Wat zijn torische lenzen of lenzen met cilinder?

U heeft er vast wel eens van gehoord: torische lenzen of lenzen met een cilinder. Toch weten maar weinig mensen wat voor soort lenzen dit zijn en wat ze precies doen. Daarom gaan we in deze blog wat dieper in op torische lenzen.

Wat zijn torische lenzen of lenzen met cilinder?

We bespreken wat torische lenzen zijn en wat deze soort lenzen zo bijzonder maakt. We leggen ook uit voor welke soort oogafwijking deze lenzen geschikt zijn en hoe torische contactlenzen precies werken. Ten slotte vertellen we u alles wat u moet weten voordat u torische lenzen koopt.

astigmatisme focuspunten

Wat zijn torische lenzen?

Voordat we u meer kunnen vertellen over torische lenzen, is het belangrijk dat u weet wat torische contactlenzen nu precies zijn. Torische lenzen zijn een bijzonder soort lenzen en kunnen niet zomaar door iedereen gedragen worden. Deze contactlenzen maken namelijk gebruik van geavanceerde technieken om ogen met een cylinder te corrigeren.

Torische lenzen voor bij astigmatisme

Torische lenzen worden dan ook vaak gebruikt voor mensen met astigmatisme. De oogafwijking astigmatisme houdt in dat een oog niet in alle richtingen dezelfde kromming heeft. Bij de meeste ogen is de kromming van het oog aan alle zijden gelijk, zoals bij een bol. Als u last heeft van astigmatisme is de kromming in de ene as echter sterker dan de kromming in de andere as, zoals bij een ei.

Dit zorgt ervoor er twee verschillende sterktes ontstaan. Het verschil tussen die twee sterktes wordt de cylinder genoemd. De cylinder zorgt ervoor dat uw oog niet al het licht op hetzelfde punt kan focussen, waardoor u een onscherp zicht ervaart. Torische lenzen corrigeren deze afwijking.

oogarts

Hoe werken torische lenzen?

Torische lenzen kunnen astigmatisme corrigeren door de kromming in het oog te compenseren. Heeft uw oog een sterkere kromming in de horizontale as dan in de verticale as? Dan krijgt u een lens voorgeschreven met een sterkere kromming in de verticale as, waardoor al het licht uiteindelijk toch op hetzelfde punt gefocust wordt.

TIP: Laat u altijd eerst adviseren voordat u overstapt naar een ander soort torische lenzen.

Wat moet u weten voordat u torische lenzen koopt?

Voor u lenzen met een cilinder koopt zijn er enkele zaken waar u rekening mee moet houden. Ten eerste moet u uw ogen altijd eerst laten controleren door een oogspecialist. Als u torische contactlenzen nodig heeft zal uw oogspecialist u dat voorschrijven. Daarnaast luistert het opmeten van torische lenzen erg nauw, het is dus noodzakelijk dat dit goed gebeurt en dat u vervolgens ook exact de juiste soort lenzen koopt.

Torische lenzen hebben een bepaalde richting. Ze hebben een linker- en rechterkant, een boven- en een onderkant. Dit komt omdat de kromming van torische lenzen niet in alle kanten gelijk is. Liggen uw lenzen niet correct op uw ogen? Dan heeft u nog steeds onscherp zicht.

Contactlenzen met cilinder kunnen dan ook bepaalde elementen hebben die ervoor zorgen dat de lenzen recht op uw ogen blijven liggen, zoals extra ballast, dunne en dikke vlakken, of een afgevlakte lens. Er zijn veel verschillende soorten torische lenzen en veel soorten technieken. Koop dus nooit zomaar lenzen van een ander merk, type of fabrikant zonder tussenkomst van een specialist.

Wat voor soort torische lenzen zijn er?

Torische lenzen zijn er in enorm veel soorten. Als u contactlenzen met een cilinder nodig heeft, is er dus altijd wel een variant waar u zich prettig bij voelt. Zo kunt u kiezen tussen harde of zacht torische lenzen; beide hebben hun voor- en nadelen. Zachte contactlenzen zijn comfortabeler voor uw ogen, maar blijven ook lastiger op hun plek liggen. Harde lenzen blijven daarentegen stevig op hun plek zitten, maar kunnen sneller voor irritatie en droogte aan de ogen zorgen.

Daarnaast kunt u ook nog kiezen welk draagrooster het beste bij u past, dag- week- of maandlenzen. Ook deze hebben elk hun voor- en nadelen, welke variant het beste bij u past ligt aan uw levensstijl en wensen. Tenslotte kunt u ook nog kiezen voor torische silicone hydrogel lenzen voor extra comfort

Torische lenzen kopen bij 123lens.nl

Of u nu harde of zachte lenzen wilt, dag- week- of maandlenzen of zelfs silicone hydrogel lenzen, in de webshop van 123lens.nl kunt u terecht voor alle soorten torische contactlenzen. Ook andere soorten contactlenzen en contactlens-benodigdheden zoals lenzenvloeistof vindt u in onze webshop.

Heeft nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

TIP: Onze specialist staat klaar om uw vragen te beantwoorden.

Reacties

16 reacties
  • Remy schreef:

    Hallo, ik ben op zoek om lenzen groot in te kopen. nou kreeg ik van mijn opticien een papiertje met mijn waardes. Het gaat eigenlijk om de cyl waarde van -1.50 nou zie ik op bijna geen enkele website lenzen te koop met een cilinder waarde van -1.50 alleen -1.75 dit vind ik een beetje raar.. ik zou graag weten waar ik lenzen kan kopen met een cilinder waarde van -1.50

    Dank u wel.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Meestal zijn sterktes met een cilinder 1,50 voor brillenglazen en niet voor contactlenzen. Doordat contactlenzen direct op het oog zitten en bij een bril er een afstand is tussen het glas en het oog, zijn die sterktes vrijwel nooit gelijk aan elkaar. Dit is één van de redenen om eerst een aanmeting van contactlenzen te laten doen bij een specialist voordat contactlenzen worden besteld. Uiteraard zijn er nog veel andere redenen om eerst een aanmeting te laten doen, waaronder de hoeveelheid en samenstelling van het traanvocht, de vorm van het hoornvlies etc etc.

  • Wim Ramaekers schreef:

    Hallo. Ik ben 68 en draag al meer dan 45 jaar zachte siliconen lenzen. Ik zwem en slaap er mee. Ik heb toric lenzen van plus 8 met een cylinder van – 0.75 Op 400 meter afstand zie ik het verschil tussen een mannetje en vrouwtje vlieg. Dat is natuurlijk overdreven. Maar ik adviseer eerst naar een goede aan een ziekenhuis verbonden lens specialist te gaan. Bij de doorsnee aanbieder zit nl veel vermeende deskundigheid welke blijkt dat er veel kaf tussen het koren zit.

  • Ruud schreef:

    Hallo, ik draag al jaren zachte lenzen, maar merkte afgelopen jaar dat mijn zicht wat verminderde. Ik ben toen eens bij een andere opticien langs gegaan en die constateerde dat mijn sterkte veranderd was van -2.5 naar -2.75 en -3.0 in de cylinder. Nu gaf zij zelf aan dat -3.0 niet te leveren is in een cilinder dus heb ik in beide ogen -2.75 gekregen. Wel schrol ik enorm van het prijsverschil, waar ik voorheen 60-80 euro kwijt was, was ik nu ineens 210 euro kwijt. Nu bijna een half jaar later probeer ik op basis van de nieuwe sterktes online goedkoper uit te zijn en wat schetst mijn verbazing, het verschil in prijs zit hem niet zozeer in de sterkte alswel in de as verdraaing van de cilinder, waar het voorheen 80 en 100 was is het nu 85 en 95 en laat nou net deze verdraaing van 5 graden de lenzen zo enorm veel duurder maken, hoe nauw komt deze verdraaing, ga ik er hel veel van merken als ik weer 80 en 100 zou nemen?? ik weet dat in het verleden bij een bril dit een groot verschil maakte (werd er zelfs zeeziek van toen hij een keertje niet helemaal goed ingeslepen was). Ik hoor graag wat uw advies is want ik vind ±180 euro per half jaar best veel, dan ga ik toch weer overwegen om een bril te nemen namelijk.
    Hartelijk dank voor uw advies.
    Mvrgr.
    Ruud

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Ruud,
      Bij een cilinder is een theoretische grenswaarde voordat het verschil in asstand geconstateerd wordt. Deze is eenvoudig zelf te berekenen. Het verschil in asstand x cilinderwaarde mag niet groter worden dan 7,50. Zoals u kunt zien, daalt het maximale verschil in asstand als de cilinderwaarde stijgt. Bij een cilinder van 3 is het verschil in asstand (in theorie) dus merkbaar vanaf 3 graden. Nu is dit verschil weliswaar subjectief en kan dit objectief afwijken, maar in de praktijk is dit een redelijk nauwkeurige rekenwijze.
      Het is dus juist dat een specialist bij een hoge cilinder moet gaan afwijken naar een kleiner verschil ten opzichte van de werkelijk asstand van het oog en kan hierbij gedwongen zijn om een asstand op 5 graden te kiezen. Bij nog hogere cilinderwaarden (boven de 3,75) kan zelfs uitgeweken moeten worden naar een lens op 1 graden nauwkeurig. Deze lenzen zijn nog kostbaarder.

  • Inge schreef:

    Mijn zoontje is recent in het ziekenhuis geweest voor zijn laatste oogmeting. Het blijft stabiel, dus in basis hoeven we (voorlopig) niet meer terug. Ik heb net de optometrist gesproken over eventueel lenzen tijdens het sporten (hij sport intensief met ook risico op vallen enzo) en zij gaf aan dat dat prima kan vanaf zijn leeftijd. We hebben alle meetwaarden, dus ik dacht, kijken of we ze kunnen bestellen. Nu blijkt dat alle torische lenzen pas gaan vanaf -0,75 cilinder. Mijn zoontje heeft -0,5 … en ik kan nergens vinden of hij dan nog toe kan met standaard lenzen, of dat hij toch gebaat is met torische lenzen? Kunnen jullie antwoord geven?
    Metingen vanuit ziekenhuis:
    Rechts +4.0 -0,5 cilinder AS100°
    Links +4.0 -0,5 cilinder AS90°

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Inge,
      Zoals ook te lezen in ons blog ‘Wat is het verschil tussen lens sterkte en een bril sterkte?‘, is er een verschil tussen een bril- en een lenssterkte. Hier is een simpele rekensom voor om te bepalen wat de uiteindelijke sterkte wordt, maar dit moet altijd nagemeten worden door een specialist. Meestal wordt bij een lage cilinder deze waarde helemaal weggelaten, omdat de cilinder deels al gecorrigeerd wordt door traanvocht onder de contactlens en dan veelal meer verstoring van het beeld geeft dan dat het toevoegt.
      Het beste is dan ook om de lenssterkte te laten bepalen door een specialist. Deze kijkt dan niet alleen naar de sterkte, maar ook welk materiaal het beste geschikt is, of de lenzen überhaupt geschikt zijn voor het dragen van contactlenzen etc.

  • jadore schreef:

    Ik ben op zoek naar lenzen met een cilinder afwijken voor -3.25. Heb het internet afgezocht maar kan helaas niks vinden. Weet u waar ik het beste kan kijken?

  • Maya schreef:

    Ik heb voorheen altijd een bril gehad, maar zit nu te denken aan overstappen naar lenzen.
    Ik heb in mijn brillen maar aan 1 kant een cylinder, hoe werkt dit met lenzen? Kan ik torische lenzen kopen voor 1 oog en normale voor het andere oog, of is dit compleet anders tussen bril en lenzen?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Maya,
      Op zich is het heel gewoon om voor het ene oog een lens met cilinder te hebben en voor het andere oog een lens zonder cilinder. Een lens kan eenvoudig voor één oog besteld worden, door het vinkje weg te halen voor het oog dat voor die lens niet nodig is.
      Echter, de overstap van een bril naar contactlenzen is niet verstandig zonder een juiste aanmeting door een contactlensspecialist. De sterkte van een bril is namelijk zelden dezelfde sterkte als die van contactlenzen. We hebben hier een blog ‘Wat is het verschil tussen lens sterkte en een bril sterkte?‘ aan gewijd. Hiervoor kunt u het beste een afspraak maken bij een specialist bij u in de buurt.

  • GhizlNe schreef:

    Hallo!
    Kan ik lenzen dragen ? Ik heb cylinder van -3

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo GhizlNe,
      Of je lenzen kunt dragen is niet te zeggen, maar de cilinder zelf hoeft niet een probleem te zijn. Contactlenzen kunnen geleverd worden tot en met een cilinder van ruim 5 en met heel speciale contactlenzen zelfs nog wel hoger. Echter, het dragen van contactlenzen in het algemeen en speciaal met een (hoge) cilinder vereist een nauwkeurige aanmeting van deze contactlenzen. Dit moet altijd de eerste keer door een specialist gedaan worden. Het advies is dan ook om contact op te nemen met een specialist en deze een aanmeting te laten doen. Een specialist in de omgeving is te vinden middels de volgende link: https://www.optometrie.nl/praktijkzoeker

  • Joop schreef:

    Mijn lenzen nu hebben een AX van 85 en 100. Nu zie ik op uw site alternatieve lenzen enkel op tientallen. Dus 80 of 90 ipv 85. Wat is nu wijsheid om te bestellen?

  • Ursula Gerritsen schreef:

    Ik heb harde zuurstof doorlatende lenzen sinds mijn 12e jaar van min 9,25, waarin geen cilindrische afwijking in opgenomen was, niet voor links en niet voor rechts. IK ben nu 52 jaar. Na een oogmeting vorige week blijkt dat ik aan mijn ene oog een cilinder heb van 1,25 en de andere 1,75. De opticien zou voor mij lenzen bestellen met deze cilinders daarin verwerkt. Toen ik ze vandaag ging halen gaf hij ineens aan dat de optometrist had gezegd dat deze cilindrische afwijkingen met een hoge sterkte van min 9,25 niet verwerkt konden worden in de harde zuurstof doorlatende lenzen. Klopt dit? Ik moest er overigens zelf naar vragen (omdat ik e.e.a. niet aangeduid zag op de factuur die ik kreeg). Sowieso slecht, omdat je mensen goed en zuiver moet informeren, zeker als ze een dergelijk kostbaar product bij je aanschaffen. Volgens betreffende opticien kan dit alleen in zachte lenzen……

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      In vormstabiele (harde) contactlenzen kunnen zeker cilinders verwerkt worden. In sommige gevallen werkt dit zelfs beter dan met zachte contactlenzen. Echter, niet alles is mogelijk. Wellicht is een bezoek aan een andere specialist voor u de beste optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *