Contactlenzen na corona: houd je ogen gezond met deze 7 tips

Nu corona bijna voorbij lijkt, komen je ogen en contactlenzen weer voor allerlei nieuwe (of eigenlijk oude) uitdagingen te staan. In deze blog vind je 7 tips om je ogen na corona gezond te houden.

Jonge vrouwen op een festival

De samenleving gaat weer open. We mogen weer naar de terrassen en festivals, concerten en zwembaden. We mogen zelfs weer op vakantie! Uiteraard gelden er nog regels en maatregelen. Maar het normale leven is bijna terug. Met deze tips houd jij je ogen gezond en je contactlenzen fris.

Mensen die in een vliegtuig stappen met zonsondergang Ga je na corona weer met het vliegtuig? Let dan goed op je lenzen.

1. Contactlenzen in het vliegtuig 

Eindelijk weer eens in een vliegtuig zitten, dat zal gek aanvoelen. Ook na corona zal je extra moeten opletten wanneer je met contactlenzen op het vliegtuig stapt. Ten eerste is het belangrijk om je lenzen en vloeistoffen bij de hand te hebben tijdens de vlucht. Op grote hoogte kunnen je ogen sneller uitdrogen. Dus misschien wil je je lenzen even uitdoen, of wat oogdruppels gebruiken. 

Onze tips is daarom: neem een flight-pack mee. Een flightpack bestaat uit twee flacons met lenzenvloeistof en twee lenzendoosjes in een hersluitbare plastic zak. De flacons kunnen geleverd worden met bijna elke soort lenzenvloeistof. En door de speciale vluchtverpakking weet je zeker dat je door de douane komt. Zo heb jij je lenzen en vloeistof altijd bij de hand.

2. Op vakantie na corona

Ga jij deze zomer heerlijk op vakantie? Vergeet dan niet een paar extra contactlenzen of een reservebril in te pakken. Je weet nooit zeker of ze op jouw vakantiebestemming precies de lenzen en vloeistof hebben die jij nodig hebt. En als je dan je lenzen kwijtraakt, of ze worden onbruikbaar, heb je twee opties: geen lenzen dragen of andere lenzen proberen. Beide opties zijn ten strengste af te raden.

Zomaar andere contactlenzen dragen zonder het advies van een specialist, kan slecht zijn voor je ogen. En een reservebril kan helpen, maar je draagt waarschijnlijk lenzen omdat dat jouw voorkeur heeft, of omdat een specialist het je adviseert. Kortom: een paar extra contactlenzen kan geen kwaad.

TIP: verdeel je contactlenzen over je bagage, dan ben je niet meteen al je lenzen kwijt als je die ene tas kwijtraakt.
Vrouwen op een terras na corona Lekker in de zon op het terras? Bescherm je ogen!

3. Contactlenzen op het terras 

In de zon op een terras zitten is lekker, maar niet voor je ogen. Houd je ogen daarom gezond door een uv-werende zonnebril te dragen. Op de lange termijn kan veel blootstelling aan uv (zonlicht) namelijk het risico op staar en maculadegeneratie verhogen. De hele dag zonder bescherming met je ogen en lenzen op een zonnig terras zitten, is dus geen goed idee.

Een zonnebril is het beste beschermingsmiddel tegen de zon. Maar er zijn ook meekleurende contactlenzen die je ogen beschermen. Een hoed met een brede rand of een petje helpt ook om de zon uit je ogen te houden. En zoek zoveel mogelijk de schaduw op. Dan houd je je ogen gezond.

4. Naar een festival na corona 

Alcohol, vette hap, harde muziek, weinig slaap. Op een festival heeft je lichaam het zwaar te verduren. Je ogen ook. Gelukkig hebben we wat tips waarmee je ze gezond houdt. Ten eerste is het slim om daglenzen te dragen. Al het vuil, stof en zweet wat in je ogen komt, maakt je lenzen vies. Dat kan voor irritatie en infecties zorgen. Met daglenzen doe je elke dag frisse lenzen in. En je hoeft geen lenzenvloeistof in te pakken. 

Daarnaast geldt ook op een festival: bescherm je ogen tegen de zon. Doe dus een zonnebril op. En maak je festivaloutfit compleet met een pet of hoed. Als laatste: drink af en toe een glas water tussen de biertjes door. Gehydrateerde ogen zijn blije ogen.

Volle avondclub Als we straks weer tot in de kleine uurtje door mogen, zijn frisse lenzen belangrijk

5. Contactlenzen tijdens een concert of clubavond 

Na corona kunnen we ook weer uitkijken naar concerten en clubavonden. Hoe houd je je ogen gezond als je straks weer tot in de kleine uurtjes doorgaat? Na een hele dag kunnen je contactlenzen droog worden en beginnen te irriteren. Dat heb je vast al eens gemerkt. Maar een bril dragen is ook niet ideaal in een moshpit of drukke club.

Onze tip: draag silicone hydrogel lenzen. Deze lenzen blijven extra lang vochtig en fris. Ideaal dus wanneer het laat wordt. Ga wel eerst bij een specialist langs om te checken of silicone hydrogel lenzen geschikt zijn voor jouw ogen. Je kan je lenzen ook vochtiger en frisser maken met wat oogdruppels. Ook hier geldt: check eerst of dit een goede combinatie is met jouw ogen en lenzen.

6. Contactlenzen tijdens het zwemmen 

We hebben het geluk dat corona op z’n retour is terwijl de temperaturen stijgen. De zomer wordt zo een stuk zorgelozer. We kunnen weer met een gerust hart naar het zwembad, strand en natuurwater om af te koelen in het water. Ga jij ook zwemmen? Doe dan je contactlenzen uit. Hoe schoon water ook lijkt, er zitten altijd micro-organismen en bacteriën in die je lenzen vies maken.

Kan je echt niets zien zonder je contactlenzen in? Kies dan voor daglenzen. Doe je lenzen na het zwemmen uit, reinig je ogen, en doe een paar schone lenzen (terug) in. Zo houd je je zicht scherp, je contactlenzen fris, en je ogen gezond. 

7. Veel thuisgewerkt door corona? Laat je ogen controleren

De afgelopen anderhalf jaar zijn veel van ons geoefende thuiswerkers geworden. Heb jij ook veel vanuit huis gewerkt? Dan heb je waarschijnlijk langer en vaker dan normaal naar een beeldscherm gekeken. Dat is slecht voor je ogen. Volgens een enquête van vakbond CNV ervaart 40% van de respondenten meer last van oogklachten dan voor de coronacrisis.

Daarom is het verstandig om je ogen te laten controleren door een oogspecialist. Hij kan je verder advies geven over hoe jij jouw ogen gezond kan houden. Misschien dat je wat vaker oogoefeningen moet doen. Of misschien ben je toe aan een bril of contactlenzen. Thuiswerken of terug op kantoor: gezonde ogen zijn belangrijk tijdens het werken.

Lenzen en toebehoren kopen bij 123 Lens

Ook na corona is het belangrijk om je ogen gezond te houden. Deze tips helpen je daarbij. Je hebt het waarschijnlijk al door na het lezen van deze blog, maar de juiste lenzen, oogdruppels en vloeistoffen zijn essentieel voor gezonde ogen.

Gelukkig vind je in de webshop van 123 Lens een enorm aanbod zachte contactlenzen en toebehoren. Altijd tegen een eerlijke prijs en snel in huis. Zo ga jij het post-corona tijdperk gezond tegemoet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.