Hooikoorts: Welke oogdruppels voor harde / zachte lenzen?

Nu het nieuwe jaar alweer een tijdje zijn intrede heeft gemaakt staat de lente voor de deur. Naast al het moois dat weer tot leven komt betekent dit voor sommige mensen ook nog iets anders: hooikoorts.

Als u oogdruppels nodig heeft terwijl u lenzen draagt is het belangrijk om te kijken welke oogdruppels het beste zijn voor uw lenzen. In deze blog vertellen wij u meer over hooikoorts bij lenzendragers en de oogdruppels die u kunt gebruiken.

Hooikoorts: Welke oogdruppels voor harde / zachte lenzen?

Extra irritatie door lenzen

Men zou denken dat lenzen de ogen juist beschermen tegen de pollen in de lucht, niks is echter minder waar. Mensen die lenzen dragen lijden juist des te meer onder hun hooikoorts. De poreusheid van de lenzen die het draagcomfort verhogen zorgen er namelijk ook voor dat de ogen van lenzendragers extra gevoelig zijn voor hooikoortsklachten.

Lenzen laten zuurstof door, zodat uw ogen daar genoeg van krijgen. Via dezelfde weg kan het stuifmeel van pollen ook uw lenzen binnendringen en zich nestelen tussen oog en lens. Dit zorgt voor extra irritatie en jeuk aan uw ogen. Het belangrijkste: niet in uw ogen wrijven, dit maakt de jeuk enkel erger.

vrouw-in-hooi hooikoorts

Hooikoorts voor lenzendragers

Iemand zonder lenzen kan zonder problemen oogdruppels gebruiken om de droogheid van de ogen te verminderen en de irritatie tegen te gaan. Lenzendragers hebben het in dat opzicht minder makkelijk, toch zijn er ook voor hen oogdruppels tegen allergie te krijgen.

Hooikoorts voor dragers van harde lenzen

Als u harde of vormstabiele lenzen draagt heeft u meer keuze in oogdruppels dan mensen die zachte lenzen dragen. Dat betekent echter niet dat u elke oogdruppel van de apotheek kunt gebruiken. Ook harde lenzen zijn immers gevoelig.

Enkele voorbeelden van oogdruppels die u kunt combineren met het dragen van harde lenzen zijn OPTI-TEARS Free Rewetting Drops en Oté Natural Eye Drops. In de webshop van 123Lens vindt u nog meer oogdruppels geschikt voor dragers van harde lenzen.

Vrouw-met-zonnebril

Hooikoorts voor dragers van zachte lenzen

Zachte lenzen zijn gevoeliger voor aantasting. Deze lenzen zijn daarom met nog minder soorten oogdruppels te combineren. Dat betekent gelukkig niet dat er voor dragers van zachte lenzen helemaal geen oogdruppels op de markt zijn.

Er zijn oogdruppels speciaal ontwikkeld voor dragers van daily wear, extended wear en wegwerp silicone hydrogellenzen en zachte (hydrofiele) contactlenzen. Enkele voorbeelden van oogdruppels die geschikt zijn voor zachte lenzen zijn de OPTI-FREE PRO en de Systane Ultra oogdruppels. Deze zijn beide verkrijgbaar in de webshop van 123 Lens.

Als u twijfelt of de oogdruppels geschikt zijn voor uw contactlenzen is het altijd verstandig om de bijsluiter te lezen. Twijfelt u nog steeds? Vraag dan om advies bij uw opticien of oogarts.

man op bankje in het gras met een boek

Overige tips tegen hooikoorts

Naast het gebruik maken van speciale oogdruppels zijn er nog meer manieren waarop u de strijd aan kunt gaan met uw hooikoortsklachten. Wij zetten enkele praktische tips voor lenzendragers op een rij:

 • Stap tijdelijk over op een bril, zodat het stuifmeel zich niet kan nestelen tussen oog en lens.
 • Gebruik tijdelijk daglenzen, door elke dag schone lenzen in te doen geeft u stuifmeel geen kans om zich op te bouwen.
 • Gebruik nachtlenzen, pollen zijn in de nacht minder aanwezig en overdag heeft u minder last van uw hooikoorts.
 • Draag een zonnebril, dit vermindert het aantal pollen waarmee u in aanraking komt.
 • Ga hygiënisch om met uw lenzen, dit voorkomt stofopbouw en beschadigingen.

 

 

Oogdruppels van 123Lens

Als u oogdruppels zoekt die u kunt combineren met het dragen van lenzen, kunt u hiernaar vragen bij uw apotheek of opticien. Daarnaast kunt u ook gemakkelijk oogdruppels online bestellen.

In de webshop van 123Lens zijn verschillende oogdruppels beschikbaar voor zowel harde als zachte lenzen

Reacties

2 reacties
 • Job schreef:

  Zijn op recept door de huisarts voorgeschreven antihistamine oogdruppels “tegen hooikoorts” niet veel beter?! Bij het opstaan eerst even de ogen druppelen en 10 later de lenzen in.

  • Mitchell Kolster 123 Lens schreef:

   Beste Job,
   Indien een huisarts een oogdruppel voorschrijft, zal dit in dat geval zeker beter zijn. Echter niet altijd is er noodzaak voor een voorschrift van de huisarts. Wij richten ons in dit artikel op vrij verkrijgbare oogdruppels en niet op medicatie op voorschrift van een arts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *