Veranderen van merk contactlenzen? Hier moet je op letten

Ben jij niet (meer) tevreden met je huidige contactlenzen? Soms kunnen lenzen van een ander merk verbetering bieden. Maar het veranderen van merk is niet altijd zonder risico. In deze blog vertellen we je waar je op moet letten als je van merk switcht.

Merk contactlenzen

Risico’s van een ander merk contactlenzen

Het lijkt simpel: bevallen je lenzen niet? Dan verander je toch gewoon van merk? Nee. Contactlenzen zijn geen sneakers of smartphones waarbij je simpelweg van merk kan veranderen als het huidige model je niet bevalt. Aan het veranderen van jouw lenzenmerk zijn soms risico’s verbonden.

Gelukkig kun je die risico’s makkelijk uit de weg gaan als je ze kent. Daarom nemen wij de belangrijkste met je door.

Verschil in kwaliteit

Het is misschien verleidelijk om voor goedkopere lenzen te kiezen als je op zoek gaat naar een nieuw merk. Het prijsverschil tussen goedkope lenzen van de drogist en contactlenzen van een A-merk zoals Biofinity of ACUVUE is namelijk groot. Maar dit raden wij sterk af. Het verschil in kwaliteit is namelijk ook groot.

vrouw contactlens vloeistof

Toen je je lenzen liet aanmeten door een specialist heeft hij een bepaald merk lenzen aanbevolen, omdat deze het beste bij jouw ogen past. Lenzen van een andere kwaliteit dan je aanbevolen merk kunnen minder comfortabel en effectief zijn. In het ergste geval kunnen ze zelfs een gezondheidsrisico vormen. Ga daarom altijd langs bij een specialist voordat je overstapt naar een ander merk.

Wil je toch kosten besparen? Dan kan je beter eens in onze webshop kijken. Daar vind je contactlenzen van een grote selectie A-merken voor een eerlijke prijs. Ook de lenzen die de grote opticienketens als huismerk verkopen, kan je in onze webshop terugvinden. Dat is een veiligere en gezondere manier om kosten te besparen dan overstappen naar een goedkoper merk.

Andere technologieën en materialen

Contactlensmerken verschillen niet alleen in kwaliteit, ze gebruiken ook verschillende technologieën en materialen. We zullen niet in alle technische details treden. Het belangrijkste om te weten, is dat elke fabrikant zijn lenzen op een andere manier produceert. Zo kunnen lenzen van verschillende merken bijvoorbeeld verschillen in dikte, kromming, zuurstof doorlatendheid of vochtgehalte.

Als een specialist jou een bepaald merk lenzen voorschrijft, kijkt hij niet alleen maar naar de sterkte en kwaliteit die bij jouw ogen passen. Hij kijkt ook naar de unieke eigenschappen van jouw ogen en bepaalt vervolgens welk merk daar het beste bij aansluit. Overstappen naar een ander merk kan betekenen dat je met compleet andere lenzen te maken krijgt. Dit kan minder positief uitpakken.

Bij ‘normale’ lenzen bestaat er al een risico dat de gebruikte technologieën en materialen te veel verschillen, als je van merk verandert. Bij ‘speciale’ lenzen kan dit verschil nog veel groter zijn. Heb jij torische, multifocale, silicone hydrogel lenzen of zelfs een combinatie hiervan? Dan moet je extra goed opletten wanneer je van merk wisselt.

De technologieën die in deze lenzen gebruikt worden, kunnen namelijk heel sterk verschillen tussen merken. Overstappen naar een ander merk kan dan ook onverwachte effecten hebben op het comfort en de effectiviteit van de contactlenzen.

Waarom toch veranderen van merk?

Er zijn dus risico’s verbonden aan het veranderen van merk contactlenzen. Waarom zou je dan toch veranderen van merk? Daar zijn verschillende redenen voor. Soms is het een kwestie van noodzaak. Aangezien je ogen door de jaren heen veranderen, is het soms nodig om een andere soort lenzen te dragen voor optimaal zicht, of om je ogen gezond te houden. Misschien dat een ander merk lenzen dan beter is. Onthoud wel dat je zo’n overstap altijd in samenspraak met een specialist doet.

oudere man stoel

Door de jaren heen veranderen je ogen. Daarom heb je soms andere lenzen nodig.

Andere keren is het een kwestie van voorkeur. Een verandering in levensstijl kan betekenen dat je liever andere lenzen draagt. Of je lenzen zitten gewoon niet (meer) zo lekker. Ook dan kan een ander merk soms de oplossing zijn

Dit zijn een aantal veel voorkomende redenen om van merk contactlenzen te veranderen:

  • Je hebt een andere sterkte nodig
  • Je hebt een speciale soort lenzen nodig, bijvoorbeeld multifocale lenzen
  • Je wilt overstappen naar een andere draagtijd  daglenzen, weeklenzen of maandlenzen)
  • Je wilt overstappen van harde naar zachte lenzen (of andersom)
  • Je contactlenzen zitten niet lekker meer
  • De gezondheid van je ogen gaat achteruit

Laat je adviseren door een specialist

Wat jouw reden ook is om van merk contactlenzen te wisselen, je kunt je altijd het beste laten adviseren door een specialist. Dat kan bij een opticien, maar voor het beste advies maak je een afspraak bij een optometrist. Die is gespecialiseerd in het aanmeten van contactlenzen en weet precies welk merk lenzen het beste bij jouw ogen en wensen past.

Zelf gaan experimenteren met verschillende merken lenzen is onverstandig. Naast dat dit je onnodig veel geld kan kosten, kan het ook slecht zijn voor je ogen. Ga dus met je vragen naar een specialist en laat je adviseren. Dan is de kans het grootst dat je een goede overstap maakt.

Lenzen bestellen bij 123 Lens

Stap jij over naar een nieuw merk contactlenzen? Kijk dan eens in de webshop van 123 Lens. Daar vind je een groot aanbod contactlenzen van A-merken tegen een eerlijke prijs. Sommige lenzen zijn ook verkrijgbaar in een proefverpakking. Dan kan je een kleine verpakking bestellen van de lenzen die de specialist je heeft voorgeschreven om ze uit te proberen. Zo vind jij het merk contactlenzen waar je wél blij mee bent!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *