Hoe stop je waterige ogen?

Als er iets vervelend is, dan zijn het waterige ogen. Het zorgt ervoor dat je wazig gaat zien en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Gelukkig zijn er manieren om tranende ogen te stoppen. 123Lens legt je graag uit wat jij kunt doen bij waterige ogen én hoe je de oorzaak kunt achterhalen.

Waterige ogen: wat doe je eraan?

Wat zijn waterige ogen?

Waterige of tranende ogen zijn een natuurlijke reactie van je lichaam. Dit betekent dat je je (in de meeste gevallen) niet direct zorgen hoeft te maken wanneer je ogen plotseling veel vocht aanmaken. Tranen worden geproduceerd door je traanklieren. Deze klieren willen je ogen beschermen tegen invloeden van buitenaf. Neem als voorbeeld een wimperhaar die plotseling loslaat en in je oog terechtkomt. Je oog raakt geïrriteerd door de wimperhaar en om zichzelf te beschermen zullen je traanklieren extra vocht aanmaken. Dit laagje vocht zorgt ervoor dat je oog niet direct beschadigt door de zogenaamde ‘indringer’. Daarnaast maken de tranen het ook makkelijker om de wimperhaar te verwijderen. Bij droge ogen zou dit een stuk lastiger zijn.

Hoe komt het dat je ogen tranen?

Waardoor ontstaan tranende ogen?

Waterige ogen kunnen ontstaan door een heleboel verschillende oorzaken. Veel van deze oorzaken zijn invloeden van buitenaf. Zo hebben veel mensen bijvoorbeeld last van waterige ogen wanneer hun ogen in aanraking komen met vuil, rook of weersomstandigheden als harde wind of fel zonlicht. Een andere veelvoorkomende oorzaak van tranende ogen zijn allergieën. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van hooikoorts, reageren je ogen in feite overdreven op de in de lucht aanwezige pollen, door veel traanvocht te produceren.

In de meeste gevallen zijn waterige ogen een tijdelijk ongemak en zullen ze zichzelf snel herstellen. Heb je veel of langdurig last van waterige ogen? Dan kan het zijn dat er een verstopping in de traanbuisjes zit. Hierdoor kan het traanvocht niet gemakkelijk weg en blijft het in je oog hangen. Wanneer je vermoedt dat dit het geval is, raden wij je aan om direct een afspraak te maken bij de specialist. Deze kan je onderzoeken en waar nodig verder helpen.

Slik je medicatie? Sommige medicijnen hebben tranende ogen als bijwerking. Lees daarvoor altijd de bijsluiter.

Wat kun je doen bij waterige ogen?

Waterige ogen zijn niet gevaarlijk, maar wel enorm vervelend. Veel mensen willen daarom graag snel een goede oplossing voor dit probleem. We geven je graag wat tips, die tranende ogen kunnen voorkomen of verminderen.

Probeer niet in je ogen te wrijven

De verleiding om het traanvocht snel uit je ogen te verwijderen door te gaan wrijven, is vaak sterk. Toch raden we je aan om dit zo min mogelijk te doen. Het verlicht weliswaar tijdelijk de irritatie, maar kan op de lange termijn juist voor meer schade zorgen. Je handen zijn namelijk vrij ruw en vaak onhygiënisch. Door ze in je ogen te wrijven, breng je alleen maar meer vuiltjes en bacteriën in contact met je oog. Dit zal het tranen uiteindelijk alleen maar erger maken. In plaats van in je ogen wrijven, kun je beter snel en vaak met je ogen knipperen of een schone tissue gebruiken om het overtollige vocht te verwijderen.

Zorg ervoor dat de lucht in je woning niet te droog is

Droge lucht kan ervoor zorgen dat je ogen sneller vochtig worden. Ook het gebruik van airconditioners kan ervoor zorgen dat je ogen meer tranen dan normaal. Om de lucht in je woning zo zuiver mogelijk te houden is het belangrijk om de woning regelmatig goed te luchten (door bijvoorbeeld de ramen open te zetten). Ben je een roker? Rook dan vooral niet binnen. Sigarettenrook blijft lang hangen en kan oogirritaties veroorzaken.

TIP: is de lucht in je woning te droog? Plaats dan een bak met water aan of bovenop de verwarming. Door de warmte in huis zal het water verdampen, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt.
Wat te doen bij waterige ogen?

Maak je ogen schoon

In de meeste gevallen worden tranende ogen veroorzaakt door een irritatie op het oog. Bijvoorbeeld omdat je oog in contact is gekomen met een zandkorrel of harde wind. In deze gevallen kan het helpen om je oog goed schoon te maken. Dit doe je bijvoorbeeld met een zacht washandje of wattenschijfje. Maak het nat met lauwwarm water en dep het voorzichtig op je oog. Blijf vooral veel knipperen tijdens het wassen, zodat je je oog goed schoon spoelt.

Gebruik oogdruppels als voorzorg

Heb je vaak last van waterige ogen wanneer je tegen de wind in moet fietsen? Of heb je hooikoorts en weet je dat je daar tranende ogen van krijgt? Dan kun je de grootste irritaties vermijden door goed voorbereid op weg te gaan. Door oogdruppels bij de hand te houden, kun je je ogen goed bevochtigen als dat nodig is. Zo hoeft je oog zelf minder werk te doen, waardoor je irritaties kunt voorkomen.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Tranende ogen zijn over het algemeen vaak onschuldig en van korte duur. Blijft de pijn gedurende langere periode aanhouden of gaat de irritatie gepaard met andere klachten, zoals verminderd zicht of een oog dat niet meer goed sluit? Dan kan het slim zijn om een bezoekje te brengen aan de huisarts of de oogarts.

Waterige ogen en het dragen van lenzen

Veel mensen vragen zich af of ze hun lenzen kunnen blijven dragen bij tranende ogen. Het antwoord op deze vraag is een volmondig ja. Waterige ogen zijn ontzettend vervelend, maar het dragen van contactlenzen zal de klachten niet verergeren. In sommige, extreme gevallen kan de lens wel gaan schuiven in je oog. Door wat vaker te knipperen kun je de kans dat dat gebeurt verminderen.

Heb je met enige regelmaat last tranende ogen? Dan raden we je aan om daglenzen te dragen. Door iedere dag je lenzen te vervangen, verminder je de kans op irritaties en houd je je ogen fris en fruitig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *