Contactlenzen in diverse beroepen

Onze opticiens krijgen vaak de vraag: kan ik lenzen dragen tijdens mijn werk? Het antwoord op deze vraag is voor een groot deel afhankelijk van het beroep dat je uitoefent. Bij 123Lens vertellen we je graag wat er mogelijk is en voor welk type lenzen je bij jouw beroep het beste kunt kiezen.

Lenzen bij diverse beroepen

Onze opticiens krijgen vaak de vraag: kan ik lenzen dragen tijdens mijn werk? Het antwoord op deze vraag is voor een groot deel afhankelijk van het beroep dat je uitoefent. Zit je op kantoor of werk je bijvoorbeeld in de horeca of in de zorg? Dan kun je natuurlijk zonder problemen contactlenzen dragen. Het dragen van lenzen wordt echter ingewikkelder wanneer je een beroep uitvoert waarbij je te maken kunt krijgen met invloeden van buitenaf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zand, steen, water en wind. Wanneer deze invloeden in contact komen met je contactlens, kan je oog gaan irriteren. Gelukkig kun je dit gemakkelijk voorkomen door goed voorbereid te zijn en de juiste contactlenzen te dragen. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we in dit artikel een lijst samengesteld met beroepen waarbij het dragen van lenzen een goede voorbereiding vereist. Met deze kennis op zak, kun je zonder problemen contactlenzen dragen op je werk.

Lenzen in de bouw, kan dat?

Kunnen lenzen bij beroepen in de bouw?

Wanneer je denkt aan beroepen waarbij je in direct contact staat met vuil, denk je natuurlijk meteen aan de bouw. Of je nu timmerman, stukadoor of aannemer bent: op de bouwplaats word je blootgesteld aan onder andere stof, steen en zand. Toch kiezen veel mensen in de bouw voor het dragen van contactlenzen, simpelweg omdat het dragen van een bril nog meer problemen met zich meebrengt. Je bent immers de hele dag in beweging, en een bril kan niet alleen in de weg zitten tijdens het uitvoeren van je taken, maar kan ook kapot gaan. En wat moet je dan? Het dragen van lenzen is een goede oplossing voor dit probleem, maar het is wel belangrijk om je lenzen goed te verzorgen. Zo raden wij bouwlieden aan om te kiezen voor daglenzen in plaats van maandlenzen. Zo begin je iedere werkdag in ieder geval met een schoon en fris paar lenzen. Voor extra bescherming kun je natuurlijk ook altijd een beschermbril dragen!

TIP: Neem extra lenzenvloeistof mee naar je werk. Is er zand in je ogen gekomen? Dan kun je je lens tussendoor even schoonmaken. Je kunt er ook voor kiezen om een extra setje daglenzen mee te nemen, zodat je gemakkelijk van lens kunt wisselen.

Beroepen in de luchtvaart: zijn lenzen toegestaan?

Veel mensen denken nog altijd dat mensen met een oogafwijking geen baan in de luchtvaart mogen uitoefenen. Dit is echter niet waar. Voor veel luchtvaartberoepen, zoals piloot en luchtvaartregelaar geldt er echter wel een begrenzing: je oogafwijking moet zich namelijk bevinden tussen -6 en +5. Voordat je een baan zult kunnen bemachtigen, zul je dan ook een oogonderzoek moeten ondergaan. Ook voor andere luchtvaartbanen, zoals steward(ess) is het dragen van contactlenzen geen enkel probleem. Wij raden je echter wel aan (en in sommige gevallen is dit zelfs verplicht) om een reservebril bij de hand te hebben. De lucht in een vliegtuig is namelijk droger dan de lucht op de grond, waardoor de kans op droge of geïrriteerde ogen wordt vergroot. Vooral bij lange vluchten, is het slim om een back-up plan te hebben: dit kan een bril zijn, maar ook een extra paar lenzen of oogdruppels om de ogen te kunnen bevochtigen.

Bij sommige beroepen is het niet alleen aan te raden, maar verplicht om een reservebril bij te hebben.

Kun je lenzen dragen als militair?

Militaire beroepen en het dragen van lenzen

Wil je graag het leger in? Ook dan zul je waarschijnlijk vaak te horen krijgen dat je geen bril of lenzen mag dragen. Ook dit is slechts een fabeltje. Contactlenzen zijn namelijk toegestaan bij zowel de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marechaussee als de Luchtmacht. Binnen Defensie zijn een aantal functies waarbij er restricties zijn aan de maximale sterkte bijvoorbeeld bij functies bij het Korps Commandotroepen. Daarnaast mag je binnen de Special Forces van het Korps Mariniers en het Pathfinder peloton van 11 Luchtmobiele Brigade niet bril- contactlensdragend zijn. Ook voor beroepen binnen het leger geldt dat je vooraf een oogonderzoek zult moeten ondergaan. Welk soort contactlens het beste bij jou past, is voor een groot deel afhankelijk van je positie binnen het leger. Werk je voornamelijk op kantoor? Dan kun je prima maandlenzen blijven dragen. Werk je in de linie? Dan is de kans op bijvoorbeeld zand in je ogen aanzienlijk groter. In deze gevallen is het slim om te kiezen voor daglenzen, zodat je iedere dag kunt beginnen met super schone lenzen. Draag je toch liever maandlenzen? Zorg er dan voor dat je lenzenvloeistof bij de hand houdt om je lenzen, indien nodig, schoon te kunnen maken.

Kun je lenzen dragen tijdens nachtdiensten?

Lenzen dragen tijdens nachtdiensten

Werk jij de nachtdienst? Veel mensen denken dan dat ze moeten kiezen tussen hun lenzen overdag of ’s nachts dragen. De meeste lenzen mogen immers maar maximaal 12 uur per dag worden gedragen. Maar wist je dat er ook lenzen zijn die je continue kunt dragen? Dit zijn de zogenoemde permanent wear lenzen. Deze sterke lenzen kunnen tot wel zeven dagen lang onophoudelijk gedragen worden: ook tijdens het slapen. Hierdoor zijn ze perfect voor mensen die werken in nachtdiensten. Met permanente wear lenzen, hoef jij je niet druk te maken dat je de maximale aanbevolen tijd van je lenzen overschrijdt.

Lenzen bij transportberoepen

Als chauffeur zul je je urenlang moeten concentreren op de weg. Deze concentratie kost je ogen veel energie, waardoor ze droog en vermoeid aan kunnen voelen. Draag je contactlenzen als chauffeur? Dan is het slim om altijd een paar extra lenzen of een bril bij de hand te hebben. Zodra je merkt dat je ogen vermoeid raken, kun je jouw lenzen verwisselen voor een bril. Rijd je internationaal en moet je ’s nachts in je auto overnachten? Zorg er dan voor dat je voldoende lenzenvloeistof en een goede lenzenhouder bij je hebt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om daglenzen te dragen.

TIP: Draag een zonnebril tijdens de vroege ochtenduren, om je ogen te beschermen tegen de laaghangende zon.

Lenzen bij beroepen waarbij je in contact komt met water

Ben je duiker, visser, badmeester of heb je een ander beroep waarbij je in contact kunt komen met water? Draag dan uitsluitend daglenzen. In het water kun je niet alleen je lenzen verliezen, maar er is ook een verhoogde kans dat je lenzen in contact komen met bacterieën en virussen die zich in het water bevinden. Door daglenzen te dragen, kun je de risico’s zoveel mogelijk beperken. Ook het dragen van een goede duikbril kan de risico’s verminderen. Wanneer je duikmasker waterdicht is, zal er immers geen direct contact zijn tussen je lenzen en het water.

Lenzen bij beroepen waarbij je met water in aanraking komt

Mag ik lenzen dragen bij mijn beroep?

We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk beroepen uit te lichten in dit artikel. Heb jij een ander beroep en vraag je je af of jij lenzen mag dragen tijdens je werk? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijke advies. Onze specialisten helpen je graag verder.

Reacties

2 reacties
  • Khan Van schreef:

    Ik werk in frituur en draag lenzen. Blijft er verlaag hangen aan mijn lenzen? Zoja, hoe moet ik de lenzen ontvetten? of is een gewone lenzenvloeistof ook goed?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Als lenzen aan dergelijke vervuiling blootgesteld worden, kunnen deze het beste schoongemaakt worden met een lenzenvloeistof gebaseerd op waterstofperoxide. Het is beter om niet een alles-in-één vloeistof te gebruiken. Deze is meestal gebaseerd op het schoonwrijven van de lenzen. Hierbij worden dan de vetten in de microscopische openingen van de contactlenzen gewreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *