Wat voor effect heeft het weer op je ogen?

Je ogen zijn zeer gevoelig. Er zijn een heleboel factoren van buitenaf die invloed kunnen hebben op de gezondheid van je ogen. De meest bekende zijn waarschijnlijk stof en rondvliegend zand. We weten allemaal hoe vervelend het is wanneer je een zandkorrel in je oog krijgt. Maar wist je dat ook verschillende weersomstandigheden invloed kunnen hebben op je ogen? Om je ogen zo goed mogelijk te kunnen beschermen, lees je in dit artikel niet alleen de effecten van het weer op je ogen maar ook hoe je er zo min mogelijk last van hebt.

Het effect van koud weer op je ogen

De effecten van koud weer op je ogen

We beginnen dit artikel met de effecten die koud weer op je ogen kunnen hebben. Veel mensen hebben namelijk meer last van hun ogen wanneer de temperatuur daalt, maar waarom? Eigenlijk is het antwoord op deze vraag heel simpel. Koude lucht bevat namelijk minder vocht dan warme lucht. Door dit gebruik aan vocht in de lucht, zullen je ogen sneller uitdrogen. Ook het feit dat de lucht een stuk kouder is, kan zorgen voor oogklachten. De volgende twee oogklachten door koud weer komen over het algemeen het meest voor:

Droge ogen in de winter? hier komt het door!

Tranende ogen

Misschien heb je het zelf weleens meegemaakt: je fietst tegen de wind in en je ogen beginnen ineens enorm te tranen. Hoe dat komt leggen we je graag uit. Wanneer koude wind in contact komt met je ogen, zullen je ogen zichzelf willen beschermen. Dit doen ze door extra traanvocht aan te maken, zodat bacteriën geen kans krijgen om binnen te dringen. Hoewel het dus eigenlijk een positieve reactie van je lichaam is, zijn tranende ogen voor velen vooral heel frustrerend. Zo kan het extra vocht ervoor zorgen dat je wazig gaat zien. Draag je lenzen? Dan kunnen ze door het extra vocht in je ogen gaan schuiven. Om dit te voorkomen is het slim om een zonnebril te dragen, zodat de koude wind minder contact maakt met je ogen.

TIP: zorg ervoor dat je regelmatig blijft knipperen met je ogen. Zo komt er nieuw vocht bij je oog en zorg je ervoor dat je oog gehydrateerd blijft.

Rode opgezwollen ogen

Bij blootstelling aan koude temperaturen of harde wind kunnen je ogen rood aanlopen en soms zelfs opzwellen. Dit komt door vernauwde bloedvaten in het weefsel rond je ogen. Rode ogen kunnen leiden tot wazig zicht en in sommige gevallen zelfs tot ooglidspasmen. Heb jij snel last van rode ogen wanneer je bijvoorbeeld gaat fietsen of wandelen in de kou? Draag dan een goede zonnebril met UV-filter. Dit zal je ogen verlichten en zwellingen tegengaan. Daarnaast raden wij je ook aan om oogdruppels bij de hand te houden. Deze kunnen de pijn verzachten.

Het effect van hoge temperaturen op je ogen

De effecten van hoge temperaturen op je ogen

Naast koud weer, kunnen ook warme temperaturen effect hebben op de conditie van je ogen. Hoewel de lucht in de zomermaanden meer vocht bevat, voelt de lucht ook warmer aan. Dit heeft natuurlijk invloed op je hele lichaam. Zweetdruppels op je voorhoofd kunnen bijvoorbeeld in je ogen terechtkomen en zorgen voor irritaties. Gelukkig is dit gemakkelijk te voorkomen door regelmatig je voorhoofd droog te maken met een zakdoek of handdoek. Maar dit is niet het enige effect van warm weer op je ogen. Hieronder lees je de andere meest voorkomende oogklachten in de zomer:

Een brandend gevoel in je ogen

Bij warme temperaturen komt natuurlijk ook de zon kijken. Felle zonnestralen kunnen ervoor zorgen dat je je ogen regelmatig moet samenknijpen om goed te kunnen blijven zien. Het langdurig knijpen van je ogen kan het hoornvlies negatief belasten. Dit kan tot irritaties en een brandend gevoel in de ogen kan leiden. Om dit probleem te voorkomen, is het slim om een zonnebril te dragen. Zonnebrillen beschermen je ogen tegen de harde uv-straling van de zon, en zorgen ervoor dat jij je ogen gewoon volledig kunt blijven openen.

TIP: Wist je dat je ogen ook in de wintermaanden last kunt hebben van zonlicht? In de wintermaanden is de zon erg fel en het felle licht zal weerkaatsen op sneeuw en ijs. Daarom kan het ook slim zijn om in de wintermaanden een zonnebril te dragen.

Droge ogen bij warme temperaturen

Als het weer lange tijd droog en warm is, kunnen je ogen droog aanvoelen. Droge ogen kunnen leiden tot vervelende oogklachten, zoals jeuk en een gezwollen huid. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven bij warme temperaturen. Zorg er daarom voor dat je voldoende water drinkt en regelmatig je ogen reinigt met koud tot lauwwarm water. Je kunt ook oogdruppels gebruiken om je ogen gehydrateerd te houden. Draag je contactlenzen? Dan raden wij je aan om te kiezen voor de Silicone Hydrogel lenzen. Deze lenzen bestaan voor een groot deel uit water, voor een comfortabel gevoel in je oog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *