Maar je kan ook vaste knipper-momenten instellen. Bijvoorbeeld na het lezen van elke alinea, of na elke scène in een serie. Zo houd je je ogen lekker fris. 

Oogoefening 6: de oogpauze 

De laatste oogoefening is de makkelijkste van allemaal. Maar misschien ook wel de meest effectieve. De laatste oogoefening is namelijk de oogpauze. Onze ogen moeten elke dag enorm veel indrukken verwerken. Dat is vermoeiend. Geef je ogen dus regelmatig een pauze!

Dat begint met een goede nachtrust. Als je elke nacht de aanbevolen 8 uur slaapt, geef je je ogen al veel rust. Maar het kan ook goed zijn om af en toe een powernap te nemen. Of om gewoon je ogen even dicht te doen. Combineer dit bijvoorbeeld met meditatie of een goede podcast. Dan kunnen je ogen even echt tot rust komen en kunnen ze er de rest van de dag weer tegenaan!

Andere manieren om je ogen gezond te houden 

Oogoefeningen zijn niet de enige manier om je ogen gezond te houden. Een gezonde leefstijl is nog veel belangrijker. Door goed voor je lichaam te zorgen, niet te roken, gezond te eten, regelmatig te sporten, genoeg te slapen, stress uit de weg te gaan, en wat vaker een slok water te nemen, houd je je ogen nog lang gezond, fit en fris.

TIP: Las regelmatig een oogpauze in.

Lenzen en toebehoren kopen bij 123 Lens

Daarnaast is het belangrijk om de juiste lenzen te dragen, als je die nodig hebt. De verkeerde contactlenzen kunnen je ogen veel schade toebrengen. Laat je daarom altijd adviseren door een specialist, zoals een optometrist. Koop vervolgens je lenzen bij een vertrouwd verkooppunt, zoals de webshop van 123 Lens

Al meer dan 22 jaar kan je bij ons terecht voor veel verschillende soorten en merken contactlenzen. En ook voor toebehoren – zoals oogdruppels – ben je bij ons aan het goede adres. Kijk dus snel in de webshop en bestel je lenzen tegen een eerlijke prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *