Padel spelen: met of zonder contactlenzen?

Padel is in zeer korte tijd uitgegroeid tot één van de meest populaire sporten in ons land. Wil jij de sport ook gaan beoefenen? Lees dan vooral verder. In dit artikel vind je het antwoord op de vraag of je jouw contactlenzen kunt inhouden tijdens het uitoefenen van deze populaire sport. 

parel: een populaire sport

Wat is padel? 

Hoewel het aantal Nederlanders dat de padel sport uitoefent in de afgelopen jaren enorm is gegroeid, zijn er ook nog altijd veel mensen die niet precies weten wat de sport inhoudt. Daarom leggen we graag eerst even uit wat padel is én hoe je het speelt.  

Padel is eigenlijk een mix van tennis en squash. De sport wordt meestal gespeeld door vier personen (teams van 2×2) op een rechthoekig veld. De sport kan zowel binnen als buiten gespeeld worden, maar het veld moet omringd zijn door muren, glas of dicht hekwerk: de wanden vormen namelijk een belangrijk onderdeel van de sport. Padel speel je met een speciaal padelracket en een bal. 

Net als bij tennis, moet tijdens een spelletje padel de bal overgespeeld worden van team naar team. En net als bij squash, mogen hiervoor de wanden van het speelvlak gebruikt worden. Dit betekent dat de bal van alle kanten kan komen, waardoor padel een zeer intensieve sport is. Ook kun je de wanden strategisch inzetten om het voor het andere team moeilijk te maken om de bal terug te slaan. De bal mag slechts één keer stuiteren op de vloer. Krijg je de bal niet overgespeeld naar het vlak van de tegenstander, nadat deze gestuiterd heeft? Dan heeft het andere team een punt. 

Wist je dat veel internationale sterren ook padel spelen? Zo heeft Lionel Messi zelfs een volledige padelbaan in zijn achtertuin. 

kun je padel spelen met lenzen in?

Kun je padel spelen met contactlenzen in? 

Dan nu over naar het antwoord op die ene belangrijke vraag: kun je padel spelen met contactlenzen in? Het antwoord is een volmondige ja. Sporten met contactlenzen is in de meeste gevallen sowieso een betere optie dan sporten met een bril op. Brillen zijn immers veel kwetsbaarder. Zo kunnen ze door het zweten van je neus afglijden. Ook voor een potje padel is het beter om contactlenzen te dragen dan een bril. Padel speel je immers met een bal en wanneer de bal per ongeluk tegen je bril aankomt, is de kans aannemelijk dat je bril – en in extreme gevallen ook je oog – beschadigd zouden kunnen worden. Door het dragen van contactlenzen heb je hier geen last van en kun je je volledig op het spel storten. 

Lenzen versus een bril tijdens een potje padel 

Wanneer je normaal gesproken contactlenzen draagt, en deze tijdens het sporten niet zou dragen, is je zicht natuurlijk niet optimaal. Dit zorgt voor een vertraging in je reactievermogen, wat je natuurlijk niet kunt gebruiken als je een spelletje padel probeert te winnen. Het spreekt voor zich dat je je lenzen dan beter gewoon in kunt houden. Maar hoe zit dat als je normaal gesproken een bril draagt? 

Hoewel het dragen van een bril er ook voor zorgt dat je alles beter ziet, is dit niet de beste oplossing voor tijdens het sporten. Als je onverhoopt een bal tegen je bril aankrijgt, kan deze verbuigen, en in het ergste gebal zelfs breken. Brillenglazen vormen zich bovendien niet helemaal rond je oog, maar verbeteren alleen het zicht wanneer je recht vooruit kijkt. Een contactlens plaats je rechtstreeks op je pupil, waardoor je volledige oog beter kan zien: ook wanneer je helemaal naar links of rechts moet kijken. Dit is een groot voordeel bij padel, aangezien de muren een groot onderdeel vormen van de sport en de bal dus letterlijk van alle kanten kan komen. Door lenzen te dragen tijdens padel, ben je op alles voorbereid. 

Kunnen lenzen uit je oog vallen tijdens het sporten? 

De reden waarom veel mensen twijfelen over het sporten met lenzen in, is het idee dat contactlenzen gemakkelijk uit je ogen zouden kunnen vallen. Wij kunnen je geruststellen: dit is niet meer dan een fabeltje en onjuist. Contactlenzen vallen echt niet zomaar uit je oog. Het gebeurt slechts zeer zelden. Om de kans echt te minimaliseren, raden wij je aan om te kiezen voor zachte lenzen. Zachte lenzen zijn namelijk zo gemaakt dat ze perfect op je oogbol passen. Dit zorgt ervoor dat de lens strak op je oog zit en niet snel zal verschuiven of uit je oog zal vallen. 

Tip voor het sporten: houd oogdruppels bij de hand 

Om het sporten met contactlenzen in zo comfortabel mogelijk te maken, hebben we nog een goede tip voor je: zorg ervoor dat je oogdruppels bij de hand hebt. Vooral wanneer je op een buitenbaan padel gaat spelen, kan het zijn dat je ogen door de weersomstandigheden sneller droog zullen aanvoelen. Dit kan irritaties veroorzaken, en die halen natuurlijk je concentratie weg van het spel. Om dit te voorkomen raden wij je aan om altijd oogdruppels bij de hand te hebben. Zo houd je jouw ogen gehydrateerd en kun jij je volledig focussen op het spel. 

We hopen dat we je met dit artikel hebben kunnen overtuigen dat padel spelen met contactlenzen in absoluut geen probleem hoeft te zijn. En we wensen je natuurlijk veel succes met je volgende padel match! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *