Contactlenzen in de herfst: 4 dingen om op te letten

Tijdens de herfst bieden contactlenzen tal van voordelen. U heeft geen last van regendruppels op uw bril. En ook van een beslagen bril als u van buiten naar binnen loopt, heeft u geen last als u contactlenzen draagt. Maar er zijn ook een paar dingen om op te letten, als u in het najaar lenzen draagt.

Contactlenzen in de herfst: 4 dingen om op te letten

Tijdens de herfst bieden contactlenzen tal van voordelen. U heeft geen last van regendruppels op uw bril. En ook van een beslagen bril als u van buiten naar binnen loopt, heeft u geen last als u contactlenzen draagt. Maar er zijn ook een paar dingen om op te letten, als u in het najaar lenzen draagt.

Het gure weer en ons aangepaste leefpatroon hebben namelijk invloed op onze ogen. En dus ook op onze lenzen. In deze blog vertellen we u waar u op moet letten. Dan draagt u uw lenzen ook in de herfst met plezier.

1. Verlaagde weerstand

Het eerste aandachtspunt zal niet als een verrassing komen. In de herfst hebben veel mensen last van een verlaagde weerstand. Minder daglicht, lagere temperaturen en extra neerslag maken ons extra vatbaar voor ziekte. Een griepje of verkoudheid heeft u snel te pakken. Die verlaagde weerstand kan ook effect hebben op uw ogen.

Ziekte en (kleine) kwaaltjes kunnen invloed hebben op de hoeveelheid en samenstelling traanvocht. Zo kan het voorkomen dat er meer eiwit in uw traanvocht zit, wat voor aanslag op de lenzen kan zorgen. Of u krijgt last van droge ogen dankzij een tekort aan traanvocht. Dit heeft allemaal invloed op het draagcomfort van uw lenzen.

TIP: Een lage weerstand in de herfst kan effect hebben op uw ogen
Man met een zakdoek

Het dragen van daglenzen (als u dat nog niet deed) en het gebruik van oogdruppels kunnen helpen om uw ogen fris te houden. Een gezonde leefstijl en warme kleding zorgen voor een betere weerstand. Daarmee maakt u ook uw ogen blij.

2. Koude lucht, droge ogen 

Hoe kouder en grimmiger het weer, hoe meer mensen last krijgen van droge ogen. Dat klinkt tegenstrijdig. Hoe kunt u nou droge ogen krijgen als de herfst zoveel buien met zich meebrengt? Dat komt doordat u uw droge ogen niet buiten, maar binnenshuis oploopt.

Lagere temperaturen zorgen er namelijk voor dat de verwarming vaker aangaat. En die verwarming zorgt in veel huizen voor een lagere luchtvochtigheid. Zo komt het dat u in de herfst (en winter) regelmatig wakker wordt met droge ogen. Die droge ogen zorgen vervolgens weer voor oncomfortabele lenzen. Daar kunt u de rest van de dag last van hebben.

De oplossing? Oogdruppels. Dien 30 minuten voordat u gaat slapen (na het uitdoen van uw contactlenzen) wat oogdruppels toe. Doe hetzelfde vlak voordat u uw lenzen in de ochtend weer indoet. Zo houdt u de vochtigheid van uw ogen op peil, waardoor u uw lenzen met comfort kan blijven dragen.

Tip: Wilt u weten hoe u het beste oogdruppels kunt gebruiken? Lees ons blog over het gebruik van oogdruppels.

3. Meer kunstmatig en blauw licht 

Niet alleen het weer verandert in het najaar. Ook ons leefpatroon ziet er in de herfst anders uit. Het belangrijkste verschil: we zitten vaker binnen met kunstmatig en blauw licht. Natuurlijk maken we af en toe een fijne herfstwandeling. Maar het gure weer drijft ons toch vaker naar binnen.

Wanneer we binnen zitten, zetten we vaak de tv aan. Of we pakken onze tablet of telefoon erbij. Gezellig een film op Netflix kijken, of bijkletsen met vrienden via social media en videochat. En als we niet achter een scherm zitten, maken we het gezellig met kunstmatig (dim)licht.

Mensen die op de bank Netflix kijken

Dat we dit doen is logisch. Maar het heeft invloed op onze ogen. Kunstmatig licht kan zorgen voor vermoeide, zware ogen. Net zoals het blauwe licht dat van onze schermen afkomt.

De remedie is simpel: zorg voor afwisseling. Kijk geen 5 Netflix-afleveringen achter elkaar, maar pak ook af en toe een boek. Maak nog een extra herfstwandeling, zeker als u de hele dag achter een scherm werkt. En kijk elke twintig minuten even weg van uw schermen.

4. Hooikoorts in de herfst

Hooikoorts in de herfst? Ja, het bestaat. Sommige planten die hooikoortsklachten veroorzaken staan nog tot diep in september, oktober en november in bloei. Met alle gevolgen van dien.

Als u contactlenzen draagt, kunt u extra last krijgen van hooikoorts. De pollen die hooikoortsklachten veroorzaken kunnen zich namelijk nestelen tussen lens en oog. Maar gelukkig zijn er allerlei dingen die u kunt doen om de symptomen (waaronder de beruchte geïrriteerde ogen) tegen te gaan. Verschoon uw bed bijvoorbeeld wat vaker, dan heeft u minder last van pollen die u mee naar bed neemt. En gebruik regelmatig oogdruppels.

In een eerdere blog gaven we u al eens 10 tips om irritaties door hooikoorts te voorkomen. Bijna al deze tips kunt u ook in de herfstmaanden goed gebruiken. Doe er dus uw voordeel mee! Dan geniet u ook deze herfst van comfortabele contactlenzen.

TIP: Wilt u meer weten over droge ogen? Kijk hier voor ons blog over dit onderwerp.

Contactlenzen kopen bij 123 Lens

Profijt hebben van uw lenzen begint ook in de herfst met het gebruik van de juiste contactlenzen. In de webshop van 123 Lens vindt u veel verschillende soorten zachte lenzen. U kunt bijvoorbeeld bij ons terecht voor daglenzen. Die kunnen helpen tegen irritatie van uw ogen.

Ook vindt u bij ons verschillende soorten oogdruppels. Daarmee houdt u uw traanvocht op peil. Zo blijven uw contactlenzen lekker zitten. Ook in de droge, koude herfstlucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *