Lenzenvloeistof: met of zonder conserveermiddelen?

Contactlenzenvloeistof is verkrijgbaar met of zonder conserveermiddelen. Wat is het verschil? En hoe weet je welke lenzenvloeistof het beste is voor jou? Dat vertellen we je in deze blog.

Hand met lenshouder met lenzenvloeistof

Conserveermiddelen wordt gebruikt om de houdbaarheid van producten te verlengen. Misschien denk je bij het woord conserveermiddelen direct aan voedsel. Maar ook in veel contactlensvloeistoffen worden conserveermiddelen gebruikt om de houdbaarheid te verlengen. Toch zijn er ook lenzenvloeistoffen zonder conserveermiddelen. Waarom?

Allergisch voor conserveermiddelen

Dat komt doordat er sommige mensen allergisch zijn voor conserveermiddelen. In dat geval verzet het lichaam zich tegen de middelen, zonder dat er iets mis is met de middelen. Mensen met een conserveermiddelenallergie kunnen last krijgen van een branderig en jeukerig gevoel in hun ogen als ze lenzenvloeistof met conserveermiddelen gebruiken. Ook kunnen de ogen opzwellen. Dat is natuurlijk precies het tegenovergestelde van waar lenzenvloeistof voor bedoeld is.

Hooibalen Een arts kan bepalen wat de oorzaak van je allergische reactie is, misschien heb je last van hooikoorts

Als je het gevoel hebt dat jij overgevoelig bent voor de conserveringsmiddelen in je contactlenzenvloeistof, is het belangrijk om naar een oogarts te gaan. De ene allergie is de andere namelijk niet. Sommige mensen krijgen een heftige allergische reactie, terwijl anderen slechts milde symptomen ervaren. En het zou ook nog kunnen dat jouw symptomen niet te danken zijn aan de conserveermiddelen in je lenzenvloeistof, maar aan een andere allergie, zoals hooikoorts

Alleen een oogarts kan professioneel advies geven over wat voor allergie jij hebt en wat je ertegen kunt doen. Blijkt uit zijn of haar diagnose inderdaad dat de conserveermiddelen in je contactlenzenvloeistof het probleem zijn? Dan zal hij of zij je waarschijnlijk adviseren om voortaan een vloeistof zonder conserveermiddelen te gebruiken. 

Verschillende soorten conserveermiddelen

Een oogarts zal ook vaststellen voor wat voor conserveermiddelen jij overgevoelig bent. Er zijn verschillende stoffen die bij verschillende mensen verschillende reacties veroorzaken. Een arts weet bijvoorbeeld dat als jij allergisch bent voor het middel polyhexamethyleenbiguanide (PHMB), je soms wel een vloeistof kunt gebruiken met PolyQUAD. 

Het is daarom belangrijk om je altijd te laten adviseren door een oogarts, en niet zomaar conserveermiddelvrij vloeistof te gaan kopen als je het idee hebt dat je overgevoelig voor conserveringsmiddelen bent.

Handen met contactlens Er zijn verschillende soorten lenzenvloeistof zonder conserveermiddelen om uit te kiezen

Contactlenzenvloeistof zonder conserveringsmiddelen

Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg soorten en merken contactlensvloeistof zonder conserveringsmiddelen om uit te kiezen – hoewel een oogarts wellicht een specifieke vloeistof voorschrijft.

Waterstofperoxide 

Veel conserveermiddelvrije vloeistoffen zijn gemaakt op basis van waterstofperoxide, bijvoorbeeld 123 Monosept. De bruisende en desinfecterende werking van dit middel zorgt voor een grondige reiniging van je contactlenzen. Onthoud wel dat waterstofperoxide niet goed is voor je ogen. Het waterstofperoxide in contactlensvloeistoffen moet daarom altijd geneutraliseerd worden voordat je je lenzen weer in je ogen plaatst. Dat gebeurt bijvoorbeeld met een extra vloeistof of een neutralisatietablet. 

Alles in één vloeistof 

Er zijn ook alles in één vloeistoffen zonder conserveringsmiddelen, zoals Regard K voor harde lenzen. Dit soort lensvloeistoffen combineren alle functionaliteiten. Je kunt een alles in één vloeistof gebruiken om je contactlenzen te desinfecteren, hydrateren, afspoelen, bewaren en inzetten. Deze vloeistoffen hoef je niet te neutraliseren, in tegenstelling tot vloeistoffen op basis van waterstofperoxide, wat ze makkelijker in gebruik maakt. 

Andere soorten lenzenvloeistof 

Naast waterstofperoxide en alles in één vloeistoffen zijn er nog meer soorten lenzenvloeistof die een oogarts kan voorschrijven. Zo zijn er ook vloeistoffen op basis van povidon jodium, een desinfectiemiddel met een breed antibacterieel spectrum, zoals Cleadew SL.

Er zijn dus veel verschillende soorten lenzenvloeistof die geschikt zijn voor mensen met een overgevoeligheid voor conserveringsmiddelen. Toch is het belangrijk om niet zomaar verschillende soorten contactlensvloeistoffen te gaan uitproberen. Laat je altijd adviseren door je oogarts voordat je een nieuwe vloeistof probeert.

Contactlenzenvloeistof met conserveermiddelen

Het zou natuurlijk kunnen dat jouw allergische reactie niet veroorzaakt wordt door de conserveermiddelen in je lenzenvloeistof. In dat geval kan je de symptomen verhelpen door andere maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door oogdruppels te gebruiken. 

Bovendien kan je dan contactlenzenvloeistof met conserveringsmiddelen gebruiken. Dat verruimt je keuze aanzienlijk. Er zijn namelijk meer contactlensvloeistoffen met dan zonder conserveermiddelen. Vooral alles in één vloeistoffen hebben vaak conserveermiddelen in zich om de houdbaarheidsdatum te verlengen. 

Daarnaast kan je ook zonder een conserveermiddelenallergie gebruik maken van bijvoorbeeld vloeistoffen op basis van waterstofperoxide. Benieuwd welke soorten contactlensvloeistoffen je kunt gebruiken? Daar schreven we eerder deze blog over

Lenzenvloeistof kopen bij 123 Lens

Nu weet je wat de verschillen zijn tussen lenzenvloeistoffen met en zonder conserveringsmiddelen. En als je je laat adviseren door een oogarts, weet je welke vloeistof het beste bij jouw ogen en lenzen past. 

In de webshop van 123 Lens vind je veel verschillende soorten merken contactlenzenvloeistof. Wij hebben ook een groot aanbod lenzenvloeistof zonder conserveermiddelen. Er is dus een grote kans dat de vloeistof die jouw oogarts je aanraadt ook verkrijgbaar is in onze webshop. Altijd tegen een eerlijke prijs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.