Contactlenzen permanent dragen: de voor- en nadelen op een rij

Sommige lenzen kun je (op advies van een specialist) meerdere dagen en nachten permanent achter elkaar dragen. Maar is dat wel handig? In deze blog zetten wij de voor- en nadelen van deze ‘extended wear’ lenzen op een rij.

Man slapend met permanent dragen lenzen

Contactlenzen kun je niet permanent dragen. Dat kan namelijk voor ernstige schade aan je ogen zorgen. De enige uitzondering is een lensimplantatie, maar hier kom je alleen voor in aanmerking als dat medisch noodzakelijk is. Toch wil je je lenzen soms langer dan een dag inhouden. Bijvoorbeeld als je een oproepdienst hebt, of wanneer je een nachtje moet doorhalen. In dat geval kunnen ‘extended wear’ lenzen de oplossing bieden.

‘Extended wear’ lenzen: het dichtst bij permanent

Extended wear lenzen (soms afgekort als EW lenzen) kan je maximaal 7 dagen en nachten dragen voordat je ze moet uitdoen om te reinigen. Maar dan moeten je ogen hier wel geschikt voor zijn. EW lenzen kan je daarom alleen maar langer dan een dag dragen als jouw optometrist of lensspecialist dit adviseert. Omdat je deze lenzen langere tijd kan dragen, worden ze ook wel eens misleidend ‘permanent wear’ lenzen genoemd.

Het is belangrijk om het advies van de specialisten op te volgen. Maar het is ook fijn om de voor- en nadelen van het ‘permanent’ dragen van contactlenzen te kennen. Daarom zetten we die hieronder voor je op een rijtje: 

Voordelen van ‘permanent’ contactlenzen dragen

Laten we positief beginnen. Het ‘permanent’ dragen van extended wear lenzen kan namelijk een aantal interessante voordelen opleveren. We noemen de belangrijkste.

Minder vaak lenzen in en uit doen 

Het meest voor de hand liggende voordeel: extended wear contactlenzen hoef je minder vaak in en uit te doen. Hoe vaak jij jouw lenzen in en uit moet doen, hangt af van het advies van je specialist. Misschien moet je je lenzen elke twee dagen reinigen, misschien kan je ze wel vijf dagen inhouden. En misschien moet je ze als normale ‘daily wear’ lenzen dragen, maar kan je ze af en toe een nachtje inlaten. 

Het feit dat je extended wear lenzen soms minder vaak in en uit moet doen, is extra interessant voor mensen die hier moeite mee hebben. Denk aan mensen met reuma of een essentiële tremor.

Brandweer die een brand blust Met extended wear contactlenzen sta je altijd klaar om direct in actie te komen

Altijd scherp zicht 

Daarnaast kunnen extended wear lenzen altijd voor scherp zicht zorgen wanneer je dat nodig hebt. Als je specialist het adviseert, kan je deze lenzen ook ‘s nachts inhouden. Soms zelfs voor meerdere nachten achter elkaar. Dit is ideaal voor mensen met onregelmatige werkuren of nachtdiensten. 

Ook hulpverleners die dag en nacht paraat moeten staan kunnen profijt hebben van extended wear lenzen. Zodra je wordt opgeroepen sta je met een scherp zicht op en ben je binnen no-time de deur uit.

Extra flexibiliteit

Tenslotte bieden extended wear lenzen extra flexibiliteit. Je hoeft je met deze contactlenzen minder zorgen te maken wanneer je ze een nachtje niet uit kan doen. Handig wanneer een kroegentocht uitloopt in een nachtje doorhalen. Of wanneer je op een plek kampeert waar je je contactlenzen niet hygiënisch in en uit kan doen.

Contactlenzen en toebehoren Een goede hygiëne en verzorging is extra belangrijk als je lenzen ‘permanent’ draagt

Nadelen van ‘permanent’ contactlenzen dragen 

Met al die voordelen is het gek dat niet iedereen extended wear contactlenzen draagt, toch? Niet helemaal. Er zitten namelijk ook nadelen aan het ‘permanent’ dragen van contactlenzen. Dit zijn de belangrijkste:

Meer kans op ooginfecties of beschadigingen 

Het grootste nadeel van lenzen die je langer inhoudt, is dat de kans op ooginfecties en ontstekingen aanzienlijk groter is. Het is belangrijk dat er geen vuil of onzuiverheden tussen je lens en oog terecht komt. Daarom doe je contactlenzen normaal gesproken dagelijks uit om ze te reinigen (of om ze met nieuwe daglenzen te vervangen).

Hoe langer je je lenzen inhoudt, hoe groter de kans op infecties en beschadigingen. Extra aandacht voor hygiëne en verzorging is daarom essentieel als je van extended wear lenzen wilt genieten.

 

Extra controles nodig

Omdat de kans op ooginfecties en beschadigingen met extended wear lenzen groter is, moet je je ogen en lenzen regelmatig laten controleren. Vaker dan wanneer je ‘normale’ lenzen zou dragen. Tijdens deze controles checkt je optometrist of contactlensspecialist of EW lenzen nog steeds de beste optie voor jouw ogen zijn. Het zou kunnen dat je op een later moment weer terug moet switchen naar daily wear lenzen. Of dat je je draagpatroon moet aanpassen. 

Minder comfort (voor de meeste mensen) 

Tenslotte zijn extended wear lenzen voor de meeste mensen minder comfortabel dan daily wear lenzen. Dat je deze lenzen tot wel 7 dagen ‘permanent’ in kan houden, betekent nog niet dat je je ogen daarmee een plezier doet. Droge ogen, jeuk, irritatie en pijnlijke ogen kunnen allemaal voorkomen wanneer je je lenzen langer draagt dan normaal. Net zoals met alle lenzen is het daarom belangrijk om je aan de geadviseerde draagtijden te houden

Ervaar je klachten terwijl je (extended wear) lenzen draagt? Ga dan altijd naar een specialist om verergering van de klachten te voorkomen. Misschien heb je andere lenzen nodig, of misschien moet je oogdruppels gebruiken voor extra comfort en frisheid. Alleen een specialist kan je dit vertellen. 

Lenzen kopen bij 123 Lens

Het ‘permanent’ dragen van contactlenzen heeft dus voor- en nadelen. Dat betekent dat deze lenzen niet voor iedereen geschikt zijn. Laat je daarom altijd adviseren door een optometrist of contactlensspecialist. Op basis van dat advies kan je terecht in de webshop van 123 Lens. Daar vind je extended wear en veel soorten daily wear lenzen voor een eerlijke prijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.