Internationale Dag van het Zicht: aandacht voor de gezondheid van je oog

Ieder jaar is op de 2e donderdag van oktober de Internationale Dag van het Zicht. Op deze dag vragen we aandacht voor de gezondheid van onze ogen. 123 Lens draagt hier natuurlijk graag een steentje aan bij. In dit artikel lees je wat jij kunt doen om de gezondheid van je ogen te verbeteren.

Alles over de internationale dag van het zicht

Waarom is de Internationale Dag van het Zicht zo belangrijk?

Zolang onze ogen goed werken, nemen we onze ooggezondheid vaak voor lief. We denken er niet aan totdat we oogklachten ervaren en het dus eigenlijk al te laat is. Met de Internationale Dag van het Zicht willen we aandacht vragen voor de gezondheid van onze ogen en de problematiek van slechtziendheid. Daarnaast is er ook veel aandacht voor de verschillende wetenschappelijke oogonderzoeken die momenteel wereldwijd plaatsvinden. Wetenschappers en doktoren zijn namelijk continu bezig om de gezondheid van onze ogen te verbeteren en de gevolgen van oogziektes als staar en glaucoom te verminderen.

Waarom is je ooggezondheid zo belangrijk?

Wat kun jij doen om de gezondheid van je ogen te verbeteren?

Op de Internationale Dag van het Zicht ligt de focus op het behouden en verbeteren van de gezondheid van onze ogen. Niet alleen in de wetenschap, maar ook zeker in ons alledaagse leven. Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te weten wat je moet doen om je ogen te beschermen. Daar zul je op latere leeftijd veel profijt van hebben. Wil jij de gezondheid van je ogen verbeteren? 123Lens zet graag de drie belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij:

Creëer een gezonde levensstijl

Net als voor de rest van je lichaam, is het ook voor je ogen heel belangrijk om de juiste vitamines en mineralen binnen te krijgen. Het risico op veel oogaandoeningen en ziektes kan worden verminderd door een gezonde en gevarieerde levensstijl. De vitamines A, C, K1 en E hebben directe invloed op de gezondheid van je ogen en zorgen ervoor dat je ogen sterk en vitaal blijven. Met een gevarieerd eetpatroon en het drinken van voldoende water bied je jouw ogen de beste ondersteuning. Vergeet ook vooral niet om regelmatig te bewegen en voldoende te slapen. Dit alles tezamen zal een positieve invloed hebben op de gezondheid van je ogen. Voor nu, maar ook zeker voor de toekomst.

Bescherm je ogen tegen invloeden van buitenaf

Ook invloeden van buitenaf kunnen de gezondheid van je ogen aantasten. Je ogen zijn namelijk zeer gevoelig en blootstelling aan bijvoorbeeld smog, blauw licht en UV-stralen kunnen je ogen aantasten. Gelukkig zijn er veel manieren waarop je de risico’s tot een minimum kunt beperken. Om ervoor te zorgen dat UV-stralen je ogen niet beschadigen, is het bijvoorbeeld verstandig om een zonnebril te dragen buitenshuis. Dit geldt niet alleen voor de warme zomermaanden, maar soms ook tijdens de winter. Als in de winter de zon schijnt, zijn de UV-stralen namelijk zeer fel, maar de stralen kunnen ook worden weerkaatst door regen, sneeuw en ijs.

Blauw licht wordt voornamelijk afgegeven door beeldschermen. Wanneer je veel tijd doorbrengt achter een laptop, televisiescherm of mobiele telefoon, raden wij je aan om een bril met een blauw licht filter te dragen. Deze bril met speciale glazen filtert het licht, zodat je ogen minder snel moe worden en minder vatbaar zijn voor beschadigingen. Ook kan bijvoorbeeld in je mobiel een blauw licht-filter aangezet worden.

Blootstelling aan smog en rook kan ervoor zorgen dat je ogen geïrriteerd aanvoelen. In de meeste gevallen worden je ogen vooral heel droog, waardoor ze minder goed weerstand kunnen bieden tegen bijvoorbeeld bacteriën. Normaal gesproken zorgt het traanvocht ervoor dat bacteriën geen vat kunnen krijgen op je ogen, maar droge ogen hebben niet voldoende vocht om dit te bewerkstelligen. Het gebruik van oogdruppels biedt uitkomst. Oogdruppels ondersteunen het natuurlijke vocht in je oog, zodat bacteriën geen kans krijgen.

Op de Internale dag van de ooggezondheid is er extra aandacht voor je ogen.

Laat je ogen regelmatig controleren

Door met enige regelmaat je ogen te laten testen, kun je bewaken dat je zicht optimaal blijft. Blijkt uit de test dat je zicht achteruit is gegaan? Dan kun je een bril of lenzen dragen met je nieuwe sterkte. Daarnaast kunnen oogaandoeningen en ziektes in een vroeg stadium worden ontdekt. Je kunt dan direct de juiste stappen ondernemen, om zo de achteruitgang van je ogen te verminderen. Wij raden je aan om minimaal één keer per jaar je ogen te laten testen. Dit kan bij een opticien of optometrist.

QUOTE: Heb je plotseling last van aanhoudende oogklachten zoals irritatie, roodheid of slecht zicht? Wacht dan vooral niet te lang en maak direct een afspraak bij je huisarts. Door op tijd aan de bel te trekken, kun je in veel gevallen ernstige klachten voorkomen.

Internationale Dag van het Zicht: aandacht voor oogonderzoeken

Tijdens de Internationale Dag van het Zicht staan we niet alleen stil bij persoonlijke verzorging van je ogen, maar ook bij de algemene ooggezondheid. We worden met z’n allen steeds ouder en op oudere leeftijd wordt ons zicht vaak minder goed. Om de kwaliteit van het leven te verbeteren, zowel voor ouderen als voor mensen met slechtziendheid of een andere oogaandoening, worden er continu nieuwe oogonderzoeken gestart. Wetenschappers en doktoren werken samen naar oplossingen voor oogziektes als staar, glaucoom en diabetische retinopathie.

Door de Internationale Dag van het Zicht worden mensen zich bewust van de kwetsbaarheid van onze ogen. En als we weten wat we kunnen doen om onze ogen te beschermen, dan kunnen we de risico’s verminderen. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *