Wat is het verschil tussen lens sterkte en een bril sterkte?

Draag je een bril en wil je overstappen op contactlenzen? Of andersom? Dan kan je niet altijd zomaar dezelfde sterkte bestellen. Er is namelijk een verschil tussen lens sterkte en bril sterkte. Hoe kan dat? En hoe weet je zeker dat je de juiste sterkte lenzen of bril koopt? Dat leggen we uit.

Sterkte

Waarom verschilt de sterkte tussen brillen en lenzen?

De sterkte tussen brillen en lenzen kan verschillen. Dat komt omdat brillen verder van je oog staan dan lenzen. Waar contactlenzen direct op je oog liggen, staat een bril gemiddeld zo’n 12 tot 14 millimeter van je ogen af. Dit verschilt echter per persoon. De vorm van je neus, hoe je je bril draagt en hoe diep je ogen liggen, hebben allemaal invloed op deze afstand.

Die extra afstand tussen bril en oog zorgt ervoor dat het licht op een andere manier gebroken wordt. Daardoor wordt je zicht in een andere mate gecorrigeerd. Als je een bril hebt, kan je dit effect ervaren door je bril verder van je ogen af te houden. Je zal merken dat het beeld door je bril op een ander manier vervormd wordt als de afstand tot je ogen verandert. Dat verschil moet worden gecorrigeerd door een andere bril sterkte.

TIP: De vervorming van je zicht verandert wanneer de afstand tussen je bril en ogen groter wordt.
Door losse bril kijken in straat

Hoe groot is het sterkteverschil tussen lens en bril?

12 millimeter klinkt als heel weinig. Toch is dit genoeg om een verschil tussen lenssterkte en brilsterkte te veroorzaken. Maar hoe groot is dit verschil precies? Dat ligt eraan hoe hoog (bij een positieve) of hoe laag (bij een negatieve) je sterkte is. De vuistregel is: hoe hoger of lager de sterkte, hoe groter het verschil.

Een negatieve sterkte wordt minder negatief als je lenzen gaat dragen. Een voorbeeld: draag je een bril van -7.00, dan kan het zo zijn dat je lenzen van -6.50 nodig hebt. Een positieve sterkte wordt juist extra positief. Bijvoorbeeld: als je nu een bril van +3.00 draagt, kan het zo zijn dat je lenzen van +3.25 nodig hebt.

Als je van contactlenzen naar een bril overstapt, werkt dit natuurlijk precies andersom. Dan wordt een negatieve sterkte extra extra negatief, en een positieve sterkte minder positief. Maar ook in dat geval geldt: hoe hoger of lager de sterkte, hoe groter het verschil.

Verschillen voor de cilinder

Heb je astigmatisme? Dan is er nog een verschil tussen brillen en lenzen waar je rekening mee moet houden. Als je astigmatisme hebt, is de kromming van je oog niet in alle richtingen gelijk. Daardoor ontstaan er twee verschillende sterktes. Het verschil tussen deze sterktes noemen we cilinder. Brillen en contactlenzen corrigeren deze cilinder verschillend.

Zo is een cilinder in contactlenzen in de regel één derde lager dan in een bril. Bovendien draaien lenzen lichtjes wanneer je knippert. Dit kan invloed hebben op de asstand, de stand van de cilinder in de contactlens. In de praktijk betekent dit dat je niet zomaar dezelfde cilinder voorgeschreven zal krijgen voor lenzen en brillen.

Weten welke sterkte jij nodig hebt

In een blog als deze kunnen we natuurlijk alleen spreken over vuistregels, voorbeelden en gemiddelden. Ieders ogen zijn anders, dus elke situatie vraagt om maatwerk. Er is dan ook maar één manier om zeker te weten welke sterkte (en cilinder) jij nodig hebt voor je bril of contactlenzen: laat het opmeten.

Het heeft geen zin om zelf te gaan experimenteren. Of om te puzzelen met rekentabellen die je online vindt. Een specialist zoals een opticien of optometrist kan jou veel beter vertellen welke sterkte jij nodig hebt. Alleen met een voorschrift van een specialist heb je zekerheid.

Fietsen in het bos

Bril, lens of beiden?

Het verschil in sterkte betekent geen verschil in kwaliteit tussen brillen en contactlenzen. Beiden hebben voor- en nadelen. Welke jij draagt, heeft vooral te maken met je eigen levensstijl, prioriteiten en voorkeuren.

Je kan zelfs beiden gebruiken. Dan draag je bijvoorbeeld standaard een bril, maar switch je naar contactlenzen tijdens het sporten. Of je draagt juist altijd contactlenzen, maar zet ‘s avonds een bril op nadat je je lenzen hebt uitgenomen.

TIP: Wissel je je bril in voor contactlenzen tijdens het sporten? Zorg dan voor de juiste sterkte.

Wat je ook draagt: het is belangrijk om de juiste sterkte te hebben. Natuurlijk om scherp te zien, maar ook om hoofdpijn en andere kwalen te voorkomen. Laat je ogen dus altijd meten door een specialist. Als je een bril wilt, kan je naar een opticien. Wil je juist (overstappen naar) contactlenzen? Maak dan een afspraak bij een optometrist. Die is gespecialiseerd in het aanmeten van lenzen.

Zo weet je zeker dat je altijd scherp zicht hebt. Ongeacht of je nu een bril of lenzen draagt.

Contactlenzen kopen bij 123 Lens

Weet je welke lenzen sterkte jij hebt? Dan kan je in de webshop van 123 Lens terecht voor contactlenzen tegen een eerlijke prijs. Ook vind je in onze webshop zaken als lenzenvloeistof en oogdruppels. Kortom: alles wat jij nodig hebt om elke dag te genieten van een scherp zicht.

Reacties

9 reacties
 • Esther schreef:

  Het berekenen van de sterkte voor lenzen ipv bril is op niet niet zo moeilijk. Heb je een lage astigmatisme kun je deze zelfs corrigeren met alleen een sferische lens. Dus voor mij zijn lenzen de beste optie gezien mijn sterkte. Een bril geeft te veel vertekening omdat ze verder van het oog staat

 • D'hollander Kenny schreef:

  Heb een vraag welke lens moet ik nemen?
  Linker oog + 2,25 cilinder -1,25
  Rechter oog +3,5 cilinder -4,25

  • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

   Met een dergelijke cilinder is het zeer onverstandig om te experimenteren/proberen. Ons advies is dan ook om met deze sterktes de lenzen te laten aanmeten door een specialist.

 • Sonja schreef:

  Ik heb maar pas lenzen voorgeschreven gekregen. Ik moet door astigmatisme torische lenzen dragen. Ik ben nu aan mijn derde proefpaar bezig. Ik voel de lenzen de hele dag zitten en heb het gevoel dat ze “uitzakken” als ik zit te lezen. Mensen geven aan dat men de lens goed ziet zitten. Ze zijn veel groter dan mijn iris. De proefparen zijn telkens voorgesteld door een opticien. Ik word er moedeloos van want ik kan niet met een bril sporten maar ook niet met lenzen. Mijn correctie is Links +2 en Links +3

  • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

   Hallo Sonja,
   Het is normaal dat een zachte contactlens groter is dan de iris. De lens moet volledig tot over het wit van het oog vallen rondom de iris. Een torische lens moet goed gebalanceerd zijn. Hiervoor zijn verschillende technieken en afhankelijk van de eigenschappen van een oog kan hierbij voor een specifieke techniek gekozen worden. Het kan dus zijn dat er gekozen moet worden voor een andere techniek. Vaak betekent dit dat er uitgeweken moet worden naar een andere fabrikant en/of merk. Het beste kan dit worden gedaan door een specialist die de eigenschappen van de balans van de verschillende lenzen kent en dit kan aanpassen op de eigenschappen van uw oog.

 • Chantal van Haperen schreef:

  Welke multifocale sterkte heb ik nodig voor lenzen?
  Dit is mijn bril sterkte….

  Rechts: Sf +1.25 c: -0.75 As: 170
  ADD 2.25

  Links: Sf +1.00 c:-0.25 As: 110
  ADD 2.25

  • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

   Hallo Chantal,
   Helaas is dit niet zomaar te zeggen. De sterkte voor veraf is benaderbaar met de formule die in dit artikel staat, maar het leesdeel moet echt gemeten worden. Het advies is dan ook om multifocale contactlenzen te laten aanmeten door een specialist.

 • merel schreef:

  Hoi, ik zou graag een bril willen kopen alleen weet ik mijn sterkte niet.
  ik heb wel lenzen hierbij zijn mijn ogen -2,75 en -3.00.
  als ik een bril wil bestellen moet ik dan de sterkte aanhouden van -3,25 en -3,50?
  of was dit puur een voorbeeld in het artikel?

  • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

   Hallo Merel,
   Het voorbeeld rekent van brilsterkte naar contactlenssterkte en niet andersom. Dit kan ook niet, omdat een contactlenssterkte altijd herleid wordt vanuit een brilsterkte.
   Als je een bril wilt bestellen, kun je dat het beste doen bij een opticien. Wij leveren alleen contactlenzen en geen brillen (op sterkte).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *