Oogmigraine: wat is het en hoe voorkom je het?

Een oogmigraine-aanval kan erg vervelend en eng zijn. Tijdens zo’n aanval kun je zelfs tijdelijk je zicht verliezen. Maar wat is oogmigraine precies? En hoe voorkom je die vervelende aanvallen? In deze blog leggen we het uit.

Vrouw met oogmigraine

Oogmigraine is een vorm van migraine. Andere namen voor oogmigraine zijn ‘oculaire migraine’ en ‘migraine aura’. Net zoals bij normale migraine heb je niet continu last van oogmigraine. In plaats daarvan komt het in aanvallen. Zo’n aanval komt snel op en duurt meestal maximaal 30 minuten. Daarna kan er nog een normale migraine-aanval volgen.

Tijdens een oogmigraine-aanval kan je tijdelijk minder goed zien. In ernstige gevallen zie je zelfs een tijdje helemaal niets meer. Dit maakt zo’n aanval een enge ervaring. Toch is oogmigraine relatief onschuldig. Een aanval doet meestal geen pijn. En het veroorzaakt geen blijvende oogschade. Wel kan het duiden op een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. 

Symptomen van oogmigraine 

Natuurlijk kan een snel opkomende aanval wel gevaarlijke situaties opleveren, bijvoorbeeld in het verkeer. Daarom is het belangrijk om de symptomen op tijd te herkennen. Een oogmigraine-aanval herken je aan de volgende symptomen in één oog of beide ogen tegelijk: 

  • Minder of totaal geen zicht
  • Verslechterd zicht
  • Onscherp zicht
  • Dubbel zicht
  • Zwarte vlekken in je zicht
  • Lichtflitsen in je zicht
  • Vreemde kleuren en vormen (aura’s) in je zicht

Daarnaast kun je last krijgen van symptomen die in eerste instantie niets met je zicht te maken hebben. Zo kun je bijvoorbeeld moeite hebben met praten, of een tintelend gevoel in je ledematen of op je lip krijgen.

Vrouw met oogmigraine Na een oogmigraine-aanval volgt soms een normale migraine-aanval

Na een aanval kun je bovendien last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, en een algemeen gevoel van zwakheid. Deze symptomen kunnen heel heftig zijn. Dan heb je misschien last van een ‘normale’ migraine-aanval. Maar ook zonder migraine kun je (in mindere mate) last krijgen van deze symptomen.  

Wat moet je doen tijdens een aanval?

Voel of zie je de symptomen van een oogmigraine-aanval opkomen? Dan is het advies grotendeels hetzelfde als wanneer je een reguliere migraine-aanval voelt opkomen: stop direct met wat je aan het doen bent en zoek een rustige omgeving op waar je de aanval kunt ondergaan. 

Je kunt weinig doen om een aanval tegen te houden. Maar door te gaan liggen, de kamer te verduisteren en je af te sluiten van geluid, kun je de vervelende (en soms gevaarlijke) effecten van de oogmigraine beperken.

Oorzaken van oogmigraine 

Oogmigraine kan verschillende oorzaken (tegelijk) hebben. De meest voorkomende zullen we hieronder op een rijtje zetten. Je zal zien dat sommige oorzaken te maken hebben met een verhoogd oestrogeengehalte. Dat komt omdat oestrogeen in verband wordt gebracht met migraine en oogmigraine. Dit is waarom vrouwen vaker last hebben van migraine dan mannen. Maar vergis je niet: mannen hebben ook oestrogeen in hun lichaam en kunnen dus ook een verhoogd risico lopen op oogmigraine. 

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van oogmigraine:

  • Hormoonschommelingen (vooral bij vrouwen), bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of overgang.
  • Het gebruik van een anticonceptiepil 
  • Een verminderde bloeddoorstroming in de hersenen
  • Stress
  • Overgewicht
  • Koffie
  • Chocolade
  • Alcohol
  • Roken
  • Te lang naar een scherm kijken (computerogen)
  • Erfelijkheid
Man met oogmigraine achter laptop Te lang naar een scherm kijken kan op den duur oogmigraine veroorzaken

Behandeling niet mogelijk

Er is geen behandeling of medicijn dat oogmigraine volledig geneest. Vaak is dat ook niet nodig, aangezien een aanval meestal kort, pijnloos en ongevaarlijk is. Toch is het slim om contact op te nemen met je huisarts. Zeker als je vaker last hebt van aanvallen. Of wanneer de aanvallen langer dan een uur duren.

Oogmigraine wordt namelijk veroorzaakt door een korte storing in je hersenen. Oogmigraine kan voor de huisarts dan ook een aanwijzing zijn dat je een verhoogd risico loopt op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of hartinfarct. Daarop kan de huisarts je advies geven over hoe je dit risico weer verlaagt, bijvoorbeeld door een gezonde leefstijl.

Daarnaast kan een huisarts je doorverwijzen naar een neuroloog om te kijken of er een neurologische oorzaak voor je oogmigraine te vinden is. Deze neuroloog kan jou vervolgens advies geven over hoe je een volgende aanval kunt voorkomen. Soms kunnen er ook medicijnen worden voorgeschreven. Deze genezen de migraine niet, maar kunnen wel zorgen voor minder, minder lange of minder heftige aanvallen.

Oogmigraine voorkomen

Aangezien er geen echte behandeling is voor oogmigraine, is het vooral belangrijk dat je weet hoe je een (volgende) aanval kunt voorkomen. Een neuroloog kan jou advies op maat geven. Maar er zijn ook een aantal algemene vuistregels die het risico op oogmigraine verlagen. 

Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Dat betekent een goede nachtrust, maar ook dat je genoeg pauzes neemt tijdens je werk en niet te veel hooi op je vork neemt. Houd daarnaast een gezonde leefstijl aan. Sport en beweeg regelmatig, eet gezond en gevarieerd, stop met roken, en minder je cafeïne-, chocolade- en alcoholinname. 

Let er tenslotte op dat je niet te lang naar een scherm of boek staart. Neem regelmatig een schermpauze en doe oogoefeningen om ‘computerogen’ te voorkomen. Kijk dus even weg van je scherm na het lezen van deze blog. Ook daarmee voorkom je oogmigraine 😉

Lenzen kopen via 123 Lens

Door goed voor je lichaam te zorgen verklein je het risico op oogmigraine. Daarbij hoort ook dat je goed voor je ogen zorgt. Als je lenzen draagt, is het daarom belangrijk dat je de juiste soort en merk contactlenzen voor jouw ogen draagt. In de webshop van 123 Lens kun je terecht voor veel verschillende soorten en merken zachte contactlenzen. Altijd tegen een eerlijke prijs. Kijk dus eens rond in onze webshop. Er zit vast wat voor jou tussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *