Slapen met lenzen: is dit gevaarlijk en wat zijn de gevolgen?

Is het wel eens gebeurd dat u ’s morgens wakker werd en uw contactlenzen nog in had? Slapen met lenzen komt veel voor. Bijna iedereen vergeet zijn lenzen wel eens uit te doen! Doordat uw contactlenzen u zoveel comfort geven, is het snel gebeurd.

slapen met lenzen in

Het is echter de vraag of het voor uw ogen wel zo gezond en comfortabel is wanneer u ’s nachts uw lenzen vergeet uit te doen.

Per nacht slaapt u gemiddeld 6 tot 8 uur, waarbij de ogen niet knipperen. Wanneer u bent vergeten uw lenzen uit te doen, kan dit tot ernstige oogproblemen leiden. In dit artikel besteden we aandacht aan het slapen met lenzen in en welke gevolgen dit kan hebben voor uw ogen en lenzen. Ook behandelen we kort het type lens dat wel doorgedragen kan worden gedurende de nacht.

in-slaap-gevallen-met-lenzen

Is slapen met lenzen gevaarlijk?

Ja, slapen met uw lenzen in kan erg nare gevolgen hebben!

Het is voor uw ogen niet verstandig dat u de hele nacht met uw lenzen in slaapt. Het hoornvlies wordt hierdoor niet voldoende van zuurstof voorzien, waardoor u ’s morgens met droge ogen wakker wordt. Uw ogen kunnen rood, dik en pijnlijk aanvoelen, omdat er amper traanvocht tussen het hoornvlies en de contactlens is geweest gedurende de nacht.

De bloedvaten in uw ogen kunnen vergroot zijn om uw ogen toch van enige zuurstof te voorzien ’s nachts. Dit kan voor u een pijnlijk wakker worden zijn. In het ergste geval kan uw contactlens ’s nachts aan uw oog vastzuigen. Dit kan beschadigingen aan uw hoornvlies geven.

dutje-met-lenzen

Lenzen vergeten uit te doen

Als u vergeten bent uw contactlenzen uit te doen tijdens het slapen, zijn er aantal zaken om rekening mee te houden. We zetten ze voor u op een rijtje:

  • Wanneer u merkt dat u uw contactlenzen de vorige avond vergeten bent, kunt u ze het beste gelijk uit doen wanneer u wakker wordt en uw lenzen goed reinigen.
  • Zit uw contactlens vastgezogen aan uw hoornvlies dan liefst eerst uw ogen druppelen met lenzenvloeistof voordat u ze voorzichtig verwijdert. Heeft u geen lenzenvloeistof meer, dan kunt u ook een zoutoplossing gebruiken. Trek nooit uw contactlenzen los van uw oogbol als ze vastgezogen zitten. U kunt uw hoornvlies hiermee blijvend beschadigen. Daarnaast kan uw bindvlies of hoornvlies gaan ontsteken.
  • Plaats de lenzen niet direct terug, maar laat deze minimaal een dag uit. Uw ogen krijgen op deze wijze rust en de mogelijkheid om te herstellen.
  • Draag deze dag uw bril om uw ogen te ontlasten. Bij twijfel of u iets heeft beschadigd, is het raadzaam langs uw contactlensspecialist te gaan om uw ogen te laten controleren.

Een dutje doen met lenzen

Geldt dit ook als u overdag even heerlijk een dutje wil doen?

Nee hoor, u kunt uw lenzen dan gewoon inhouden. U slaapt dan ten slotte geen uren achtereen.

Wel bestaat de kans dat u, wanneer u wakker wordt, droge ogen heeft. Dit is tijdelijk van aard. Nadat u weer wakker bent en uw ogen goed laat knipperen wordt het oog weer van traanvocht voorzien en zal de irritatie snel overgaan.

Lenzen inhouden met slapen: is dat mogelijk?

Indien u geregeld ’s nachts uw lenzen vergeet uit te doen of u uw lenzen in dient te laten vanwege uw werk, is er een alternatief: de Extended Wear lenzen. Deze lenzen kunt u dagen en nacht dragen en voorkomen beschadigingen aan uw ogen.

lenzen-dag-en-nacht-inhouden

Extendend Wear lenzen

Extended Wear lenzen worden veel gebruikt door mensen die in bepaalde doelgroepen werken waarbij je in noodsituaties gelijk moet kunnen handelen. Denk hierbij aan de marine of landmacht. Deze lenzen kunt u 24 uur per dag doordragen, tot maximaal 1 maand.

Zijn deze lenzen voor iedereen geschikt?

Nee, helaas kan niet iedereen dag- en nachtlenzen dragen. Extended Wear lenzen zijn alleen in zachte vorm beschikbaar.

Indien u in het verleden problemen heeft gehad met het dragen van lenzen of snel last had van gevoelige ogen, dan kunt u deze contactlenzen niet in de nacht doordragen. Contactlenzen moeten uw ogen comfort en bescherming brengen. Gemak dient niet de doorslaggevende reden voor uw keuze te zijn. U kunt met uw plaatselijke contactlensspecialist of optometrist bekijken welke mogelijkheden er zijn voor uw ogen.

Hoe zit het dan met nachtlenzen?

Uiteraard kunt ook kijken of nachtlenzen wat voor u zijn. Tijdens het slapen vormen deze contactlenzen uw ogen op zo’n manier dat u gedurende de dag geen contactlenzen nodig heeft. Deze lenzen kunt u dus wel dragen tijdens het slapen. Sterker nog, u moet ze zelfs ’s nachts dragen.

Hier doet zich echter een ander probleem voor: u moet niet vergeten uw contactlenzen in te doen voordat u gaat slapen.

Alles over contactlenzen

In dit artikel hebben we u verteld over de gevaren van het slapen met lenzen in, hebben we enkele handvaten gegeven mocht het u toch per ongeluk een keer overkomen zijn en hebben we u een alternatief gegeven als dit in uw situatie vaak voorkomt.

Bent u op zoek naar contactlenzen voor een klein prijsje? Neem dan eens een kijkje in onze webshop. Misschien verkopen wij uw vaste merk ook wel voor een lagere prijs dan u normaal betaalt.

Mocht u nog aanvullende vragen hebben over dag- en nachtlenzen, kijkt u dan eens in onze blog. Staat uw vraag er niet tussen? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *