Ziet mijn kind slecht? 6 signalen om op te letten

Voor een kind is het belangrijk om goed zicht te hebben. Ontbreekt dat? Dan hebben kinderen dat niet altijd door, of ze kunnen het lastig communiceren. Daarom is het belangrijk om als ouder de signalen van slecht zicht te herkennen. In deze blog lees je waar je op kunt letten.

Meisje dat door een vergrootglas naar de camera kijkt

Oogproblemen bij kinderen op tijd signaleren

Hoe eerder oogproblemen ontdekt worden, hoe beter de schade beperkt kan worden. Het is dus belangrijk om het zicht van je kinderen goed in de gaten te houden. Dan kan je op tijd ingrijpen. Maar hoe weet je dat je kind slecht ziet?

Voor kinderen zelf kan het heel lastig zijn om aan te geven dat ze slecht zicht hebben. Vaak hebben ze het niet eens door. Ze zijn misschien bijziend of verziend, kleurenblind of scheel. Maar ze weten niet dat dat niet normaal is. Hun zicht is ‘normaal’ zicht voor hen, want het is het enige zicht dat ze kennen.

Lachend jongetje Hoe eerder oogproblemen bij kinderen ontdekt worden, hoe eerder je kunt ingrijpen

Zelfs als kinderen doorhebben dat ze niet goed zien, kan het lastig zijn om dat naar de ouders te communiceren. Zeker bij jonge kinderen ontbreekt het vaak nog aan de woordenschat of het begrip om goed uit te leggen wat er aan de hand is. 

Dat maakt het extra lastig om door te hebben dat je kind slecht ziet. De meeste oogaandoeningen zijn namelijk niet van buitenaf te zien. 

6 signalen dat je kind slecht zicht heeft

Gelukkig zijn er een aantal signalen waar je op kunt letten als je vermoedt dat je kind slecht zicht heeft. Zie je deze zaken regelmatig bij jouw kinderen? Laat hun ogen dan eens checken door een professional, zoals een optometrist

1. Onhandigheid 

Stoot jouw kind regelmatig zijn knieën tegen de salontafel? Loopt hij vaak tegen andere mensen aan? Of stoot hij telkens zijn glas drinken om? Al deze onhandigheden kunnen duiden op een beperkte diepteperceptie. 

Als je kind diepte niet goed kan waarnemen, is het lastig om in te schatten hoe ver weg een object is. En dan loop je tegen dingen aan en stoot je dingen om. Het lijkt onhandigheid, maar het kan zomaar slecht zicht zijn.

2. Moeite met een bal vangen 

Als je vermoedt dat je kind moeite heeft met diepte zien, kan je zijn dieptewaarneming op de proef stellen. Hoe? Heel simpel: door een balletje te gooien. 

Om een bal te vangen, heb je een goede oog-handcoördinatie nodig. Het zicht speelt hierbij een belangrijke rol. Je moet zowel veraf als dichtbij scherp zien. En je hersenen moeten snel denken om te bepalen hoe dichtbij de bal is. 

Vind je kind het lastig om de bal te vangen? Dan kan dat liggen aan een slechte motoriek. Maar het kan ook liggen aan slecht zicht. Het is in zo’n situatie daarom verstandig om een afspraak te maken voor een oogmeting.

3. Moeite met lezen en schrijven 

Veel kinderen hebben moeite met lezen en schrijven. Bij sommige kinderen valt het extra op. Vaak denken we dan direct aan dyslexie. Maar slecht zicht kan ook de boosdoener zijn. Het onscherpe zicht maakt het moeilijk om (kleine) lettertjes goed te lezen.

TIP: Laat de ogen van je kind(eren) regelmatig controleren.
Kind in een klaslokaal Heeft je kind moeite met lezen en schrijven? Misschien heeft hij last van slecht zicht

Scoort jouw kind altijd onvoldoendes voor taal? Haalt hij de p’s, q’s, b’s en d’s door elkaar? Of heeft hij een onregelmatig handschrift? Dan kan dat duiden op een oogaandoening, zoals verziendheid. 

4. Hoofdpijn 

Als een kind slecht ziet zal hij bewust of onbewust extra veel moeite doen om wel goed te zien. Als een kind last heeft van progressieve myopie (bijziendheid) moet hij bijvoorbeeld de hele dag met zijn ogen knijpen om de sommen op het schoolbord te kunnen lezen. Die inspanning kan voor fysieke klachten zorgen, zeker na een lange dag school.

Let dus eens op hoe jouw kind uit school komt. Heeft hij hoofdpijn? Of is hij erg moe? Dan zou het kunnen dat zijn ogen rust nodig hebben na een dag hard werken. Waarschijnlijk heeft hij dan een bril of contactlenzen nodig. Dan kunnen zijn ogen weer lekker ontspannen. 

5. Zere ogen 

Een andere fysieke kwaal die vaak voorkomt bij kinderen met slecht zicht, zijn zere ogen. Ook dit komt door de inspanning die de ogen moeten leveren om goed te functioneren. Daardoor voelen de ogen vermoeid, branderig of jeukerig aan. Kinderen gaan dan al snel in hun ogen wrijven, wat de situatie alleen maar erger maakt. 

Let dus goed op hoe vaak jouw kind in zijn ogen wrijft. En let eens op of je rode of dikke oogleden ziet. Dat kan namelijk duiden op geïrriteerde ogen. Dit kan ook door allergieën of vermoeidheid komen. Maar als de klachten aanhouden, kan een bezoekje aan de optometrist geen kwaad. 

6. Concentratieproblemen 

Als je ogen zich niet kunnen focussen, kunnen je hersenen zich ook niet focussen. Alle bovenstaande klachten kunnen bij kinderen dan ook samengaan met concentratieproblemen. En dat kan vervolgens weer leiden tot gedragsproblemen. Tegenwoordig wordt er al snel een medisch label zoals ‘ADHD’ op zo’n ‘lastig’ kind geplakt. Maar slecht zicht kan ook de oorzaak van het slechte gedrag zijn. 

Slecht zicht bij kinderen oplossen

Door op deze signalen te letten, kan je op tijd ingrijpen als je kinderen last hebben van slecht zicht. Vaak is het slechte zicht goed op te lossen of te behandelen, bijvoorbeeld met een bril of contactlenzen. Zoals we al zeiden: hoe eerder je erbij bent, hoe meer effect deze ingrepen hebben. Laat de ogen van je kind dus regelmatig controleren door een specialist.

Contactlenzen voor kinderen kopen bij 123 Lens

Contactlenzen kunnen helpen om weer scherp te zien. Ook voor kinderen kunnen lenzen een goede oplossing zijn. In de webshop van 123 Lens vind je een ruim aanbod zachte contactlenzen. Wij leveren veel verschillende soorten en merken lenzen. Altijd tegen een eerlijke prijs. Kijk maar eens in onze webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *