(0182) 58 66 01 info@123lens.nl
Selecteer een pagina

U heeft er vast wel eens van gehoord: torische lenzen of lenzen met een cilinder. Toch weten maar weinig mensen wat voor soort lenzen dit zijn en wat ze precies doen. Daarom gaan we in deze blog wat dieper in op torische lenzen.

We bespreken wat torische lenzen zijn en wat deze soort lenzen zo bijzonder maakt. We leggen ook uit voor welke soort oogafwijking deze lenzen geschikt zijn en hoe torische contactlenzen precies werken. Ten slotte vertellen we u alles wat u moet weten voordat u torische lenzen koopt.

Wat zijn torische lenzen?

Voordat we u meer kunnen vertellen over torische lenzen, is het belangrijk dat u weet wat torische contactlenzen nu precies zijn. Torische lenzen zijn een bijzonder soort lenzen en kunnen niet zomaar door iedereen gedragen worden. Deze contactlenzen maken namelijk gebruik van geavanceerde technieken om ogen met een cylinder te corrigeren.

Torische lenzen voor bij astigmatisme

Torische lenzen worden dan ook vaak gebruikt voor mensen met astigmatisme. De oogafwijking astigmatisme houdt in dat een oog niet in alle richtingen dezelfde kromming heeft. Bij de meeste ogen is de kromming van het oog aan alle zijden gelijk, zoals bij een bol. Als u last heeft van astigmatisme is de kromming in de ene as echter sterker dan de kromming in de andere as, zoals bij een ei.

Dit zorgt ervoor er twee verschillende sterktes ontstaan. Het verschil tussen die twee sterktes wordt de cylinder genoemd. De cylinder zorgt ervoor dat uw oog niet al het licht op hetzelfde punt kan focussen, waardoor u een onscherp zicht ervaart. Torische lenzen corrigeren deze afwijking.

Astigmatisme

Bij astigmatisme liggen de focuspunten van de horizontale as (Bs) en de verticale as (Bm) op verschillende punten, wat zorgt voor een onscherp zicht

Hoe werken torische lenzen?

Torische lenzen kunnen astigmatisme corrigeren door de kromming in het oog te compenseren. Heeft uw oog een sterkere kromming in de horizontale as dan in de verticale as? Dan krijgt u een lens voorgeschreven met een sterkere kromming in de verticale as, waardoor al het licht uiteindelijk toch op hetzelfde punt gefocust wordt.

Wat moet u weten voordat u torische lenzen koopt?

Voor u lenzen met een cilinder koopt zijn er enkele zaken waar u rekening mee moet houden. Ten eerste moet u uw ogen altijd eerst laten controleren door een oogspecialist. Als u torische contactlenzen nodig heeft zal uw oogspecialist u dat voorschrijven. Daarnaast luistert het opmeten van torische lenzen erg nauw, het is dus noodzakelijk dat dit goed gebeurt en dat u vervolgens ook exact de juiste soort lenzen koopt.

Torische lenzen hebben een bepaalde richting. Ze hebben een linker- en rechterkant, een boven- en een onderkant. Dit komt omdat de kromming van torische lenzen niet in alle kanten gelijk is. Liggen uw lenzen niet correct op uw ogen? Dan heeft u nog steeds onscherp zicht.

Contactlenzen met cilinder kunnen dan ook bepaalde elementen hebben die ervoor zorgen dat de lenzen recht op uw ogen blijven liggen, zoals extra ballast, dunne en dikke vlakken, of een afgevlakte lens. Er zijn veel verschillende soorten torische lenzen en veel soorten technieken. Koop dus nooit zomaar lenzen van een ander merk, type of fabrikant zonder tussenkomst van een specialist.

Specialist

Laat u altijd eerst adviseren voordat u overstapt naar een ander soort torische lenzen

Wat voor soort torische lenzen zijn er?

Torische lenzen zijn er in enorm veel soorten. Als u contactlenzen met een cilinder nodig heeft, is er dus altijd wel een variant waar u zich prettig bij voelt. Zo kunt u kiezen tussen harde of zacht torische lenzen; beide hebben hun voor- en nadelen. Zachte contactlenzen zijn comfortabeler voor uw ogen, maar blijven ook lastiger op hun plek liggen. Harde lenzen blijven daarentegen stevig op hun plek zitten, maar kunnen sneller voor irritatie en droogte aan de ogen zorgen.

Daarnaast kunt u ook nog kiezen welk draagrooster het beste bij u past, dag- week- of maandlenzen. Ook deze hebben elk hun voor- en nadelen, welke variant het beste bij u past ligt aan uw levensstijl en wensen. Tenslotte kunt u ook nog kiezen voor torische silicone hydrogel lenzen voor extra comfort.

Torische lenzen kopen bij 123lens.nl

Of u nu harde of zachte lenzen wilt, dag- week- of maandlenzen of zelfs silicone hydrogel lenzen, in de webshopvan 123lens.nl kunt u terecht voor alle soorten torische contactlenzen. Ook andere soorten contactlenzen en contactlens-benodigdheden zoals lenzenvloeistof vindt u in onze webshop. Heeft nog vragen? Neem dan contactmet ons op. Wij helpen u graag verder.