Oogtips tijdens de barbecue

Ben jij een echte barbecueliefhebber? Dan vertellen we je waarschijnlijk niets nieuws als we zeggen dat de de rook van de barbecue je ogen kan aantasten. Geïrriteerde en droge ogen die opzwellen of beginnen te jeuken: iedere barbecuefanaat kent het gevoel. Maar wist je dat er manieren zijn om de klachten te verminderen en zelfs te voorkomen? In dit artikel hebben we de beste oogtips voor tijdens de barbecue op een rijtje gezet. Zo kun je optimaal genieten van het buitenleven!

Oogtips voor tijdens de barbecue

Plaats de barbecue op een veilige plek

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de barbecue op een veilige plek in de tuin te plaatsen. Enkel een stabiele ondergrond kiezen is helaas niet voldoende. Je moet namelijk ook rekening moeten houden met de windrichting. Plaats de barbecue altijd zo dat de wind de rook van jullie wegblaast. Komt de wind uit het oosten? Dan plaats je de barbecue aan de westkant van de eettafel. Zo zorg je ervoor dat jij en je gasten niet de hele avond in de rook hoeven te zitten. Dit zal je ogen beschermen tegen uitdroging en irritaties. Kun je de barbecue niet verplaatsen? Zorg er dan voor dat je eettafel niet te dicht bij de barbecue staat. Wij raden aan om minimaal drie tot vier meter afstand te bewaren. Zo zorg je ervoor dat de meeste rookwolken worden afgevoerd door de wind voordat ze je gasten kunnen bereiken.

Wat doet de rook van een bbq met je ogen?

Bescherm je ogen tegen de rook

Sta jij de hele avond te bakken? Dan kom je in aanraking met de rook die direct van de barbecue afkomt. Deze rook is het schadelijkst voor je ogen. Het is dus belangrijk om je ogen goed te beschermen. Rook kan namelijk de kwaliteit van je zicht aantasten. Het zal je ogen uitdrogen waardoor ze geïrriteerd raken en je wazig kunt gaan zien. Om dit te voorkomen kun je een veiligheidsbril dragen. Deze zorgt ervoor dat de rook je ogen niet kan bereiken. Wij begrijpen echter dat je liever geen degelijke veiligheidsbril wilt dragen tijdens een gezellig avondje met je vrienden. Gelukkig kan het dragen van een zonnebril ook al uitkomst bieden. Dit ziet er een stuk minder gek uit dan een veiligheidsbril, maar biedt ook een goede bescherming tegen de rook.

TIP: sta je langdurig bij de barbecue? Vergeet dan niet om af en toe eens weg te kijken en knipperen met je ogen. Zo bevochtig je je ogen, waardoor ze minder geïrriteerd raken door de rook.

Wissel af met je vrienden

Langdurige blootstelling aan rook zorgt ervoor dat je ogen droog aanvoelen. Dit kun je voorkomen door de taken af te wisselen met vrienden. Zorg ervoor dat niet één persoon continue bij de barbecue hoeft te staan, maar laat iedereen om de beurt het vlees bakken. Na dertig minuten boven een rokende barbecue zullen je ogen hoogstwaarschijnlijk al tekenen van moeheid en irritatie vertonen. Stap dan even weg van de barbecue en laat iemand anders het werk overnemen. Zo krijgen je ogen de kans om weer tot rust te komen en nieuw vocht aan te maken. Dit is overigens niet alleen prettig voor je ogen, maar maakt de barbecue ook veel gezelliger. Andere ooggevaren die komen kijken bij het barbecueën zijn:

  • Vetspetters die van het eten afkomen kunnen je ogen raken. Zorg ervoor dat je niet te dicht bovenop de barbecue zit of draag een zonnebril.
  • Neem je uien bij het vlees? Het snijden van uien kan irritaties opwekken. Blijven knipperen of het dragen van een zonnebril kan uitkomst bieden.
  • Let op bij het toevoegen van pittige kruiden aan het vlees. Was na het aanraken van de kruiden, altijd eerst je handen voordat je in of rondom je ogen gaat wrijven.
Nooit meer last van je ogen tijdens het barbecueën

Houd oogdruppels bij de hand

De rook van de barbecue is niet het enige wat je ogen uitdroogt. Ook de warme lucht op zomeravonden kan voor oogirritaties zorgen. Het is daarom belangrijk dat je ze voldoende blijft bevochtigen. Zorg ervoor dat je tijdens de barbecue voldoende drinkt. En nee, alleen alcohol is helaas niet voldoende. Je ogen hebben water nodig om zich te kunnen blijven bevochtigen. Het eten van een stuk verse watermeloen of komkommer kan hierbij wel helpen. Daarnaast raden wij je aan om altijd oogdruppels bij de hand te houden. Bij de eerste tekenen van droge ogen, kun je de oogdruppels gebruiken om je ogen te bevochtigen. Zo kun je ernstigere klachten voorkomen. Draag je lenzen? Houd dan lenzenvloeistof bij de hand, zodat je je lenzen kunt schoonmaken wanneer dat nodig is.

Verzorg je ogen na het barbecueën

Is de barbecue afgelopen en heeft iedereen zijn buikje rond? Dan is dit het moment om je ogen weer tot rust te laten komen. Neem een washandje met lauw water en maak hiermee voorzichtig je ogen schoon. Ook het aanbrengen van een verzachtende oogcrème kan helpen om irritaties te verminderen. Gelukkig zijn oogirritaties door een barbecue meestal maar van korte duur.

Met deze oogtips in je achterzak kun je optimaal genieten van de warme zomeravonden en gezellige barbecues. Wij wensen je alvast veel bakplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *