Tips voor het dragen van contactlenzen tijdens een verkoudheid

Een verkoudheid kan ervoor zorgen dat je ogen droog en geïrriteerd aanvoelen. Veel mensen vragen zich dan ook af of ze hun contactlenzen wel kunnen dragen als ze verkouden zijn. In dit artikel lees je wanneer je jouw contactlenzen gewoon kunt blijven dragen en wanneer je het best even een bril kunt opzetten.

Lenzen bij verkoudheid

De invloed van een verkoudheid op je ogen

Een verkoudheid kan niet alleen zorgen voor een kriebel in de keel en een loopneus, maar kan ook invloed hebben op de gezondheid van je ogen. Veelgehoorde klachten zijn rode ogen, jeuk en droge of juist tranende ogen. Dit komt doordat het neusslijmvlies in je neusholtes in nauw contact staat met het slijmvlies van je ogen. Wanneer het neusslijmvlies wordt getroffen door een virus, zal dit virus snel kunnen overspringen op het slijmvlies van je ogen. In 80 tot 90% van de verkoudheden treden daarom ook oogklachten op. Ditzelfde effect treedt ook in werking bij mensen met een allergische reactie. Dit begint meestal bij gevoeligheid in de neusholtes en verspreidt zich vervolgens snel naar de ogen.

lenzen dragen als je verkouden bent

Wat te doen bij geïrriteerde ogen tijdens een verkoudheid?

De kans dat je ogen geïrriteerd zullen aanvoelen bij een verkoudheid is groot, maar onderstaande tips kunnen je helpen om de klachten een beetje te verlichten:

Zorg ervoor dat je ogen vochtig blijven

Om droge en geïrriteerde ogen te voorkomen is het belangrijk om het vochtgehalte in je ogen op peil te houden. Normaal gesproken doe je dit door regelmatig met je ogen te knipperen, maar tijdens een verkoudheid is dit soms niet meer voldoende. Het gebruik van oogdruppels kan dan voor verlichting zorgen. Vergeet ook vooral niet om voldoende water te blijven drinken, dit is niet alleen goed voor het herstel van je ogen maar ook voor je keel!

Gun je ogen de nodige rust

Wanneer je je ziek voelt is het heel belangrijk om voldoende te slapen. Tijdens je slaap komt je lichaam namelijk tot rust en kan het zichzelf het snelst herstellen. Dit geldt ook zeker voor de gezondheid van je ogen. Alleen een goede nachtrust is echter niet voldoende. Het is belangrijk om ook overdag overmatige inspanningen te vermijden. Staar bijvoorbeeld niet te lang onafgebroken naar een beeldscherm. Neem meer rustmomenten en gebruik deze om even extra met je ogen te knipperen of in de verte te staren.

Vermijd het wrijven in de ogen

Het eerste wat je wilt doen wanneer je ogen droog of geïrriteerd aanvoelen is wrijven. Hoewel dit een natuurlijke reflex is van het lichaam, is het beter om dit vooral niet te doen. Door met je handen in je ogen te wrijven, zorg je er namelijk alleen maar voor dat je ogen én de huid rondom je ogen nog kwetsbaarder worden, waardoor het jeukende gevoel alleen maar erger wordt. Doen je ogen toch veel pijn? Probeer dan extra te knipperen of gebruik een vochtig washandje om je ogen mee te deppen. Dit houdt je ogen goed vochtig. Ook het gebruik van oogdruppels kan helpen om de jeuk te verminderen.

Lenzenvloeistof Houd lenzenvloeistof bij de hand, zodat je de lenzen nog een keer extra kunt reinigen gedurende de dag.

Kun je contactlenzen dragen tijdens een verkoudheid?

Bij matige verkoudheidsklachten kun je jouw contactlenzen in de meeste gevallen blijven dragen. Het is dan uiteraard wel extra belangrijk om te letten. Met onderstaande tips kun je jouw lenzen op een veilige manier blijven dragen tijdens een verkoudheid:

Draag schone contactlenzen

Het is altijd belangrijk om je lenzen goed schoon te houden, maar des te meer wanneer je verkouden bent. Draag daarom uitsluitend lenzen die nieuw zijn of goed zijn gereinigd. Daglenzen zijn de beste optie. Deze draag je slechts één dag, waardoor je iedere dag bent verzekerd van een schoon paar. Draag je maandlenzen? Zorg er dan voor dat je voldoende lenzenvloeistof hebt om ze, aan het eind van de dag, goed te kunnen reinigen.

Was je handen voordat je de lenzen in je ogen stopt

Als je verkouden bent is het belangrijk om goed je handen te wassen voordat je de lenzen indoet. Zo zorg je ervoor dat de lenzen geen bacteriën oppikken die op je handen hebben gezeten en houd je ze schoon. Was je handen zorgvuldig onder koud of lauw water en gebruik eventueel antibacteriële handzeep. Vermijd het gebruik van lotions of oliën. Droog je handen vervolgens af met een pluisvrije doek. Herhaal deze stappen wanneer je de contactlenzen aan het eind van de dag weer uit je ogen wilt halen.

Zorg ervoor dat je een bril bij je hebt

Voor de zekerheid raden we je aan om je bril bij de hand te houden. Worden de klachten erger gedurende de dag? Dan kun je zonder problemen je lenzen verwisselen voor je bril. Als je maandlenzen draagt, is het belangrijk om niet te vergeten ook je lenzendoosje en de nodige lenzenvloeistof bij de hand te houden, zodat je lenzen (indien het maandlenzen betreft) niet uitdrogen tijdens het bewaren.

Wanneer kun je beter geen contactlenzen dragen tijdens een verkoudheid?

Bij heftige verkoudheidsklachten of bij een verkoudheid die gepaard gaat met griep, koorts of andere lichamelijke klachten, is het beter om je lenzen tijdelijk in te ruilen voor een bril. Ook wanneer je merkt dat je continu de neiging hebt om in je ogen te wrijven, is het slim om je lenzen uit te doen. Twijfel je of je jouw contactlenzen nog kunt dragen? Dan kun je natuurlijk altijd jouw huisarts of opticien om persoonlijk advies vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *