Tips voor het dragen van contactlenzen tijdens de Nijmeegse vierdaagse

De Nijmeegse vierdaagse staat weer voor de deur. Gedurende 4 dagen lopen gemiddeld 45.000 deelnemers lange afstanden van 30, 40 en zelfs 50 kilometer per dag. Loop je mee, of ben je een fervent wandelaar? Lees dan vooral verder. In dit artikel vertellen we je de beste tips voor het dragen van contactlenzen tijdens de Nijmeegse vierdaagse (of andere lange wandelingen.)

Tips voor linzendragers tijdens de vierdaagse

Kun je je contactlenzen veilig dragen tijdens de Nijmeegse vierdaagse?

Veel mensen vragen zich af of het wel slim is om contactlenzen te dragen tijdens zo’n inspannende activiteit. Hierover hoef je je absoluut geen zorgen te maken. Je kunt zonder problemen je contactlenzen blijven dragen, ook als je 50 kilometer per dag loopt. Het dragen van contactlenzen biedt zelfs grote voordelen boven het dragen van een bril. Zo zullen je lenzen niet beslaan in vochtig weer, of van je neus afglijden wanneer je transpireert. Het is echter wel belangrijk dat je je goed voorbereidt. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken, hebben wij de beste tips onderverdeeld in drie categorieën: vóór het lopen, tijdens het lopen en na het lopen.

Tips voor contactlensdragers vóór het lopen van de vierdaagse

Een goed begin is het halve werk, en dat geldt ook zeker voor het dragen van contactlenzen tijdens de Nijmeegse vierdaagse. Met een goede voorbereiding hoef je je nergens zorgen over te maken. Zo kun je je volledig focussen op het lopen, en op de gezelligheid natuurlijk!

Denk goed na over welk soort lenzen je gaat dragen

Natuurlijk kun je ook tijdens de Nijmeegse vierdaagse probleemloos week- of maandlenzen dragen, maar we raden je wel aan om hier goed over na te denken. Daglenzen zijn namelijk in veel gevallen een makkelijkere optie. Deze lenzen gooi je direct na gebruik weg, waardoor je ze niet hoeft te reinigen. Dit is vooral handig wanneer je bijvoorbeeld op één van de vele campings overnacht.

Zorg voor voldoende lenzenvloeistof in je wandeltas

Als voorbereiding op een grote wandeltocht maak je natuurlijk eerst je wandeltas gereed. Hierin zit alles wat je bij je moet hebben voor onderweg, denk aan flesjes water, zonnebrandcrème en blarenpleisters. Wij raden je aan om ook vooral een flesje lenzenvloeistof en oogdruppels mee te nemen. Mocht je dan onverhoopt last krijgen van je ogen, of je lens raakt bijvoorbeeld geïrriteerd na contact met zand of vuil, dan kun je hem snel en gemakkelijk even reinigen of je ogen druppelen.

TIP: Stop, naast lenzenvloeistof ook vooral een extra paar lenzen in je wandeltas, of neem voor alle zekerheid je bril mee.
Het dragen van lenzen tijdens de Nijmeegse vierdaagse

Tips voor contactlensdragers tijdens het lopen van de vierdaagse

Je bent goed voorbereid en kunt van start! Met onderstaande tips bescherm je je ogen en je contactlenzen tijdens het lopen van de vierdaagse.

Bescherm je ogen met een zonnebril

Er is niets vervelender dan iets in je ogen krijgen. Je oog raakt geïrriteerd, je zicht verslechtert en soms kan het een tijdje duren voordat je het vuil of de wimper kwijt bent. Om dit te voorkomen is het slim om je ogen te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dit doe je snel en gemakkelijk door een zonnebril te dragen. Fijne bijkomstigheid is dat de Nijmeegse vierdaagse in de zomermaanden wordt georganiseerd, en het dragen van een zonnebril dus ook nog je ogen beschermt tegen de felle UV-straling.

Zorg dat je voldoende knippert met je ogen

Droog weer kan voor droge en geïrriteerde ogen zorgen. Sommige mensen zullen hier meer last van hebben dan anderen, maar door met enige regelmaat met je ogen te knipperen kun je de kans op irritaties verminderen. Terwijl je knippert wordt er namelijk traanvocht over je oog verdeeld, waardoor je ogen minder droog zullen aanvoelen.

TIP: Heb je snel last van droge ogen en is alleen knipperen niet voldoende om je ogen te bevochtigen? Dan kun je gerust meerdere keren per dag je ogen druppelen. Zo kun je je ogen verfrissen wanneer je dat nodig hebt en ook eventueel zweet of ander vuil eruit spoelen.

Drink voldoende water

Tijdens het lopen van lange afstanden is het drinken van voldoende water natuurlijk sowieso van groot belang, maar het geldt ook zeker voor je ogen. Zolang je goed gehydrateerd blijft, loop je namelijk veel minder kans op droge ogen. Tijdens de Nijmeegse vierdaagse staan er op verschillende plekken bekertjes water voor je klaar, maar we raden je ook zeker aan om zelf een flesje water bij de hand te houden. Zo kun je niet alleen oogirritaties, maar ook uitdroging voorkomen.

Alles over lenzen tijdens de vierdaagse

Tips voor contactlensdragers na het lopen van de vierdaagse

De dag zit erop en het is tijd om te relaxen, zowel voor je voeten als voor je ogen. Met onze tips zorg je ervoor dat jouw ogen weer tot rust kunnen komen en helemaal klaar zijn voor de volgende dag!

Draag je contactlenzen niet langer dan wordt aangeraden

Om je ogen voldoende rust te geven, is het belangrijk dat je je contactlenzen niet te lang draagt. Tijdens het lopen ben je in de droge buitenlucht, wat niet alleen het risico op contact met vuil groter maakt, maar je contactlenzen ook eerder laat uitdrogen. Het kan dus slim zijn om je contactlenzen eerder uit te doen dan normaal en je ogen wat langer rust te gunnen. Het is in ieder geval belangrijk dat je je contactlenzen nooit langer dan 16 uur per dag inhoudt.

Zorg dat je je contactlenzen netjes opbergt

Overnacht je in een hotel of op één van de campings? Zorg er dan voor dat je je contactlenzen netjes opbergt. Als je daglenzen draagt is dit gemakkelijk, omdat je iedere dag weer een nieuw paar lenzen aanbreekt, maar bij week- en maandlenzen kost het iets meer tijd. Zorg in deze gevallen voor een stevig en schoon contactlenzendoosje en voldoende lenzenvloeistof, zodat je de volgende ochtend weer frisse lenzen hebt.

Met deze tips in je achterzak kun je goed voorbereid beginnen aan de Nijmeegse vierdaagse. Namens het team van 123Lens wensen we je heel veel succes, en vooral heel veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *