Wat zijn de voordelen van het switchen naar daglenzen?

Het dragen van contactlenzen is voor veel mensen van essentieel belang om goed te kunnen zien. Terwijl traditionele maandlenzen nog steeds eindeloos populair zijn, hebben daglenzen de afgelopen jaren ook aan populariteit gewonnen. Daglenzen bieden namelijk talloze voordelen ten opzichte van maandlenzen, welke we in dit blog graag voor je op een rijtje zetten. Van meer comfort en hygiëne tot ultiem gemak tijdens het reizen. Daglenzen zijn om meerdere redenen een logische keuze.

De vele voordelen van daglenzen

Geen eiwitophoping met daglenzen

Veel mensen hebben last van eiwit- of vetophoping (proteïnen en lipiden) in hun ogen. Dit maakt de keuze tussen lenzen of een brilvaak makkelijk gemaakt, want maandlenzen kunnen daardoor minder lang gedragen worden dan normaal. Je lenzen kunnen er namelijk wat troebel van worden en het is niet altijd makkelijk om ze elke dag opnieuw goed schoon te maken. Daglenzen echter, worden elke dag vervangen, waardoor je elke dag opnieuw met een fris paar lenzen begint. Hierdoor heb je geen last van eiwit- of vetophoping, of het bijbehorende ongemak dat erbij komt kijken.

Per ongeluk geslapen met lenzen in? Geen probleem met daglenzen.

Betere ooghygiëne met daglenzen

Het dragen van daglenzen bevordert een betere ooghygiëne, omdat je elke dag een schoon paar indoet. Het is dan ook niet nodig om lenzenvloeistoffen te gebruiken, bewaardoosjes schoon te maken of je lenzen te desinfecteren. Dit vermindert het risico op ooginfecties en andere complicaties die kunnen ontstaan als gevolg van lenzen die niet goed zijn schoongemaakt. Hierdoor zijn daglenzen een aantrekkelijke keuze voor mensen die de gezondheid van hun ogen serieus nemen, of simpelweg geen zin hebben om hun lenzen elke dag goed schoon te maken. En ook als je per ongeluk bent gaan slapen met lenzen in, is er niks aan de hand. ’s Ochtends gooi je ze gewoon weg en pak je een nieuw paar.

Geen lenzenvloeistof en -accessoires nodig

Het gebruik van traditionele maandlenzen gaat gepaard met (de aanschaf van) lenzenvloeistof, bewaardoosjes en andere benodigdheden. Bij daglenzen zijn deze kosten niet van toepassing, aangezien je elke dag een nieuw paar gebruikt. Hierdoor zijn daglenzen vaak een goedkopere optie, zeker als je niet op dagelijkse basis lenzen draagt. De meeste mensen kiezen echter voornamelijk om praktische redenen voor daglenzen in plaats van maand- of weeklenzen.

Meer gemak en vrijheid door daglenzen te dragen

Daglenzen zijn uiterst handig en bieden een gevoel van vrijheid. Je hoeft namelijk geen lenzendoosjes of -vloeistof mee te nemen als je van huis gaat. Reizen wordt gemakkelijker, omdat je je geen zorgen hoeft te maken over het verliezen of beschadigen van je lenzen tijdens de reis. Sporten en andere fysieke activiteiten worden ook een stuk makkelijker, omdat je je geen zorgen hoeft te maken over je lenzen. Als je een keer per ongeluk een lens verliest, doe je gewoon een nieuwe in. Bij maandlezen is dat lastiger, want deze zijn een stuk duurder in de aanschaf. Ook is het zo dat lenzen kunnen scheuren wanneer ze niet zorgvuldig genoeg worden ingedaan en uitgenomen. Als dat af en toe gebeurt met een daglens kost je dat een stuk minder dan wanneer je maandlenzen per ongeluk scheuren.

Daglenzen zijn perfect voor incidenteel gebruik

Voor mensen die slechts af en toe lenzen dragen, bijvoorbeeld als ze gaan sporten of bij speciale gelegenheden, zijn daglenzen werkelijk ideaal. Je kunt gewoon een doosje daglenzen aanschaffen en ze dragen wanneer je maar wilt, zonder je zorgen te maken over onderhoud of hoe je ze moet bewaren. Veel mensen dragen hun daglenzen op vakantie, bijvoorbeeld als ze een dagje naar het strand gaan en niet met hun bril de zee in willen. Ook tijdens de wintersport zijn daglenzen echter erg populair. Een skibril is immers geen overbodige luxe, en dat gaat lastiger als je een bril draagt.

Daglenzen zijn dus een prima optie voor wie slechts incidenteel lenzen wil dragen. Het enige wat je in de gaten moet houden is de houdbaarheid van de lenzen, want de blisterverpakking en de vloeistof waarin ze worden verpakt zijn niet oneindig houdbaar.

Handig bij gevoelige ogen of allergieën

Daglenzen kunnen potentieel bijdragen aan de gezondheid van je ogen. Dit komt puur doordat je elke dag een nieuw paar lenzen gebruikt, waardoor de ophoping van allergenen en irriterende stoffen wordt geminimaliseerd. Dit is vooral gunstig voor mensen die last hebben van (seizoensgebonden) allergieën en hele gevoelige ogen.

Conclusie: de voordelen van het switchen naar daglenzen

Het switchen naar daglenzen biedt veel voordelen die het overwegen waard zijn voor iedereen die contactlenzen draagt. Van het ultieme comfort en de verbeterde ooghygiëne tot het gemak en de vrijheid die daglenzen je bieden op vakantie of tijdens het sporten. Ze zijn niet voor niets steeds populairder.

Overweeg je over te stappen op daglenzen en maak je op dit moment gebruik van een ander merk? Lees dan zeker onze blog over het veranderen van merk contactlenzen. Dit is namelijk niet geheel zonder risico. Vaak is het slim om een specialist om advies te vragen. Onze klantenservice staat altijd voor je klaar met een advies op maat, waardoor het makkelijker wordt om over te stappen naar daglenzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *