Last van uw lenzen door droog weer? Dit kunt u ertegen doen

Contactlenzen hebben vele voordelen ten opzichte van een bril: ze zijn nagenoeg onzichtbaar, makkelijk in gebruik en kunnen ook prima tijdens het sporten gedragen worden. Als het weer zo droog en warm is, kunnen lenzen echter ook voor irritatie zorgen. Ook bij koud weer kunt al snel last hebben van droge ogen, doordat koude lucht minder vocht kan opnemen.

Last van uw lenzen door droog weer? Dit kunt u ertegen doen

Heeft u geen oogdruppels bij de hand? Beweeg de lens dan naar de ooghoek aan de kant van uw neus en houd uw oog zo lang mogelijk open. Hierdoor gaat uw oog vanzelf tranen, waardoor de lens gehydrateerd wordt of er zelfs uitvalt.

Zuignapje alleen gebruiken voor harde lenzen

Is sommige gevallen kunt u uw lens uitkrijgen met een speciaal daarvoor ontworpen zuignapje. Dit kan echter alleen met harde lenzen. Gebruik dus nooit een zuignapje om uw zachte contactlens uit te krijgen! Zolang uw zachte lens nog normaal op uw oog zit kunt u deze namelijk verwijderen zoals we in deze blog hebben besproken, dat is een stuk veiliger. Als je je lens lastig uitkrijgt is de kans bovendien groot dat deze is gevouwen, gescheurd, of opgefrommeld. In die gevallen is een zuignapje nutteloos, aangezien deze geen vacuüm kan creëren. Dit is dus alleen een optie als u uw harde lenzen niet uitkrijgt.

TIP: Last van droge en geïrriteerde ogen? Zorg voor oogdruppels in huis

Geïrriteerde ogen door droogte

In de meeste gevallen worden geïrriteerde ogen echter veroorzaakt door droogte. Zodra uw ogen of lenzen uitdrogen, liggen uw lenzen niet meer comfortabel in uw ogen. Dit kan een irriterend gevoel tot gevolg hebben. Als uw lenzen uitdrogen, kunnen deze zelfs scheuren waardoor ze niet langer te gebruiken zijn.

Het is dus belangrijk dat u uw ogen en lenzen ten alle tijden vochtig houdt om irritatie te voorkomen. Zeker in tijden van extreme droogte, zoals we op dit moment ervaren, moet u hier extra goed op letten.

10 tips tegen droge en geïrriteerde ogen

Het oude gezegde: voorkomen is beter dan genezen, is ook bij geïrriteerde ogen van toepassing. Om klachten voor te zijn, moet u enkele basisprincipes in acht nemen bij het dragen van lenzen. De kans is groot dat u irritaties kunt voorkomen door de volgende tips toe te passen bij het dagelijkse gebruik van contactlenzen.

bootjes bij een drooggevallen rivier

1. Houd u aan de gebruiksduur van de lenzen

De lenzen geschikt als daglens, weeklens of maandlens hebben deze benamingen met een reden gekregen. Ze zijn geschikt om gebruikt te worden zolang de periode aangeeft. Als u deze lenzen langer in houdt, kan dat zelfs gevaarlijk zijn. Vervang uw lenzen daarom op de dag dat deze termijn verstrijkt. Zorg dus dat u altijd een set nieuwe lenzen in huis heeft.

2. Houd uw lenzen goed schoon

Contactlenzen dienen regelmatig gereinigd te worden. Dit doet u door de lenzen op uw schone hand te leggen, deze te bedruppelen met lenzenvloeistof en de lenzen te laten rollen in deze vloeistof. Nadat de lens weer geheel schoon is, kan deze terug op uw oog worden geplaatst. Als u dit regelmatig doet, is het eigen traanvocht van het oog minder nodig om de lens vochtig te houden en voorkomt u droge ogen.

3. Vermijd airco’s zo veel mogelijk

Het is misschien lastig om bij hoge temperaturen de airco of ventilator te mijden, maar dit komt uw ogen wel ten goede. Door de koude, stromende lucht drogen uw ogen extra snel uit, wat irritatie in de hand werkt. Ook onttrekt de airco vocht aan de lucht, wat het effect versterkt. Probeer daarom liever een plek in de schaduw te vinden waar een natuurlijke bries staat.

slecht zicht tijdens barbecue

4. Blijf uit de buurt van rook

Een andere externe factor die voor een geïrriteerd gevoel kan zorgen is rook. Rook is voor niemand zijn ogen goed maar als u lenzen draagt, kunt u hier nog meer last van ervaren. Blijf daarom zo veel mogelijk uit de buurt van barbecues, sigaretten en kampvuren.

5. Knipper extra vaak met uw ogen

Als u met uw ogen knippert, wordt er extra veel traanvocht aangemaakt wat uw ogen op een natuurlijke manier bevochtigd. Een goede manier om uw ogen vochtig en vrij van irritaties te houden, is dan ook om zo veel mogelijk te knipperen.

6. Drink voldoende water

Genoeg water drinken is altijd aanbevolen, maar ook goed voor uw ogen. Als u goed gehydrateerd bent, zullen uw ogen namelijk minder snel uitdrogen. Zeker bij warm en zonnig weer is het belangrijk om genoeg water te drinken, aangezien zulke weersomstandigheden uw lichaam snel uitdrogen.

7. Maak gebruik van oogdruppels

Zoals we al zeiden, kunt u uw ogen bevochtigen door wat vaker te knipperen dan normaal. Soms hebben uw ogen hier niet genoeg aan en hebben ze een steuntje in de rug nodig. In dat geval komen oogdruppels goed van pas. Door regelmatig oogdruppels toe te dienen, houdt u het vochtpeil in uw ogen op het juiste niveau.

8. Week uw lenzen in lenzenvloeistof

Door uw lenzen te laten weken in lenzenvloeistof worden deze zelf vochtiger en heeft u tijdens het dragen minder traanvocht of oogdruppels nodig. Er bestaat zelfs speciale lenzenvloeistof voor droge ogen die er voor zorgt dat ogen die vermoeid of geïrriteerd zijn worden verfrist en ook direct de droogheid van de ogen wegneemt.

9. Stap tijdelijk over op daglenzen

Wordt er een droge periode verwacht? Dan is het verstandiger om daglenzen te dragen dan week- of maandlenzen. Met daglenzen begint u namelijk elke dag met een vers en schoon paar lenzen. Hierdoor krijgt stof en vuil geen kans om zich op te hopen tussen de lenzen en de ogen.

10. Draag een zonnebril

Ten slotte is het bij zonnig weer verstandig om uw ogen te beschermen tegen de zon. Dit is natuurlijk altijd aan te raden, ongeacht of u lenzen draagt. Zeker als u snel last heeft van geïrriteerde ogen kunt u de zon het beste mijden. Draag dus een zonnebril of blijf in de schaduw.

Lenzen en benodigdheden kopen

Zoals u heeft kunnen lezen, kunt u droge en geïrriteerde lenzen veelal voorkomen door de juiste lenzen, oogdruppels en lenzenvloeistof in huis te hebben.

In de webwinkel van 123Lens vindt u een ruim aanbod aan lenzen en benodigdheden waarmee u zich kunt wapenen tegen het droge en warme weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FOUT: Sorry, je verificatie faalt.