Dit moeten atleten weten over het dragen van lenzen

Lenzen zijn ideaal voor atleten. Maar er zijn een paar dingen die je als atleet moet weten over het dragen van lenzen als je maximaal wilt presteren. In deze blog behandelen we de belangrijkste zaken om rekening mee te houden.

Twee atleten met lenzen

Lenzen bieden veel voordelen tijdens het sporten

Het eerst wat je moet weten is dat lenzen enorm veel voordelen bieden tijdens het sporten. Een bril zit los op je gezicht, beweegt heen en weer, kan afvallen en vies worden. Met contactlenzen heb je daar geen last van. Ze zitten direct op je ogen. Hierdoor heb je veel meer bewegingsvrijheid en kan je optimaal presteren. 

Enkele praktische voordelen van lenzen voor atleten zijn:

  • Lenzen bieden beter perifeer zicht. Aangezien je lenzen direct op je ogen zitten, profiteer je ook van beter zicht in je ooghoeken en de randen van je zicht. Dat is vooral handig voor sporten waarin het perifeer zicht belangrijk is, zoals wielrennen of voetbal. 
  • Lenzen bieden een onbelemmerd gezichtsveld. Aangezien er bij contactlenzen geen brilranden in je zicht zitten, heb je een compleet blikveld. Zo kan je extra alert zijn.
  • Lenzen beslaan niet. Aangezien lenzen direct op je ogen zitten, zullen ze niet beslaan. Je kan dus zonder gezichtsbelemmering van het koude veld de warme kleedkamer binnenlopen. 
  • Lenzen hebben geen last van spetters. Sport je buiten? Dan zal je regelmatig moeten strijden tegen de elementen. Regen, modder, hagel en sneeuw kunnen zorgen voor spetters op een bril, maar met lenzen in heb je hier geen last van. Extra handig voor sporten waarbij je snel vies wordt, zoals veldrijden of rugby. 
  • Lenzen zorgen voor een stabieler zicht. Een bril die op een neer stuitert levert meer problemen dan voordelen op. Lenzen zitten daarentegen direct op je ogen en zorgen daarmee altijd voor een stabiel zicht. 

Let wel op: er zijn sommige situaties waarin lenzen niet ideaal zijn. Zo wordt het dragen van lenzen tijdens het zwemmen afgeraden. Door het water kunnen je lenzen los komen te zitten. Bovendien kunnen bacteriën en vuil in het water tussen je ogen en lenzen komen. In het ergste geval kan dit een infectie opleveren.

Zwetende judoka

Te veel zweten kan voor problemen zorgen

Zweten hoort bij het sporten, daar ga je niks aan veranderen. Maar wanneer dat zweet in je ogen komt, kan dat voor problemen zorgen. Het zout in je zweet kan zich namelijk vastklampen aan je contactlenzen. Dit zal niet zo heel snel gebeuren, maar als je veel en lang zweet kan er daardoor een zoutafzetting ontstaan op de lenzen van atleten. 

De oplossing: houd je ogen zweetvrij. Dep je voorhoofd bijvoorbeeld regelmatig droog, of draag een zweetband. Natuurlijk kan je ook wat water in je gezicht gooien. Maar doe je ogen dan wel goed dicht, anders kan het water je lenzen uit je ogen spoelen.

Er zijn lenzen met een UV-filter

Sport je buiten? Dan is het belangrijk om je ogen te beschermen tegen de zon. Gelukkig zijn contactlenzen perfect te combineren met een zonnebril. Maar wist je dat er ook lenzen met een UV-filter bestaan? Deze bieden geen vervanging voor een zonnebril, maar ze kunnen je ogen wel extra bescherming bieden. Ideaal voor dagen waarop de zon niet zo fel schijnt, of om in combinatie met een zonnebril te dragen.  

Silicone hydrogel lenzen zijn ideaal voor atleten

Als atleet heb je veel soorten lenzen om uit te kiezen. Voor de meeste mensen zijn silicone hydrogel lenzen de beste keuze. Deze contactlenzen zijn dun, flexibel en zacht op de ogen. Nog belangrijker: ze leveren extra zuurstof aan je ogen. Dat maakt silicone hydrogel lenzen ideaal voor atleten.

Moet je nu direct overstappen op silicone hydrogel lenzen? Nee. Ga altijd eerst langs bij een specialist. Hoewel dit soort contactlenzen voor de meeste atleten perfect is, is dit niet voor iedereen het geval. Laat je daarom eerst adviseren door een specialist voordat je overstapt op een andere soort lenzen.

Tennisers met lenzen

Daglenzen hebben de voorkeur

Of je nu silicone hydrogel lenzen draagt of niet, daglenzen hebben altijd de voorkeur voor atleten. De belangrijkste reden hiervoor is het feit dat je daglenzen niet schoon hoeft te maken. Aangezien je elke dag verse contactlenzen in doet, hoef je je minder zorgen te maken over bacteriën, vuil of zout wat op je lenzen blijft zitten. 

Schone lenzen voelen frisser aan, zorgen minder snel voor infecties, leveren minder irritatie op en liggen lekkerder op je oog. Kortom: schone contactlenzen zorgen voor meer comfort en een beter zicht. Daarom raden wij daglenzen aan tijdens het sporten. Dan zitten je lenzen je sportprestaties niet in de weg.

TIP: een bril wissel je tijdens het sporten makkelijk om voor daglenzen.

Oogdruppels komen altijd van pas

Wil jij met plezier en succes blijven sporten? Zorg dan dat je altijd oogdruppels bij je hebt. Zelfs als je de beste silicone hydrogel daglenzen in hebt, een extra zonnebril draagt, en al het zweet uit je ogen houdt, kan er altijd wat vuil in je ogen komen. Of je lenzen kunnen uitdrogen. Dat is bijna niet te voorkomen. Oogdruppels kunnen in dat geval helpen. Daarmee hoef jij niet te lang stil te staan. Even druppelen en door met sporten!

Lenzen en oogdruppels voor atleten kopen bij 123 Lens

Of je nu een atleet bent of niet: in de webshop van 123 lens kun je terecht voor veel verschillende soorten lenzen en oogdruppels. Ook silicone hydrogel daglenzen kun je in onze webshop vinden. 

Maar nogmaals: ga altijd eerst bij een specialist langs voordat je van soort lenzen verandert. Dan weet je zeker dat je de lenzen draagt waarmee jij de beste sportprestaties kan leveren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.