Proeflenzen: tips wanneer u contactlenzen wilt proberen

Indien u contactlenzen draagt of overweegt contactlenzen te gaan dragen en lenzen wilt uitproberen is dit uiteraard mogelijk. Speciaal hiervoor zijn proeflensverpakkingen te bestellen. Deze verpakkingen bevatten een paar sets om de gekozen lenzen uit te proberen.

eye-color-change-2852261_1280

Lenzen proberen voordat u ze koopt?

U heeft de voor- en nadelen van contactlenzen en een bril overwogen en heeft besloten om lenzen aan te schaffen.

Hoe gaat u nu verder? Wij leggen het u uit.

Wat zijn proeflenzen?

U doet er goed aan om bij het kiezen van (nieuwe) lenzen altijd eerst proeflenzen te proberen. De proeflenzen zijn identiek aan de contactlenzen die in de standaard verpakkingen zitten, enkel bevat de verpakking slechts een paar lenzensets om dit soort contactlens uit te proberen.

Waarom eerst contactlenzen proberen?

De stukprijs van een proefverpakking is minder voordelig dan een normale verpakking, maar indien u er niet zeker van bent of een type lens u zal bevallen, is het vanwege een lagere totaalprijs toch aantrekkelijk om in plaats van een complete verpakking voor een proefset te kiezen.

Hierdoor bespaart u op de kosten, zeker indien u meerdere proefverpakkingen wilt uitproberen en daarna niet met restanten wilt blijven zitten van uitgeprobeerde lenzen die u uiteindelijk toch minder goed bevallen.

Raadpleeg uw contactlensspecialist!

Het uitproberen van proefsets is enkel goed mogelijk indien u op de hoogte bent van uw eigen specifieke wensen op het gebied van de contactlens.

123 Lens raadt dan ook met klem aan altijd de aanmeting en lenscontrole bij een specialist te laten plaatsvinden. Zodra u weet wat voor uw persoonlijke situatie van toepassing is, kunnen wij u verder helpen.

proeflenzen

U weet welke contactlenzen voor u geschikt zijn?

schemainblogproeflenzen

Onderlinge verschillen contactlenzen

In onderstaand schema treft u een algemeen overzicht aan van de globale verschillen tussen de soorten contactlenzen. Daaronder verwijzen we nog naar een drietal artikels die u verder inzicht kunnen geven in de diverse soorten contactlenzen. Dit om tot een goede keuze te kunnen komen indien u overweegt één of meerdere soorten contactlenzen te willen uitproberen.

Mocht u meer informatie willen over de soorten contactlenzen en welke soort contactlens welke zichtbeperking kan corrigeren.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en de scherpste deals rechtstreeks in je mailbox?

TIP: De scherpste deals direct in je mailbox?

Proefverpakkingen bestellen

Indien u na het lezen van deze informatie contactlenzen wilt uitproberen, kunnen wij u helpen met het maken van een keuze tussen de verschillende merken contactlenzen per type contactlens.

123 Lens biedt voor de meeste soorten contactlenzen de mogelijkheid tot het aanschaffen van proefverpakkingen.

Mocht u hier vragen over hebben, neem gerust contact met ons op.

Reacties

8 reacties
  • Angela Bosman schreef:

    Ik lees op diverse sites dat bij multivocale lenzen de ene keer het leesgedeelte aan de buitenkant zit en bij andere weer in het centrum. Wat is nu waar?

  • Ferdinand Schneider schreef:

    Ik draag sinds kort nieuwe contactlenzen en ik merk dat ik soms last heb van wazig zicht. Ik weet vrij zeker dat ik wel de juiste sterkte heb. Het kan ook gewoon zijn dat de lenzen bevattelijker voor vuil zijn. Ik ga ze vanavond goed reinigen en dan kijken of mijn zicht morgen beter is.

    • Jari schreef:

      Heeft u nog iets gedaan om het beter te maken. Ik heb namelijk precies hetzelfde en ik heb wel de juiste sterkte

  • Ferdinand Schneider schreef:

    Ik was laatst bij de oogarts en hij zei dat ik nu echt een bril of lenzen nodig heb. Maar waar ga ik voor? Voor mijn beslissing wil ik me graag eerst beter informeren. Een bril is wel erg makkelijk inderdaad, weinig onderhoud is fijn.

    • L schreef:

      Ik zou voor lenzen gaan want zelf heb ik een bril en ben er niet zo blij mee want als ik ga zwemmen bijv dan kan ik niet met mijn bril zo onder water gaan en nu is iedereen gewent dat ik een bril op doe dus ziet het er raar uit zonder

  • Karin de Bruin schreef:

    Wat een mooi initiatief. Ik ga hieraan meedoen.

  • Sarah de Leeuw schreef:

    Mijn ogen gaan snel achteruit en daarom wil ik een oogmeting laten doen. Ik weet echter niet of ik hiervoor naar de opticien of naar de oogarts moet. Even kijken nog.

  • Linda op de Beek schreef:

    Wat een leuk initiatief

  • Christina schreef:

    Ik ervaar zelfs al jaren pijn naar zo.,n 2 uur dragen van lenzen krijg ik nek spier pijn en hoofdpijn enkel aan de linkse zijde door lenzen? En niemand kan precies vertellen wat er is?

    • Arja schreef:

      Hoi hier hetzelfde verhaal, wordt afgedaan als raar , mensen geloven het niet. Weet dus geen antwoord , zoek er ook naar

  • Wouter schreef:

    Wat hier staat klopt niet helemaal. De lucht in de winter is namelijk per definitie droger dan de lucht in de zomer, ondanks we te maken hebben gehad met een droge periode. De luchtvochtigheid is hoger bij hogere temperaturen, de lucht heeft meer waterdamp in zich. Koud weer kan weinig waterdamp met zich meebrengen en is daarom per definitie altijd droger.

    • Mitchell Kolster 123 Lens schreef:

      Beste Wouter,
      Beide kunnen waar zijn. Bij dezelfde omstandigheden zal warme lucht meer vocht kunnen opnemen dan koude lucht. Echter, indien bij de warmere temperaturen er geen toediening van vocht is (bijv middels regen) kan ook warme lucht droog/droger worden en een onprettige draagervaring geven.
      We zullen in het artikel toevoegen dat dit ook/eerder kan ontstaan bij koude temperaturen en weinig neerslag.

  • Marjoke schreef:

    Goed dat de dag-lenzen worden ingezameld maar de overige lenzen dan?
    Kan toch ook verzameld worden?
    Ik wil ze best verzamelen en opsturen!

    • Mitchell Kolster 123 Lens schreef:

      Beste Marjoke,
      U heeft op zich gelijk. Alleen is op dit moment alleen Bausch+Lomb met een dergelijk initiatief bezig en doen zij alleen nog recycling van hun eigen Biotrue contactlenzen. Wellicht dat in de toekomst andere fabrikanten dit ook gaan oppakken of dat Bausch+Lomb het ook toestaat om contactlenzen van andere fabrikanten te laten insturen.
      Voor nu dus alleen de Biotrue daglenzen van Bausch+Lomb en hopelijk in de (nabije) toekomst meer van dit soort initiatieven

  • Job schreef:

    Zijn op recept door de huisarts voorgeschreven antihistamine oogdruppels “tegen hooikoorts” niet veel beter?! Bij het opstaan eerst even de ogen druppelen en 10 later de lenzen in.

    • Mitchell Kolster 123 Lens schreef:

      Beste Job,
      Indien een huisarts een oogdruppel voorschrijft, zal dit in dat geval zeker beter zijn. Echter niet altijd is er noodzaak voor een voorschrift van de huisarts. Wij richten ons in dit artikel op vrij verkrijgbare oogdruppels en niet op medicatie op voorschrift van een arts.

  • handig artikel schreef:

    Erg handig artikel, komt goed van pas

  • Lisa Cooper schreef:

    Ik draag nu een bifocale leeszonnebril, maar ervoor droeg ik contactlenzen. Contactlenzen droeg ik tot mijn 25ste. Ik zou graag weer contactlenzen willen aandoen, maar vindt mezelf nu te oud daarvoor.

  • Paris H. schreef:

    Er zijn zoveel kleuren om te kiezen. Ik wenste dat het mogelijk was om elke dag een andere kleur glazen te zetten voor mijn leeszonnebril. Welke kleur is het beste voor zowel de winter als de zomer?

  • Danielle schreef:

    Ik zie heel vaak wazig. Ik heb daglenzen, dus ze zijn nieuw en de sterkte is kort geleden gecheckt.
    Handen zijn gewassen. Dus ik denk eigenlijk dat de kwaliteit van de lenzen gewoon beroerd is, kan weinig anders bedenken.

  • Karin schreef:

    Wat een mooi initiatief van jullie. Ik koop al jaren naar tevredenheid mijn lenzen bij jullie. Mooi om zo bij te dragen aan dit mooie doel.

  • Stefan schreef:

    Goed doel om te steunen. Twee vliegen in 1 klap, kopen van lenzen en doneren aan KWF.

  • Helma schreef:

    Hallo
    Ik heb 4 weken een bril
    *1.50 aan beide ogen
    Kan niet wennen aan de bril
    Maar wat kosten lenzen?

    • Mitchell Kolster 123 Lens schreef:

      Beste Helma,
      De overstap van een bril naar lenzen is niet zo eenvoudig. Eerst zal moeten worden bepaald of uw ogen geschikt zijn voor contactlenzen en zo ja welk materiaal voor u geschikt is.
      De prijs van de lenzen is hiervan afhankelijk. Ons advies is dan ook om dit eerste te laten bepalen bij een specialist.

  • Vincent Rondwijk schreef:

    Interessante studie zeg! Ik geloof ook dat het belangrijk is om stil te staan bij het recyclen van materialen als deze. Siliconen en glas zijn immers schadelijk, ook in de kleine vorm waarin we ze vinden. Ik zal de lenzendragers in mijn omgeving dit bericht doorsturen!

  • U schreef:

    Ik heb ook altijd last van wazig zicht en heb veel last binnenshuis of buiten met veel wind door mijn droge ogen. Er ontstaan zelfs rode vlekken rondom mijn hoornvlies en zijn de bloedvaten extra zichtbaar na een poosje dragen. Het maakt niet uit welk merk ik probeer, ik heb de meest vochtige en zuurstofdoorlatende daglenzen geprobeerd (Acuvue Moist) en dat mocht ook niet helpen. Mijn opticien is uiteindelijk met de conclusie gekomen dat mijn ogen niet geschikt zijn om lenzen te dragen.

    • Mitchell Kolster 123 Lens schreef:

      Vervelend te vernemen dat u uiteindelijk samen met uw specialist heeft moeten concluderen dat voor u contactlenzen niet zijn weggelegd. In onze uiteenzetting zijn de meest voorkomende oorzaken neergezet, maar helaas is het geen oplossing voor iedereen. Wellicht zorgt de ontwikkeling van nieuwe materialen voor u nog een oplossing in de toekomst.

  • Esther den Boer schreef:

    Beste Medewerker,

    Ik draag al heel lang de maandlenzen van biofinity.
    Nu wil ik graag voor een vakantie daglenzen dragen met uv filter. Welke lens komt overeen met biofinity en de zuurstofdoorlaatbaarheid van hen?
    Helaas heeft biofinity geen daglenzen.

    Hoor graag van u

    • Mitchell Kolster 123 Lens schreef:

      Beste Esther,
      Er is geen daglens die gelijk is aan de Biofinity. Zoals u reeds geconstateerd heeft, is er geen daglens versie van. Qua comfort en zuurstof doorlaatbaarheid is de DAILIES TOTAL1 een goed alternatief.

  • Chris schreef:

    Het huidige stelsel klopt niet. Het zou ook mogelijk moeten zijn om een onafhankelijke oogmeting uit te kunnen laten voeren, zonder dat degene die dit uitvoert daarbij een commercieel belang heeft. wat ik begrijp is dat dit wel mogelijk is bij een optometrist, maar ook die zijn vaak verbonden aan een brillenzaak en kun je dus ook niet onafhankelijk noemen. Veel opticiens claimen wel een gratis en onafhaneklijke oogmeting te doen, maar als je zo’n winkel binnenloopt dan is het dus niet de bedoeling dat je weer naar buiten loopt met alleen een papiertje in de hand. Nee, men wil dan ook dat je daar de bril koopt. Ik vind dat een rare en vervelende situatie, want ik wil zelf weten waar ik mijn bril koop.

    • Mitchell Kolster 123 Lens schreef:

      Beste Chris,
      Over het algemeen is het gewoon mogelijk om naar een optometrist te gaan en een meting te laten doen en de gegevens hiervan mee te nemen. Wel is het belangrijk dat u dit als consument vooraf aangeeft. Het zal voor de meting zelf niets uitmaken, de optometrist heeft immers een naam hoog te houden. Wel maakt het uit voor de facturatie; een meting is immers niet gratis, maar is een onderdeel van de aanschaf van contactlenzen en/of een bril. Als deze meting niet wordt opgevolgd door een aanschaf, is het niet onredelijk dat de optometrist hier een vergoeding voor vraagt. Zoals in het blog Waarom is een jaarlijkse contactlenscontrole zo belangrijk? is aangegeven ligt deze prijs tussen de 25 en 50 euro voor een (uitgebreid) onderzoek.

  • VanStuijvenbergsandy@gmailcom schreef:

    Hallo, ik heb al jaren zachte lenzen, maar de laatste tijd kan ik ze niet meer verdragen, mijn ogen worden rood en vielen branderig, ik zoek hele zuurstof doorlatende en vlakke lenzen, andere zijn te bol..mvg

  • Christine Van Rumst schreef:

    Ik heb multifocale lenzen van Bausch en Laumb en heb heel droge ogen. Ik draag maandlenzen. Kan ik een proefpakket bestellen van deze hydraclear lenzen?

    • Mitchell Kolster 123 Lens schreef:

      Beste Christine,
      Wij hebben een losse set beschikbaar op de website, maar wij adviseren om een wisseling van merk bij multifocale contactlenzen altijd in samenspraak met een contactlens specialist te doen.
      Bij verschillende merken multifocale contactlenzen is vrijwel altijd sprake van een andere techniek waarop de multifocale werking is gebaseerd, waardoor sterkte en additie meestal anders zijn.

    • Anita Scheer schreef:

      Is deze lens de oplossing als je vaatingroei hebt door het dragen van lenzen. Nu wordt er gezegd dat door de vaatingtoei je geen lenzen meer kan dragen!

    • Mitchell Kolster 123 Lens schreef:

      Hallo Anita,
      Helaas is deze contactlens niet het antwoord op vascularisatie (=vaat ingroei). De schade is dan al gedaan in het verleden met een lens die te weinig zuurstof heeft doorgelaten. Wel is het zo dat deze contactlens ervoor zorgt dat iemand minder snel last krijgt van vascularisatie. Het proces van haarvaat ingroei is onomkeerbaar.

  • Jimmy Nohar schreef:

    Goedemiddag heer/mevrouw,

    Kun je ook daglenzen bestellen met cylinder ?

    Ik zou graag een proefset willen aanvragen.

  • Adam Van Hoof schreef:

    Toen ik in Japan woonde raadde mijn oogarts aan om Omega-3 supplementen te nemen. Enkele weken geleden ben ik teruggekeerd naar Nederland en nu moet ik dus op zoek naar betrouwbare supplementen. Kan iemand mij uitleggen waarom de prijs tussen supplementen zo uiteenlopend is? Bijvoorbeeld de prijs tussen supplementen van Flinndal (https://www.flinndal.nl/omega-3-vetzuren/omega-3-oog)?
    Is dit te rechtvaardigen of spreken we hier van pure marketing?

  • Angelina schreef:

    ZIjn deze mogelijk te dragen als je je ogen hebt laten laseren?

    • Mitchell Kolster 123 Lens schreef:

      Bij laseren wordt er littekenweefsel gevormd. Wij kunnen voor u niet bepalen of dit een belemmering vormt bij het dragen van contactlenzen. In een dergelijk geval moet u dus in overleg met uw specialist bepalen of deze lens voor u geschikt is.

  • Esther schreef:

    Het berekenen van de sterkte voor lenzen ipv bril is op niet niet zo moeilijk. Heb je een lage astigmatisme kun je deze zelfs corrigeren met alleen een sferische lens. Dus voor mij zijn lenzen de beste optie gezien mijn sterkte. Een bril geeft te veel vertekening omdat ze verder van het oog staat

  • Karin schreef:

    Wat een leuk blog om te lezen. Nooit geweten dat dieren verschillend kijken.

  • Joke schreef:

    Ik heb door het thuiswerken veel last van droge ogen. Heb nu oogdruppels aangeschaft en dat werkt goed. Fijn deze tips!

  • Rob Govers schreef:

    Bedankt voor jullie chocoloney attentie vanwege 10 jaar klant!

    Wat een super gebaar!

    Groetjes Rob Govers een tevreden klant!

  • Linda schreef:

    In de blog “Waarom is een jaarlijkse contactlenscontrole zo belangrijk?” wordt geschreven: “Voor een simpele check kunt u terecht bij bijna elke zelfstandige opticien of optiekketen.”

    Maar denkt u dat die zelfstandige opticien of optiekketen blij zal zijn als ik dan nadien met de resultaten van hun check bij 123 Lens online een bestelling plaats?

    Meestal wordt zo’n check gedaan met de hoop dat de lenzen dan ook bij hen besteld worden…

    Welke oplossing raadt 123 Lens dan aan?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Beste Linda,
      Dit is iets dat niet alleen speelt bij de optiekzaken, maar ook in veel andere branches. Als de optiekwinkel gewoon de controle c.q. aanmeting berekend aan de consument conforme de arbeid die hiervoor is verricht is er niet zoveel aan de hand. Voor de handeling wordt een vergoeding betaald en de goederen worden elders aangeschaft.

  • Denise schreef:

    Goedemiddag,
    Ik zie bij jullie staan dat oogdruppels tegen hoofdpijn kunnen werken. Welke oogdruppels kunnen jullie mij hiervoor aanraden?

    Mvg,
    Denise

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Denise,
      Oogdruppels werken niet direct tegen hoofdpijn. Echter, hoofdpijn kan veroorzaakt worden door overspannen oogspieren. Door deze oogspieren te verkoelen en/of ontspannen kun je daarmee een mogelijke oorzaak van hoofdpijn verminderen of zelfs wegnemen. Een oogspray zoals Happy Eyes – Flow is dan een goede optie.

  • koster.anne@hotmail.com schreef:

    arme paarden… 🙁 ze zien niets

  • Rudy Cauwels schreef:

    Beste,

    Ik draag al lang multifocale lenzen: ik ben recent overgestapt van PUREVISION naar PUREVISION2.
    Beter draagcomfort en mijn ogen blijven vochtiger, maar daar waar ik vroeger enkel een leesbrilletje nodig had om te lezen, heb ik het nu ook nodig op een afstand van 30 cm (laptop bvb).
    Zou dat kunnen te maken hebben met het feit dat mijn ogen nog niet goed aangepast zijn aan de nieuwe soort (het is pas de tweede maand dat ik ze draag)?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Het is heel goed mogelijk dat de sterkte voor de PureVision2 lens iets aangepast moet worden. De lens is net even anders qua dikte en afwerking, waardoor de lens iets anders kan reageren op het oog. Het is daarom verstandig om dit even te laten controleren door een contactlensspecialist.

  • Ina van Meerendonk schreef:

    Mijn vraag is moet ik bij de aandoening “blefarospasme” veel druppelen.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Dit is individueel verschillend. Als door het knipperen het oog droger wordt, is druppelen zeker aan te raden. Ook teveel knipperen door de blefarospasme kan tot gevolg hebben dat het oog (te) droog wordt.

  • Richard G. schreef:

    Aan L, Je neemt toch lenzen voor jezelf? en iedereen die gewent is dat je een bril draagd went later ook wel weer dat je lenzen draagd, je moet doen wat jij zelf het prettigst vind om te dragen, want mijn oogarts zegt altijd niemand heeft een brillenhoofd dat betaat niet. Een bril heeft zeker minder onderhoud, maar ik kan me best voorstellen dat er mensen zijn die dikke brille glazen hebben liefst normale glazen zouden willen hebben en daarom sneller kiest voor lenzen. Ik draag ook lenzen omdat ik het zelf het prettigst vind, en iemand ie het niet leuk bij mij vind staan kijkt maar lekker de andere kant op.

  • enrico schreef:

    hallo ik weet niet of ik juist typ, ik zie het niet maar
    mn sterkte is verhoogd en heb nu lenzen in van een hoger sterkte en zie alles onduidelijk
    is dit normaalin begin?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Enrico,
      Het is niet gebruikelijk dat een nieuwe sterkte niet (gelijk) goed kijkt. Om dat zeker te weten, is het verstandig om de nieuwe sterkte (nog) een keer te laten controleren bij een contactlensspecialist.

  • Elizabeth schreef:

    Heb recent andere lenzen gekregen. Die ik altijd had, kunnen niet meer geleverd worden. Deze nieuwe lenzen moet ik 2 á 3 weken dragen om te kijken of ze bevallen. Heb geen last van deze lenzen, maar het zicht is troebel en wazig. Kan geen straatnamen en nummerborden meer lezen, alleen nog binnen een afstand van ongeveer 7 meter. Gaat het zicht beter worden bij langer dragen? Draag ze nu een week.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Elizabeth,
      Het ligt een beetje aan het type lens (hard of zacht) hoe lang het duurt voordat deze scherp kijkt. Bij nieuwe lens van hetzelfde type kan het een dag duren voordat deze optimaal kijkt, maar veel langer is eigenlijk uitgesloten. Een overgang van hard naar zacht of andersom kan langer duren. Als het zicht dus troebel blijft, is het verstandig om even contact op te nemen met de specialist om te overleggen hoe dit het beste kan worden aangepakt.

  • Steven schreef:

    Ik wou dat er een functie in bussen zaten zodat je niet hoofdpijn krijgt van die hele vervelende blauwe lampjes in het donker

  • Car schreef:

    Wat ik merk is dat ik met multifocale lenzen in slechter zie zodra het slechter weer is, het donker begint te worden of het donker is.
    Mijn opticien gaf me aan dat dat te maken heeft met het vergroten van mijn pupillen waardoor ik eigenlijk in het leesgedeelte ga kijken in de verte.
    Gisteren reed ik een enorme regenbui in in de auto waarbij het ook heel erg donker werd.. Ik zag nog maar scherp tot een paar meter voor mijn auto.. erg akelig.

    Ook in de avonden merk ik dat het scherp zien op televisie veel lastiger is dan overdag; omgevingslicht is dan natuurlijk ook veel minder.

    Ik lees graag jullie reacties, fijne dag!

    Car.

    Is hier iets aan te doen behalve stoppen om je lenzen uit te doen?

  • Pink van muiswinkel schreef:

    Ik heb 2 paar zuurstofdoorlaatbare lenzen en was ook op zoek naar recycle mogelijkheid. Betrek mijn lenzen al jaren bij occulenti.
    Zij doen nog niet aan recyclen helaas.
    Om die reden wacht ik nog met weggooien.

  • Marie de Jonge schreef:

    Ik heb zelf ook gemerkt dat brillen en lenzen zo hun eigen voordelen hebben. In de zomer draag ik ook graag lenzen zodat ik geen zonnebril op sterkte nodig heb. Toch heb ik altijd mijn bril bij me in het geval dat mijn ogen geïrriteerd raken of ik een lens verlies.

  • lipika schreef:

    Kikkers dan

  • Dan schreef:

    Moet je de traanbuis al dichtgedrukt houden op het moment dat de druppel in het oog valt, of mag dat ook direct na het druppelen van beide ogen doen? Wordt een hele toer om met de duim en middelvinger van een hand beide traanbuizen af te sluiten en vervolgens met de vingers van de andere hand de oogleden omlaag te trekken en tegelijkertijd het druppelflesje te bedienen. Bestaat er niet iets als een traanbuisklem? Niets kunnen vinden.
    Bedankt bij voorbaat voor Uw antwoord

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      De druppels worden per oog apart toegediend. Dus als het rechteroog wordt gedruppeld, moet de traanbuis van het rechteroog gedurende 2 minuten worden afgesloten door erop te drukken middels lichte druk in de ooghoek aan de zijde van de neus. Hierdoor wordt voorkomen dat de werkzame stoffen door de rest van het lichaam worden opgenomen. Vervolgens wordt de procedure voor het linkeroog herhaald. Uiteraard kan er gewisseld worden welk oog eerst wordt gedaan. Het afsluiten van de traanbuis dient zo snel mogelijk na het toedienen van de druppel worden gedaan.

  • Dan schreef:

    Nog even ter verduidelijking: ik moet ‘s ochtends mijn ogen druppelen met Dorzolamide en ‘s avonds met Dorzolamide en Monoprost om de oogboldruk te verlagen. Om het spul niet in mijn lichaam te krijgen via de traanbuis moet ik die 2 minuten dichtknijpen.

  • Remy schreef:

    Hallo, ik ben op zoek om lenzen groot in te kopen. nou kreeg ik van mijn opticien een papiertje met mijn waardes. Het gaat eigenlijk om de cyl waarde van -1.50 nou zie ik op bijna geen enkele website lenzen te koop met een cilinder waarde van -1.50 alleen -1.75 dit vind ik een beetje raar.. ik zou graag weten waar ik lenzen kan kopen met een cilinder waarde van -1.50

    Dank u wel.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Meestal zijn sterktes met een cilinder 1,50 voor brillenglazen en niet voor contactlenzen. Doordat contactlenzen direct op het oog zitten en bij een bril er een afstand is tussen het glas en het oog, zijn die sterktes vrijwel nooit gelijk aan elkaar. Dit is één van de redenen om eerst een aanmeting van contactlenzen te laten doen bij een specialist voordat contactlenzen worden besteld. Uiteraard zijn er nog veel andere redenen om eerst een aanmeting te laten doen, waaronder de hoeveelheid en samenstelling van het traanvocht, de vorm van het hoornvlies etc etc.

  • J.W. schreef:

    Hallo,
    Kan ik dezelfde specificaties van mn daglenzen gebruiken als naar maandlenzen wil?

    Dwz +1.75 / ADD +2.00 / BC8.7 / DIA 14.0
    Alvast bedankt.

    JW

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Nee, dat is meestal niet zomaar mogelijk. Bij multifocale contactlenzen zijn meer factoren van belang. Bijvoorbeeld de wijze waarop het leesgedeelte in de contactlens is opgebouwd is van invloed op de eindsterkte van de contactlens. Als deze techniek anders is, wordt ook de sterkte van de maandlens anders. Ook het materiaal van de contactlenzen kan van invloed zijn op de sterkte van deze contactlenzen. Dus zeker bij multifocale contactlenzen is het raadzaam om bij verandering van merk, materiaal en/of draagtijd dit in samenspraak met een specialist te doen.

  • Wim Ramaekers schreef:

    Hallo. Ik ben 68 en draag al meer dan 45 jaar zachte siliconen lenzen. Ik zwem en slaap er mee. Ik heb toric lenzen van plus 8 met een cylinder van – 0.75 Op 400 meter afstand zie ik het verschil tussen een mannetje en vrouwtje vlieg. Dat is natuurlijk overdreven. Maar ik adviseer eerst naar een goede aan een ziekenhuis verbonden lens specialist te gaan. Bij de doorsnee aanbieder zit nl veel vermeende deskundigheid welke blijkt dat er veel kaf tussen het koren zit.

  • mona schreef:

    Ik heb momenteel torsische daglenzen maar vind het indoen altijd een enorm gedoe gezien de lenzen makkelijk hun vorm verliezen en wanneer ze plat zijn ook moeilijk terug te krijgen zijn in het kom vormpje. Nu lees ik hier dat maandlenzen comfortabeler zijn en makkelijker in te doen zijn, Maar waarom is dit? Wat is nu precies het verschil? Zijn ze steviger, dikker of wat moet ik me hier precies bij voorstellen.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Vaak zijn maandlenzen inderdaad wat dikker, dit maakt ze wat makkelijker om in te zetten. Het euvel met het kommetje komt bij meer mensen voor en dan kan een ander merk/materiaal hier weleens bij helpen. De ene lens is wat ‘stugger’ dan de andere, waardoor deze beter op de vinger in vorm blijft. Een lens met een lagere modulus (=flexibiliteit) kan daarentegen weer wat minder comfortabel dragen. Er zijn dus wel degelijk manieren om een betere combinatie (modulus / draagcomfort) te krijgen. Dit hoeft dan niet per se een maandlens te zijn, maar kan ook een weeklens of zelfs een ander merk daglens zijn. Een goede, onafhankelijk specialist kan dit beoordelen en aanmeten.

  • Edith schreef:

    Ik heb last van troebele lenzen. Eerst had ik maandlenzen en nu met daglenzen gebeurt hetzelfde: als ik ze even in heb (soms al na een uurtje) worden ze troebel. Soms één, soms allebei. En het allervreemdste is dat die troebelheid nog een tijdje blijft nadat ik ze uit heb gedaan. Mijn opticien heeft hier geen verklaring voor. Ik zou heel blij zijn met een uitleg (en oplossing).
    Dank voor het meedenken!
    Edith

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Edith, helaas is hier zonder verder onderzoek geen goed antwoord op te geven. Dit is op afstand niet mogelijk. Wellicht is het een optie om een second-opinion te vragen bij een oogarts of (andere) optometrist.

  • H Ooms schreef:

    LS
    Welke glazen zijn het best om ’s zomers de schittering in het bos flink te temperen?!
    Zéér veel last van. Heb ook zeer lichtgevoelige ogen. Draag het hele jaar door, regelmatig mijn zonnebril.
    Alvast bedankt.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Om schittering te voorkomen is een gepolariseerd glas de beste oplossing. Door de polarisatie van het glas kan licht niet meer in alle richtingen door het glas en zo wordt voorkomen dat de schittering in het oog komt.

  • Ron Kristel schreef:

    Ik heb een drain in mijn m’n rechteroog voor glaucoom maar de laatste tijd heb ik zwarte vlekken steeds de oogarts zegt dat dit geen kwaad ken maar het houd mij wel bezig

  • Ron Kristel schreef:

    Mag ik nooit meer autorijden heb nu anderhalf jaar glaucoom met een drain achter mijn oog en iedere maand krijg ik
    en injectie in mijn oog

  • Hans schreef:

    Bij het vernieuwen van de lenzen is een oude lens in de houder blijven plakken daar heb ik de nieuwe lens
    bij gedaan hoe kan ik zien welk de oude en nieuwe lens is?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Helaas is dat meestal niet te zien. Het kan zijn dat de oude lens een lichte verkleuring heeft als het een maandlens betreft.

  • Marga schreef:

    Dat je met lenzen last hebt met uien snijden klopt niet. Het tegendeel is waar. Ik spreek uit eigen ervaring en zie hier dit bericht.
    „Lenzen beschermen veel beter tegen uien dan een bril. De ME gebruikt ze zelfs bij oefeningen met traangas.” De verklaring is dat uienlucht en traangas niet de traanklier prikkelen, maar het hoornvlies. Dit doorzichtige vliesje zit vol met zenuwuiteinden; die zijn erg gevoelig voor chemische en mechanische prikkels.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      De boodschap die we over willen brengen is dat je niet in je ogen moet wrijven als je contactlenzen draagt en een ui aan het snijden bent. We zullen dit iets verduidelijken. Excuses voor de verwarring.

  • Mitch schreef:

    Ik heb mijn lenzen een week niet in gehad en dus in het lenzenbakje bewaard en de vloeistof in de tussentijd niet ververst. Kan ik de lenzen alsnog dragen? Ik heb in ieder geval de vloeistof nu ververst en de lenzen daar weer in gelegd, voordat ik ze van plan ben ze weer in te doen. Wilde toch even navraag doen.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Als je je lenzen langer dan 24 uur in de vloeistof hebt laten staan, is het van belang dat de vloeistof ververst wordt voor dat de lenzen ingezet moeten worden. Tevens is het van belang dat de lenzen vervolgens de reinigingsduur van de lenzenvloeistof in de vloeistof blijven staan. Is de reinigingsduur dus 6 uur, dan dus eerst weer de contactlenzen 6 uur in de nieuwe, verse lenzenvloeistof laten staan voor de contactlenzen weer in het oog geplaatst worden.

  • Emma schreef:

    Ik wist niet dat het belangrijk is om ieder jaar je lenzen te laten controleren. Ik heb al een tijdje last van zere ogen als ik lenzen in heb gehad. Ik heb ze nu iets meer dan een jaar, dus ik zal binnenkort een afspraak maken bij een opticien. Hopelijk kunnen de problemen dan opgelost worden.

  • Grunert schreef:

    So naar de kameleon

  • Roland schreef:

    Ik heb lenzen met leesgedeelte
    Maar in de avond bij auto rijden zie ik wazig nu is mijn vraag hebben meer mensen dit?

  • Lotte schreef:

    Ik draag al 5 jaar lenzen en mijn sterkte is in die tijd ook verder achteruit gegaan. Ik zit nu op -6 ongeveer. Nu heb ik sinds kort dat mijn lenzen niet meer goed zitten. Ik zie wazige vlekken, ook wanneer ik knipper, en de lenzen doen pijn in mijn ogen. Ik heb al van alles geprobeerd maar het lijkt alsof het nu niet meer lukt om lenzen te dragen. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn en zou dit kunnen verholpen worden?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Lotte,
      Bij elk van deze klachten is het verstandig om de contactlenzen te laten controleren door een specialist. Het is sowieso belangrijk om eens in de zoveel tijd een controle te laten verrichten, maar zeker bij (deze) klachten het advies om een controle te laten uitvoeren.

  • Anthony schreef:

    Ik draag sporadisch lenzen voor feestjes, aangezien ik een bril alleen voor TV kijken en autorijden op heb. Totnogtoe gebruikte ik daarvoor goedkope kruidvat maandlenzen die ik dan 5-10x in 1 jaar gebruikte. Aangezien ik een cilinder heb, heb ik onlangs Acuvue Hydraluxe Oasis torische daglenzen gekocht met de gedachte nu eens echt goede lenzen te hebben. Maar tot mijn ergernis zie ik donkere randen aan de rand van mijn zichtveld, waardoor het voelt of ik tunnelvisie heb. Na een tijdje dragen blijft dit, het gaat niet weg (ik dacht misschien is dit even wennen). Enig idee waar dit door kan komen, is dit een vaker voorkomend probleem?

  • Sandra schreef:

    Ik heb lenzen voor verziendheid. Dat werkt goed voor afstand. Zonder die lenzen zie ik van dichtbij behoorlijk goed maar met die lenzen in ineens niet dan moet ik mijn leesbril op! Ook geprobeerd multificale lenzen met dus ook sterkte voor dichtbij lezen. Ook daarmee zie ik het bijna niet of vaak helemaal niet. Ook leesbril nodig. In de avond die ik de lenzen uit en kan gewoon weer best goed alles zien in de krant, etiketten etc. Hoe kan dit? Wat kan ik hieraan doen want het is frustrerend om met lenzen ineens niets te kunnen lezen!

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Sandra,
      Uit uw reactie blijkt dat u lenzen heeft met een min sterkte. Hiermee corrigeert u bijziendheid (myopie). Bijziendheid betekent dat u dichtbij redelijk tot goed kunt zien, maar veraf een (min) sterkte nodig heeft om scherp te kunnen zien. U kunt echter dichtbij zonder contactlenzen goed zien, omdat u in uw ogen een teveel aan plus sterkte heeft, welke door de min contactlenzen wordt gecompenseerd. Deze extra plus werkt als een soort ‘leesbril’. Door het indoen van deze min sterkte neutraliseert u dus eigenlijk die extra plus en daarmee dus die ‘leesbril’ die u van nature al had. U wint dus voor veraf, maar verliest voor dichtbij.
      De enige mogelijkheden om dit teniet te doen zijn ofwel multifocale contactlenzen of een leesbril over de veraf lenzen heen.

  • Vincent Rondwijk schreef:

    Bedankt voor het delen van de voor- en nadelen van brillen en lenzen. Zelf heb ik altijd een bril gedragen maar zou graag ook lenzen willen proberen. Dit is handig voor vakanties en wanneer ik eens zonder bril door het leven wil gaan.

  • Sonja schreef:

    Ik draag sinds 2 weken multifocale lenzen, na 30 jr een multifocale bril te hebben gedragen.
    Nu kan ik van dichtbij goed zien, maar veraf is wazig. De opticien zegt dat hij dat veraf kijken kan corrigeren, maar dat dat dan wel betekent dat het zicht dichtbij dan minder wordt. En dat lenzen nooit zo kunnen zijn als een bril.
    Is dit altijd zo met multifocale lenzen?
    Groet

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Bij multifocale lenzen spreken we altijd van een ‘compromis’-lens. Het komt zelden voor dat een volledig optimaal beeld wordt verkregen voor zowel veraf als dichtbij. Zeker als dit na het gebruik van een multifocale bril is geweest. Een bril heeft een veel groter vlak waar doorheen gekeken kan worden. Doordat dit bij een contactlens veel kleiner is en tevens een lens veel minder makkelijk precies juist met de juiste sterkte voor de pupil te krijgen is, is het beeld altijd wat minder scherp. Of uw opticien in uw geval gelijk heeft, kunnen wij niet bepalen, maar het is niet vreemd als het wel zo is.
      Een multifocale contactlens heeft dus best veel voordelen, maar niet alleen voordelen.

  • Sonja schreef:

    Oke, heb nu andere sterkte lenzen, prima zicht, als ik kleine letters wil lezen wel even bril op. Maar kan nu weer gewoon autorijden en redelijk goed dichtbij zien. Dus heel tevreden nu. Altijd beter dan constant bril op de neus 😅

  • Miranda schreef:

    Ik heb via mn opticien: multifocale 1-daglenzen, Acuvue Moist, met op het etiket D +0,25 LOW / Max add + 1,25 / BC 8,4 Dia 14,3.
    Voor beide ogen dezelfde.

    Kunt u mij vertellen of dit klopt voor iemand met min 0,25 en plus 1,25?
    Ik zie namelijk wazig als ik ze in heb, en vraag me af of het een kwestie van doorzetten is of dat het niet correct is.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Miranda,
      De sterkte lijkt niet goed. U heeft immers -0,25 als sterkte en de lens is +0,25. Echter, niet alleen de ‘brilsterkte’ is een factor bij het bepalen van de uiteindelijk lenssterkte. Hierbij speelt ook het traanvocht, oogkamer, knipperslag etc een rol. De enige manier om dit te bepalen is een meting door een specialist. In dit geval adviseren wij u om terug te gaan naar uw opticien en aan te geven dat u er (nog) wazig mee ziet.

  • D'hollander Kenny schreef:

    Heb een vraag welke lens moet ik nemen?
    Linker oog + 2,25 cilinder -1,25
    Rechter oog +3,5 cilinder -4,25

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Met een dergelijke cilinder is het zeer onverstandig om te experimenteren/proberen. Ons advies is dan ook om met deze sterktes de lenzen te laten aanmeten door een specialist.

  • Nelleke schreef:

    Hallo, ik ben een poos geleden lang bezig geweest voor contactlenzen. Multifocale zachte lenzen. Nu blijf ik het probleem houden dat veraf kijken scherp is maar lezen lukt niet.
    Ik zou graag contact lenzen willen hebben waar ik goed door kan lezen. Veraf is voor mij gern prioriteit omdat het zicht daarin nog aardig goed is. Bestaat er voor mij ook een contactlens waar ik goed door kan lezen? Mijn opticien heeft het opgegeven.
    Met vriendelijke groet

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Nelleke,
      Zonder een meting is dit helaas niet te zeggen. Veelal is er wel een mogelijkheid in bijvoorbeeld monovision. Dan wordt één oog gebruikt voor veraf en één oog voor dichtbij. Als bij de huidige specialist geen bevredigend antwoord komt, is het een overweging om eens elders een second-opinion te halen.

  • Ingrid schreef:

    Ik dacht dat er op 123lens ooit een lijst stond met optieken die ook zonder lenzen aankoop tegen vergoeding een halfjaarlijkse lens controle doen. Volgens mij is het voor de meeste opticiens niet de bedoeling dat je een lens controle doet en geen lenzen koopt.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Ingrid,
      Op de website hebben wij nimmer een dergelijke lijst gehad. Wel hebben wij een link naar de praktijkzoeker voor optometristen in Nederland op de website staan. Bij een dergelijke specialist is het veelal mogelijk om alleen een (uiteraard betaalde) controle te laten verrichten. Het verdient de aanbeveling om vooraf aan te geven dat het alleen om de controle gaat en dat er geen lenzen aangeschaft worden.

  • Bianca schreef:

    Hallo

    Ik heb sinds een maand of 2 multifocale maandlenzen, maar als het schemerig word dan zie ik veraf wazig. Vanaf een meter of 5 zie ik zo wazig dat ik haast geen gezichten goed kan zien. Het is heel irritant. Ook lampen zijn dan zo irritant. Kringen erom heen. Heb ook al daglenzen geprobeers maar dat helpt ook niet. Is er iets tegen te doen?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Bianca,
      Dit zou een vorm van nachtmyopie kunnen zijn. Dan is er in het donker een beetje extra min-sterkte nodig om toch scherp te kunnen zien. Dit is op te lossen met een veraf bril over de multifocale lenzen heen met alleen het verschil in sterkte tussen gebruik in daglicht en donker. Wellicht is dit bespreekbaar met de specialist.

  • Paul schreef:

    Ik heb 28 jaar lezen gedragen. Helaas kon ik er rond mijn 52-ste niet goed meer mee zien. Scherpstellen lukte niet meer. De laatste 5 jaar had ik monovisie (minder min sterkte voor mijn ‘lees’ oog) en dat werkte ook voor lezen perfect. Helaas, nu niet meer. Heb alles geprobeerd om te voorkomen dat ik mijn jampotten weer op moest maar helaas. Einde oefening met de lenzen. Helaas is niet alles op te lossen met lenzen.

  • Marco schreef:

    Ik heb lenzen, omdat ik objecten op verre afstand niet scherp zie. Deze lenzen doen wat ze moeten doen, ik neem namelijk objecten op verre afstand scherp waar. Echter is het zo dat mijn zicht van dichtbij nu minder scherp is, vergeleken met toen ik mijn bril op had. Is dit normaal of kan dit komen doordat de sterkte van de lens toch niet juist is?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Marco,
      Zonder een meting is dit niet zeker te zeggen, maar het is zeker mogelijk dat voor nabij een andere correctie in lenzen nodig is dan in een bril. Het beste is dit op te meten door een specialist.

  • Sonja schreef:

    Ik heb maar pas lenzen voorgeschreven gekregen. Ik moet door astigmatisme torische lenzen dragen. Ik ben nu aan mijn derde proefpaar bezig. Ik voel de lenzen de hele dag zitten en heb het gevoel dat ze “uitzakken” als ik zit te lezen. Mensen geven aan dat men de lens goed ziet zitten. Ze zijn veel groter dan mijn iris. De proefparen zijn telkens voorgesteld door een opticien. Ik word er moedeloos van want ik kan niet met een bril sporten maar ook niet met lenzen. Mijn correctie is Links +2 en Links +3

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Sonja,
      Het is normaal dat een zachte contactlens groter is dan de iris. De lens moet volledig tot over het wit van het oog vallen rondom de iris. Een torische lens moet goed gebalanceerd zijn. Hiervoor zijn verschillende technieken en afhankelijk van de eigenschappen van een oog kan hierbij voor een specifieke techniek gekozen worden. Het kan dus zijn dat er gekozen moet worden voor een andere techniek. Vaak betekent dit dat er uitgeweken moet worden naar een andere fabrikant en/of merk. Het beste kan dit worden gedaan door een specialist die de eigenschappen van de balans van de verschillende lenzen kent en dit kan aanpassen op de eigenschappen van uw oog.

  • Ruud schreef:

    Hallo, ik draag al jaren zachte lenzen, maar merkte afgelopen jaar dat mijn zicht wat verminderde. Ik ben toen eens bij een andere opticien langs gegaan en die constateerde dat mijn sterkte veranderd was van -2.5 naar -2.75 en -3.0 in de cylinder. Nu gaf zij zelf aan dat -3.0 niet te leveren is in een cilinder dus heb ik in beide ogen -2.75 gekregen. Wel schrol ik enorm van het prijsverschil, waar ik voorheen 60-80 euro kwijt was, was ik nu ineens 210 euro kwijt. Nu bijna een half jaar later probeer ik op basis van de nieuwe sterktes online goedkoper uit te zijn en wat schetst mijn verbazing, het verschil in prijs zit hem niet zozeer in de sterkte alswel in de as verdraaing van de cilinder, waar het voorheen 80 en 100 was is het nu 85 en 95 en laat nou net deze verdraaing van 5 graden de lenzen zo enorm veel duurder maken, hoe nauw komt deze verdraaing, ga ik er hel veel van merken als ik weer 80 en 100 zou nemen?? ik weet dat in het verleden bij een bril dit een groot verschil maakte (werd er zelfs zeeziek van toen hij een keertje niet helemaal goed ingeslepen was). Ik hoor graag wat uw advies is want ik vind ±180 euro per half jaar best veel, dan ga ik toch weer overwegen om een bril te nemen namelijk.
    Hartelijk dank voor uw advies.
    Mvrgr.
    Ruud

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Ruud,
      Bij een cilinder is een theoretische grenswaarde voordat het verschil in asstand geconstateerd wordt. Deze is eenvoudig zelf te berekenen. Het verschil in asstand x cilinderwaarde mag niet groter worden dan 7,50. Zoals u kunt zien, daalt het maximale verschil in asstand als de cilinderwaarde stijgt. Bij een cilinder van 3 is het verschil in asstand (in theorie) dus merkbaar vanaf 3 graden. Nu is dit verschil weliswaar subjectief en kan dit objectief afwijken, maar in de praktijk is dit een redelijk nauwkeurige rekenwijze.
      Het is dus juist dat een specialist bij een hoge cilinder moet gaan afwijken naar een kleiner verschil ten opzichte van de werkelijk asstand van het oog en kan hierbij gedwongen zijn om een asstand op 5 graden te kiezen. Bij nog hogere cilinderwaarden (boven de 3,75) kan zelfs uitgeweken moeten worden naar een lens op 1 graden nauwkeurig. Deze lenzen zijn nog kostbaarder.

  • joop schreef:

    ik poker. veel hinderlijk licht van lampen boven de tafel. Maar bij het optillen van de kaarten geven de kaarten zelf schaduw. Dit maakt dat de kaartsymbolen wat onduidelijk komen. ik lees dat grijs het beste is. is dit zo in bovengegeven situatie? ? graag zou ik lichtblauwe glazen willen, maar het lijkt in uw artikel niet contrastrijk. Wat beveelt u aan?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Een zonnebril is in de basis niet voor binnen gemaakt. Dit wil niet zeggen dat deze binnen niet gebruikt kan worden. De eigenschappen van de diverse kleuren zijn ontworpen in combinatie met zon-/buitenlicht. Het is dus goed mogelijk dat kunstlicht hier anders op reageert. In dit geval is het advies om dit proefondervindelijk te proberen.

  • Chantal van Haperen schreef:

    Welke multifocale sterkte heb ik nodig voor lenzen?
    Dit is mijn bril sterkte….

    Rechts: Sf +1.25 c: -0.75 As: 170
    ADD 2.25

    Links: Sf +1.00 c:-0.25 As: 110
    ADD 2.25

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Chantal,
      Helaas is dit niet zomaar te zeggen. De sterkte voor veraf is benaderbaar met de formule die in dit artikel staat, maar het leesdeel moet echt gemeten worden. Het advies is dan ook om multifocale contactlenzen te laten aanmeten door een specialist.

  • Dominique schreef:

    Ik draag lenzen om ver te kunnen zien (-2,5 en -2,75) in combinatie met een leesbril voor dichtbij. Zonder lenzen kan ik echter perfect dichtbij zien en lezen. Welk type multifocale lens is dan aangewezen, aangezien ik voor dichtbij eigenlijk geen correctie nodig heb. Dank voor de info.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Dominique,
      U heeft wel een sterkte nodig om te lezen, maar u heeft het ‘geluk’ dat u met de sterkte afwijking die u heeft dichtbij kunt lezen. Als uw veraf sterkte wordt gecorrigeerd, heeft u net als iemand die dit geluk niet heeft een correctie nodig om te lezen. Hiervoor kunt u dan ook gewoon dezelfde lenzen gebruiken als iedereen die leesklachten heeft. In uw geval heeft u dus voor veraf een correctie van -2.50/-2.75 nodig en dan een additie voor uw leeftijd. Als dit uiteindelijk +2.50 is, is de totaalsterkte voor dichtbij dus 0, maar heeft u zowel voor veraf als dichtbij een correctie.

  • WhyDonate schreef:

    Geweldige artikelen blijven dit soort geweldige inhoud plaatsen.

  • Jose kamps schreef:

    Goed leesbaar geschreven.

    Ook een fijne lange lijst van voedingsmiddelen die allemaal goed zijn voor je ogen

  • Nina schreef:

    Vieze lenzen komen vaak door een verkeerde lensvloeistof die te vettig is, dat past dan net weer niet bij jouw oogvocht.
    Zelf gebruik ik inmiddels al vele jaren die van de AH en die bevalt me echt goed.
    ik heb al heel lang contactlenzen en heb best veel geprobeerd inmiddels en nu is dit echt de beste optie.

  • romy schreef:

    ik vind het eigelijk wel triest

  • merel schreef:

    Hoi, ik zou graag een bril willen kopen alleen weet ik mijn sterkte niet.
    ik heb wel lenzen hierbij zijn mijn ogen -2,75 en -3.00.
    als ik een bril wil bestellen moet ik dan de sterkte aanhouden van -3,25 en -3,50?
    of was dit puur een voorbeeld in het artikel?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Merel,
      Het voorbeeld rekent van brilsterkte naar contactlenssterkte en niet andersom. Dit kan ook niet, omdat een contactlenssterkte altijd herleid wordt vanuit een brilsterkte.
      Als je een bril wilt bestellen, kun je dat het beste doen bij een opticien. Wij leveren alleen contactlenzen en geen brillen (op sterkte).

  • Bart schreef:

    Goedemorgen
    Ik heb één staaroperaties gehad,
    Ik heb een boss zonnebril nu zie ik vlekjes in mijn bril kan dat weerkaatsing zijn?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Bart,
      Als er vlekjes in het zicht zitten, die alleen zichtbaar zijn met de Boss zonnebril, dan is de bril zeer waarschijnlijk de oorzaak. Wellicht kun je de zonnebril een keer goed laten schoonmaken bij een opticien in de buurt.
      Indien echter de vlekjes ook zichtbaar zijn in andere omstandigheden, dan is het verstandig om hier eens naar te laten kijken. Hiervoor kun je een optometrist in de omgeving raadplegen. Een optometrist kun je vinden middels de volgende link: https://www.optometrie.nl/praktijkzoeker

  • Inge schreef:

    Mijn zoontje is recent in het ziekenhuis geweest voor zijn laatste oogmeting. Het blijft stabiel, dus in basis hoeven we (voorlopig) niet meer terug. Ik heb net de optometrist gesproken over eventueel lenzen tijdens het sporten (hij sport intensief met ook risico op vallen enzo) en zij gaf aan dat dat prima kan vanaf zijn leeftijd. We hebben alle meetwaarden, dus ik dacht, kijken of we ze kunnen bestellen. Nu blijkt dat alle torische lenzen pas gaan vanaf -0,75 cilinder. Mijn zoontje heeft -0,5 … en ik kan nergens vinden of hij dan nog toe kan met standaard lenzen, of dat hij toch gebaat is met torische lenzen? Kunnen jullie antwoord geven?
    Metingen vanuit ziekenhuis:
    Rechts +4.0 -0,5 cilinder AS100°
    Links +4.0 -0,5 cilinder AS90°

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Inge,
      Zoals ook te lezen in ons blog ‘Wat is het verschil tussen lens sterkte en een bril sterkte?‘, is er een verschil tussen een bril- en een lenssterkte. Hier is een simpele rekensom voor om te bepalen wat de uiteindelijke sterkte wordt, maar dit moet altijd nagemeten worden door een specialist. Meestal wordt bij een lage cilinder deze waarde helemaal weggelaten, omdat de cilinder deels al gecorrigeerd wordt door traanvocht onder de contactlens en dan veelal meer verstoring van het beeld geeft dan dat het toevoegt.
      Het beste is dan ook om de lenssterkte te laten bepalen door een specialist. Deze kijkt dan niet alleen naar de sterkte, maar ook welk materiaal het beste geschikt is, of de lenzen überhaupt geschikt zijn voor het dragen van contactlenzen etc.

  • Nora schreef:

    wel cool dit dat dieren dat zo zien

  • H. de ru schreef:

    Bestaan er polariserende brillen met helder glas?

  • Shakira schreef:

    Ik heb erg last van wazig zicht met mijn lenzen en ik weet gewoon niet wat de oorzaak is. Als ik ze net in doe zie ik heel scherp, maar na ong 2 a 3 uur zie ik weer heel wazig. Ook wanneer ik net nieuwe lenzen in heb gedaan. Het is ook geen vuil want ik maak ze vaak schoon. Veel knipperen en oogdruppels (die ook eiwit ophoping tegen gaan) helpt niet. Het enige wat helpt is de lenzen uitdoen, even door de lenzenvloeistof halen en weer terug in doen. Maarja, iedere 2 uur op de dag je lenzen opnieuw uit en in doen is niet handig.
    Heeft iemand idee wat de oorzaak is of wat ik hiertegen kan doen?

  • jadore schreef:

    Ik ben op zoek naar lenzen met een cilinder afwijken voor -3.25. Heb het internet afgezocht maar kan helaas niks vinden. Weet u waar ik het beste kan kijken?

  • Khan Van schreef:

    Ik werk in frituur en draag lenzen. Blijft er verlaag hangen aan mijn lenzen? Zoja, hoe moet ik de lenzen ontvetten? of is een gewone lenzenvloeistof ook goed?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Als lenzen aan dergelijke vervuiling blootgesteld worden, kunnen deze het beste schoongemaakt worden met een lenzenvloeistof gebaseerd op waterstofperoxide. Het is beter om niet een alles-in-één vloeistof te gebruiken. Deze is meestal gebaseerd op het schoonwrijven van de lenzen. Hierbij worden dan de vetten in de microscopische openingen van de contactlenzen gewreven.

  • Maya schreef:

    Ik heb voorheen altijd een bril gehad, maar zit nu te denken aan overstappen naar lenzen.
    Ik heb in mijn brillen maar aan 1 kant een cylinder, hoe werkt dit met lenzen? Kan ik torische lenzen kopen voor 1 oog en normale voor het andere oog, of is dit compleet anders tussen bril en lenzen?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Maya,
      Op zich is het heel gewoon om voor het ene oog een lens met cilinder te hebben en voor het andere oog een lens zonder cilinder. Een lens kan eenvoudig voor één oog besteld worden, door het vinkje weg te halen voor het oog dat voor die lens niet nodig is.
      Echter, de overstap van een bril naar contactlenzen is niet verstandig zonder een juiste aanmeting door een contactlensspecialist. De sterkte van een bril is namelijk zelden dezelfde sterkte als die van contactlenzen. We hebben hier een blog ‘Wat is het verschil tussen lens sterkte en een bril sterkte?‘ aan gewijd. Hiervoor kunt u het beste een afspraak maken bij een specialist bij u in de buurt.

  • anouche schreef:

    ik heb een gewone bril met glazen die bij het buitenkomen automatisch bruin worden.
    Heb ik dan nog iets te winnen (qua comfort en bescherming) als ik een zonnebril op sterkte zou kopen. Die zou ik dan alleen buiten gebruiken natuurlijk.
    Dan voor een eventuele toelichting

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Een bril met ‘meekleurende’ glazen, kleurt op door de UV-straling. Achter glas, bijvoorbeeld in de auto, werkt dit minder goed of zelfs helemaal niet. In zulke gevallen werkt een zonnebril met een vaste kleur sowieso beter.
      Verder kleuren de meeste meekleurende glazen op tot zo’n 60-70% absorptie. Een bril met een vaste kleur kan tot wel 85% gekleurd zijn en dus meer (hinderlijk) licht absorberen. Afhankelijk van de wensen kan dit prettig zijn.
      Wat betreft de bescherming; de schadelijke straling is UV-licht. Dit wordt niet door gekleurde glazen tegengehouden, maar door een UV-filter. Dit kan zowel op een glazen met een vaste kleur als op een meekleurende glazen worden aangebracht.

  • Rob schreef:

    Bij mij gaat het optreden wanneer er geestelijke druk komt, en ook wanneer ik ga bewegen : lopen, fietsen ed.

  • Fedde schreef:

    het is voor alle dieren zielig want ze zien allemaal slecht of anders dan wij.
    wij zien alles precies en in de goede kleuren en goede vorm.
    groetjes Fedde

  • Rob schreef:

    Heb er last van bij fel licht, overmatige inspanning,wind,alcohol.

  • diana schreef:

    Dank je wel voor het delen van deze kennis. Weten jullie ook wat voor invloed het op je ogen heeft wanneer je steeds naar je vingers moet kijken en dan weer terug naar het scherm en dan weer naar je vingers? Zoals mensen typen die met 2 of 4 vingers typen?

    Doet dat iets met je concentratie? Hebben je ogen tijd nodig om scherp te stellen?

    Ik hoor graag van jullie.

    Hartelijke groet,
    Juf Diana

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Bij het telkens opnieuw focussen op verschillende afstanden van de ogen moeten de spieren in het oog telkens opnieuw aangespannen en ontspannen worden (accommoderen). Bij langdurig type zal dit dus tot vermoeidheid kunnen leiden, waarbij leeftijd een rol zal spelen. Des te ouder de persoon, des te eerder zal deze vermoeidheid op gaan spelen, gezien het vermogen tot accommoderen afneemt naarmate de leeftijd toeneemt. Deels valt dit te compenseren door de afstand tussen de ogen en het toetsenbord en de afstand tussen de ogen en de monitor niet teveel te laten verschillen.

  • Karda schreef:

    Heb na 10 jaar hier mee gelopen te hebben eindelijk diagnose gehad en bevestiging dat ik Blefarospasme heb ! Had last bij stress fel licht wind dat me ogen dicht gingen !Heb in AMC operatie ondergaan bij DR Kloos heeft veel verbeterd maar moet toch noch elke 3 maanden de 10 injecties maar gaat nu stuk beter

  • Frank schreef:

    Hi,

    Ik ben op zoek naar torische lenzen met de meeste zuurstofdoorlatendheid. Bvk daglenzen. Kunt u mij hierin adviseren?

    Met vriendelijke groet,

    Frank

  • A.Mol schreef:

    Ik heb de laatste maanden last vsn droge ogen. Op zich niet heel vervelend alleen heb ik bin het dragen vsn mijn maandlens een vertemening vsn licht om de randen zeg maar, soort halo effect. Ik gebruik al druppels en maak de lens (ik heb er maar 1 nodig) tussendoor veel schoon maar het effect komt vaak terug, vooral bij kunstlicht. Tips?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Indien oogdruppels niet het gewenste effect hebben, kunt u bij een aantal optiekzaken ook een onderzoek laten doen naar de oorzaak van uw droge ogen. Wellicht is er een andere manier om uw klachten te verhelpen, namelijk door deze te voorkomen. Het beste kunt u dan een optometrist raadplegen. Optiekzaken waar een optometrist werkzaam is, vindt u middels de volgende link: optometrie.nl/praktijkzoeker

  • Annett Bulder schreef:

    Goedemiddag
    Al een tijd heb ik veel last van duizeligheid, het gevoel in een viskom te zitten, evenwicht stoornis, concentratie probleem in de zin van, tijdens de bovenstaande symptomen niet goed na te kunnen denken of te reageren, kan geen balans ouden tijdens het lopen, zweet ontzettend en hartkloppingen enz. dit duurt ong. een uur of 2, dan gaat het weer weg, wel merk ik dat het vaker gebeurd, de medische molen kan niks vinden.
    December 2018 ben ik van een trap van 15 treden gevallen recht naar beneden op mijn hoofd.
    het een en ander gebroken gehad oa het borstbeen op 3 plekken door de druk van de klap.
    Nu is er een jaar geleden gezien dan mijn linker pupil kleiner is dan het rechter, volgens de oogarts ben ik er mee geboren, niet dus dat had ik geweten, zelf denk ik dat het door de val is gekomen en samen met de overige symptomen , paar maanden geleden staar operatie gehad, oogzicht linkeroog niet helemaal goed gelukt.
    Nu zie ik de stoornis Aniscorie wat redelijk past bij mijn symptomen, ben de medische molen onderhand zat, krijg afwijkende verklaringen en diagnose op diagnose die wel iets of wat van de symptomen verklaren maar te veel afwijken.
    Zou een onderzoek Aniscorie nuttig zijn in mijn geval?
    MVG
    Annett Bulder-Bolsenbroek

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Beste Annett,
      We hebben u een persoonlijk bericht gestuurd naar aanleiding van uw vraag.

  • loli schreef:

    zo cool wajoow

  • Zaborofsky schreef:

    Hoe weten ze eigenlijk dat dieren zo zien ??

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Goeie vraag: Ze kunnen onderzoeken hoe de dieren kunnen zien door de lichtgevoelige cellen in het oog te onderzoeken. Elk soort cel heeft een andere functie en geeft een andere resultaat in het beeld. Door deze allemaal in een computerprogramma te laden kan een beeld geconstrueerd worden. Op deze manier wordt bepaald hoe dieren zien.

  • Geertje Bloemsma schreef:

    Hallo, ik heb pupil verschil. Mijn linker oog is kleiner als de rechter maar soms zijn ze ook gelijk. ik ben bij dokter geweest en die heeft mijn ogen bekenen met een lampje en beide functioneren goed. Maar ik heb alsnog een vaag zenuw gevoel door mijn hoofd en ben daardoor toch bang voor iets onderliggends maar de dokter wil geen verder onder zoek doen. Wat is verstandig?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Geertje,
      Wij kunnen geen diagnose hiervan doen. Als u twijfelt aan het oordeel van uw arts, heeft u de mogelijkheid om een zogenaamde ‘second opinion’ aan te vragen bij een andere arts/specialist. Wellicht is dat voor u een optie.

  • GhizlNe schreef:

    Hallo!
    Kan ik lenzen dragen ? Ik heb cylinder van -3

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo GhizlNe,
      Of je lenzen kunt dragen is niet te zeggen, maar de cilinder zelf hoeft niet een probleem te zijn. Contactlenzen kunnen geleverd worden tot en met een cilinder van ruim 5 en met heel speciale contactlenzen zelfs nog wel hoger. Echter, het dragen van contactlenzen in het algemeen en speciaal met een (hoge) cilinder vereist een nauwkeurige aanmeting van deze contactlenzen. Dit moet altijd de eerste keer door een specialist gedaan worden. Het advies is dan ook om contact op te nemen met een specialist en deze een aanmeting te laten doen. Een specialist in de omgeving is te vinden middels de volgende link: https://www.optometrie.nl/praktijkzoeker

  • Alda schreef:

    Ik sluit me aan bij deze groep!! Ik heb al meer dan 10 jaar blefarospasme!!aan de oogkringspieren! En bij mij begint die ellende als ik met iemand een gesprek aan ga !dan zet ik .n leuke zonnebril op binnen en buitens huis !!en dan wordt het vanzelf rustig! Ook met fietsen gaat het dan beter .rustig aan fietsen geen electricice fiets!! EN BEZIG ZIJN HELPT BIJ MIJ OOK GOED HET GAAT NIET WEG MAAR IK WORDT DAAR RUSTIG VAN! dus ik zou zeggen koop leuke zonnebrillen die je gewoon opzet ook binnen ook al heb je bezoek ! En laat anderen mensen maar kijken vragen of lachen Jij weet wat het is!Grt Alda

  • Leen schreef:

    Ik heb ook sinds een 4 tal jaren last van blefarospasme, heel lastig, ik rij geen auto meer, bijna geen fiets meer,
    Ik ga elke 3 mnd naar Leuven voor botox injecties
    Maar het helpt niet genoeg naar mijn mening, veel knipperen en ogen sluiten enkele sec.

  • Joop schreef:

    Mijn lenzen nu hebben een AX van 85 en 100. Nu zie ik op uw site alternatieve lenzen enkel op tientallen. Dus 80 of 90 ipv 85. Wat is nu wijsheid om te bestellen?

  • EL MADDIOUI MALIKA schreef:

    Hallo,

    Help mij aub ik zou graag willen weten waarom ik ’s avonds kleine pupillen heb?
    Normaal zou het overdag moeten zijn, maar bij mij is het ’s avonds.
    Ik ben ten einde raad kan u mij het laten weten?

    Hartelijk dank!
    Malika

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Malika,

      Helaas kunnen wij daar geen antwoord op geven. Hierbij wil ik u dan ook adviseren om een oogarts te raadplegen waarom dit bij u afwijkend is.

  • Rena schreef:

    Ik heb lenzen om goed te kunnen zien. Goed zien kan ik dus niet zonder lenzen. Hoe kan ik nu stap 4 uitvoeren: de lens op mijn vinger leggen en naar de randjes kijken of hij niet binnenste buiten is, als ik zonder lenzen niet goed kan zien? Wat een vreemde tip!

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Rena,
      De meeste mensen hebben een MIN sterkte. Dit wil zeggen dat deze mensen bijziend (myoop) zijn en dichtbij dus prima kunnen zien. Het probleem zit in het veraf kijken. Dit is dan onscherp. In dit geval is het bekijken van de vorm van de contactlens dus geen probleem. Indien iemand verziend (hyperoop/hypermetroop) is, is het dichtbij kijken wel een probleem. Deze personen moeten dan een bril opzetten om te kunnen zien of de vorm van de contactlens goed is. Zodra 1 lens in het oog zit, kan daarmee bekeken worden of de vorm van de andere contactlens goed is. Hopelijk is zo duidelijk.

  • Emmie schreef:

    Hoi Ruben, Leuk artikel maar het klopt niet helemaal. Dat paarden tussen hun ogen een blinde vlek hebben betekent niet dat deze blinde vlek in de verte ook bestaat. Mensen hebben precies tussen hun ogen ook een blinde vlek en toch kunnen wij de vuurtoren wel zien, dat geldt voor paarden ook. Sterker nog direct voor zich (maar voorbij de blinde vlek) is voor paarden de enige plaats waar paarden binoculair zicht hebben (met beide ogen kunnen zien). Groetjes Emmie

  • Chantal schreef:

    Hi,

    Mijn opticien blijft zeggen dat er geen multifocale daglenzen zijn. Alleen maandlenzen of monovision.
    Ik lees toch andere dingen.
    Ik heb mono geprobeerd maar raakte niet gewend. Multifocale maandlenzen geprobeerd en dat gaat goed maar ik wil ze niet elke dag in. Puur bij sport of in de zomer. Dus ik wou dag lenzen. Kan dit en is het dan de zelfde sterkte als de maandlenzen?

    Groet Chantal

  • Wilma schreef:

    Hallo,
    Ik heb mijn ogen in 2011 laten laseren, maar ga nu slechter zien.
    Is het mogenlijk om na lasering een lens te implanteren?
    Ben erg benieuwd.
    Met vriendelijke groeten,
    Wilma van Rijswijk

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Wilma,
      Doordat het hoornvlies aangepast wordt door het laseren, zijn de mogelijkheden vaak wel minder. Dit betekent niet per se dat het niet mogelijk is. Het beste is dus om contact op te nemen met een specialist om dit te bepalen. Wij plaatsen zelf geen implantaatlenzen en wij laseren niet. Wijzelf hebben deze expertise dus niet in huis.

  • xuanyu schreef:

    ocharme die paarden en mensen rijden nog op hun ik dacht dat ze goed konden zien omdat mensen op hun rijden

  • Mariëlle schreef:

    Hallo,

    Ik heb langere tijd verkeerde sterktes gehad toen ik nog bij Eyewish liep met mijn lenzen
    Nu loop ik bij wolderingh en merk ik dat ik scherp kan zien en dat ik ook voor het eerst rustig uit mijn ogen kijken
    Maar op zo’n dag als vandaag (er ligt sneeuw en het is onder 0 en binnen brand natuurlijk de kachel)
    Merk ik dat mijn lenzen en dan voornamelijk mijn linkerlens heel erg wazig is wat super irritant is want gisteren was er niks aan de hand
    Ik weet ook dat ik omdat ik sterke cilinders heb met moeite de juiste sterkte kan krijgen en dus maar zo’n 80% zie (wat ik niet heel erg vind hoor) nogal onzeker word of ik niet de verkeerde lenzen draag omdat ik als ik lenzen controle heb vaak aangeef dat ik de letters wel kan lezen maar dan enkel op de gok dus dan geef ik ook aan als ik bij de 90% sterkte kaart aan ben gekomen van Ik kan er wel iets van maken maar echt lezen kan ik het niet maar als ik dan op lees wat ik denk dat er staat dan lees ik het kennelijk wel altijd goed op misschien eens 1 letter na

    Wat is verstandig? want over het algemeen heb ik niet echt last alleen op dagen als vandaag Voor mijn idee zijn mijn lenzen niet echt droog maar wie weet Ik heb zelf namelijk het idee dat mijn ogen te vochtig zijn

  • Rita schreef:

    Hallo, ik heb een vraag, ik heb multifocale lenzen, links +2.75, rechts +3.00 en high voor het lezen…
    De opticien twijfelde om beide + 2.75 te doen…nu is mijn vraag…
    Zou het mogelijk zijn om lenzen te dragen die alleen dat 2.75 te hebben, dus zonder het multifocale (lezen)…
    Heb bovendien, net als meerdere mensen hier, last van troebele lenzen na een paar uur, wat zijn de meest hydra lenzen, gebruik nu de air optics hydra glyde multifocal…

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Rita,

      Het is zeker mogelijk om PLUS lenzen te dragen zonder leesgedeelte in de lens. Wel adviseren wij altijd om deze overstap te doen in samenspraak met uw specialist. Het is namelijk best mogelijk dat de sterkte iets aangepast moet worden, omdat het leesgedeelte niet meer in de lens zit.
      De meest hydraterende lenzen van Alcon, waar ook uw huidige lenzen van zijn, zijn Total30 lenzen. Echter, troebele lenzen na een tijdje dragen zijn vaak het gevolg van droge lenzen/ogen. Kou, verwarming, airco etc zijn allemaal oorzaken hiervan. De beste remedie is dan meestal het gebruik van een oogdruppel.

  • Hildegard Froitzheim schreef:

    Vorig jaar in het voorjaar had ik last van knipperende ogen. Ben naar de oogarts geweest in najaar. Sedert nu al 2 maanden sluit mijn linkeroog spontaan met spasmen. Rechteroog valt soms ook dicht en moet ik met kracht openen. Diagnose blefarospasme. Zeer vervelend. Ik overweeg een operatie. Ik vermoed dat het van de stress is. Iemand ervaring met zo een operatie. Mvg.

  • Frank Van Berkum schreef:

    Helpen deze ook tegen fel kunstlicht en in de avond als er schemer is of erg donker is. Kan met kunstlens in de avond objecten in het donker moeilijk onderscheiden vooral als ik van een lichte naar donkere omgeving ga. Er zit een vertraging in

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Gepolariseerde glazen laten het licht maar door in 1 richting. Hierdoor is er minder schittering, maar dus ook minder licht. Het is dus niet te adviseren om gepolariseerde glazen te gebruiken bij schemering of zelfs donker, omdat dan het totale zicht ook afneemt.

  • Eline schreef:

    Goedemorgen. Ik heb +1,25 en +1,75 (Acuvue moist), Ik heb de lenzen echt al meerdere keren gedragen maar ik lijk er maar niet aan te kunnen wennen. Voor mijn zicht dichtbij merk ik dat mijn ogen vooral wel rust hebben, maar zodra ik verder weg moet kijken zie ik al snel wazig/troebel, en zie ik een soort halo om voorwerpen heen, met name bij licht. Ik moet continue knipperen om scherp te stellen. Wat kan de oorzaak zijn? en is er iets aan te doen?

    Als mijn lenzen alleen goed zitten op momenten wanneer ik dichtbij zie en niet veraf, dan is het eigenlijk niet te doen. Ik kan bijvoorbeeld niet tussentijds autorijden, dan zou ik de daglenzen weer uit moeten doen, vanmorgen heb ik hier namelijk hoofdpijn aan overgehouden.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Wij kunnen hier niet goed een oordeel over geven, omdat wij uw achtergrond verder niet kennen. Het advies is dan ook om de contactlenzen te laten controleren bij uw specialist. Wellicht moet er iets met de sterkte worden gedaan om het beeld optimaal te krijgen.

  • Nelly Koetsier schreef:

    Beste mensen,
    Ik heb zojuist gelezen over een behandeling met laserstralen en andere methoden (ingreep) bij problemen met netvlies loslating.
    Mijn vraag is: zijn er mensen die hierna echt beter geworden zijn, en geen problemen meer hebben. Ik vraag het omdat mijn dochter vlekken in de ogen heeft, maar niet naar een arts durft te gaan.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Beste Nelly,

      Als er echte schade aan het netvlies is, is dit veelal onherstelbaar. Een laserbehandeling is bedoeld om het proces te stoppen en te voorkomen dat de schade te groot wordt. Het is dus altijd verstandig om naar een arts te gaan als er twijfel hierover is.

  • Annemiek schreef:

    Tot voor kort droeg ik jarenlang zachte lenzen -4.0 (R) en -2.5 (L). Omdat ik merkte dat mijn zicht slechter werd, zijn mijn ogen opnieuw opgemeten. De sterkte blijkt te zijn gewijzigd naar -5.0 (R) en -3.5 (L). Met de lenzen op deze sterkte zie ik alles veraf prima, maar ik moet bijna bij alles dichtbij mijn leesbril opzetten. Uiteraard bij lezen, maar ook bij koken, schoonmaken, computeren. Eigenlijk bij alles wat zich binnen een meter van me afspeelt. Erg lastig en ik wordt er misselijk van. Voorheen had ik hier geen last van. Weet u misschien een oplossing?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Beste Annemiek,

      Uw ervaring lijkt te duiden op ouderdomsbijziendheid, ofwel presbyopie. (https://www.123lens.nl/blog/waarom-veranderen-je-ogen-naarmate-je-ouder-wordt/) U heeft dus een leesbril nodig. Dit probleem krijgt iedereen, ergens tussen 38 en 50. De een wat eerder dan de ander. Doordat uw voorgaande lenzen +1.00 sterker waren dan uw nieuwe lenzen, had u eigenlijk een leescorrectie in uw lenzen zitten. U betaalde hiermee met de visus voor veraf. Dit is nu opgelost, maar het probleem van de leesklacht komt nu naar voren.
      Dit is op te lossen met ofwel een leesbril over uw huidige contactlenzen heen, of u kunt zogenaamde multifocale contactlenzen laten aanmeten. Hierbij wordt een leescorrectie toegevoegd aan de contactlens, waardoor u weer kunt lezen. In het volgende blog vindt u hier wat meer informatie over: https://www.123lens.nl/blog/multifocale-lenzen-werking/

  • Michaël F. schreef:

    Hallo,

    Ik ben 38j en draag reeds van men +- 16j contactlenzen .

    Heb altijd maandlenzen gedragen maar sinds begin vorig jaar heb ik opgemerkt dat ik een wazig en slecht zicht met men contactlenzen heb, oogsterkte is nochtans up to date… Met mijn bril heb ik dit probleem niet .. mijn oogarts zag niet meteen iets verkeerd of zorgwekkend aan mijn ogen , daar ben ik natuurlijk niet veel mee.. heb een afspraak proberen maken bij een specialist maar er is een wachttijd tot ergens in 2025..

    Alsook ben ik recent op aanraden van een opticien overgeschakeld naar 2 week lenzen, dit zonder positief resultaat..
    Vraag me af of mijn ogen überhaupt nog lenzen kunnen verdragen, maar dan zouden men ogen de lenzen
    Toch gewoon afstoten? Mijn
    Zicht heeft niets te maken met het comfort, toch?
    Heel vervelende situatie..

  • Marc vD schreef:

    Hallo,

    Ik heb sinds kort kleurlenzen zonder scherpte omdat mijn irissen teveel licht doorlaten en ik hinderlijke lichtinval heb, ik draag een multifocale bril en zie daarmee goed, maar met die lenzen heb ik minder storend licht maar mijn zicht is dan een beetje wazig, de lenzen zijn altijd proper. Reden?

  • ria roggeman schreef:

    4 jaar geleden cataract operatie gehad. Nu heb ik “vuile lenzen” zegt oogarts. Nooit van gehoord.
    Kan dat ?
    Bedankt voor je reactie
    Ria

  • Niruwenhuis schreef:

    Goededag

    Reeds ben ik bij een optometrist geweest, Ivm verwijzing cbr via een keuringsarts.

    Ik wordt 75 jaar,
    Vanaf januari ben ik er al mee bezig, om m,n rijbewijs te verlengen ivm 75 jaar.
    Inhoudelijk.
    Rechts plus 0.75 Sph Cil min 2 As 35 prisma 0.0
    Links plus 1 Cil min 1.25 As 130 prisma 0.0
    Visus R 0.55
    Visus L 0.65 Visus bin 0.60
    Rechts 0.55
    Links 0.50
    Beide ogen 0.60
    Visus met optimale correctie Rechts 0.55 Links 0.65 Beide ogen 0.65

    Samengevat.
    Wat betekend dit voor mij rijbewijs verlenging ?
    Nu weer naar de keuringsarts vlgs cbr
    Wat gaat cbr beslissen ?
    BVD.

  • E. Bruins schreef:

    Ik ben sinds kort lenzen aan het proberen, via Pearl.

    Ik heb overdag geen problemen maar zodra het donker wordt zie ik rondom verlichting wazig, ook als ik overdag een tunnel in rij.

    Komt dit door goedkope lenzen?
    Wat kan ik hieraan doen?

  • Ursula Gerritsen schreef:

    Ik heb harde zuurstof doorlatende lenzen sinds mijn 12e jaar van min 9,25, waarin geen cilindrische afwijking in opgenomen was, niet voor links en niet voor rechts. IK ben nu 52 jaar. Na een oogmeting vorige week blijkt dat ik aan mijn ene oog een cilinder heb van 1,25 en de andere 1,75. De opticien zou voor mij lenzen bestellen met deze cilinders daarin verwerkt. Toen ik ze vandaag ging halen gaf hij ineens aan dat de optometrist had gezegd dat deze cilindrische afwijkingen met een hoge sterkte van min 9,25 niet verwerkt konden worden in de harde zuurstof doorlatende lenzen. Klopt dit? Ik moest er overigens zelf naar vragen (omdat ik e.e.a. niet aangeduid zag op de factuur die ik kreeg). Sowieso slecht, omdat je mensen goed en zuiver moet informeren, zeker als ze een dergelijk kostbaar product bij je aanschaffen. Volgens betreffende opticien kan dit alleen in zachte lenzen……

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      In vormstabiele (harde) contactlenzen kunnen zeker cilinders verwerkt worden. In sommige gevallen werkt dit zelfs beter dan met zachte contactlenzen. Echter, niet alles is mogelijk. Wellicht is een bezoek aan een andere specialist voor u de beste optie.

  • Sri k Faiman schreef:

    Heb dus jaren lang rond gelopen met Blefarospasme werd ook weg gestuurd in ander ziekenhuis !Vrouwlijke oogarts dacht dat ik voor behandeling ooglidcorrectie kwam doen,was erg teleurgesteld dat ik weg ben gestuurd !Maar ik ging verder onderzoeken waar en hoe ik klachten kreeg bij fel ligt en met stress en door de wind buiten !Zo heb ik acht jaar door lopen zoeken wat voor ziekte ik had !Vroeg verwijzing voor de laatse keer want was naar om zo rond te lopen met dicht knipperende ogen had de moed niet opgegeven en kwam gelukkig bij arts terecht die meteen kon zien wat ik mankeerde was opgeleid door Dr Kloos en hij heeft me naar oogarts DR Kloos verwezen die gespecialiseerd is met Blefarospasme ik ben begin stadium met Botox injectie begonnen waar door me ogen rustiger werden en verandering voelde !Daarna heb ik de 2 operaties ondergaan van Blefarospasme en ben erg tevreden me ogen hebben minder spasme kan ze beter open houden en daarnaast heb ik nog 4 maal per jaar Botox injectie voor 80 procent heb ik verandering waar ik DR KLOOS erg dankbaar voor ben !

  • Sk faiman schreef:

    Ben zeer tevreden bij DR Kloos begin stadium Botox behandelingen gehad en daarna heb ik operatie aan beiden ogen gedaan Bij Dr Kloos en heeft voor 80 procent me Blefarospasme verminderd maar met injecties blij met vooruitgang van mijn beiden ogen door de operaties ! ik ben zeer tevreden en heb geen spijt dat ik de operatie heb gedaan veel sterkte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FOUT: Sorry, je verificatie faalt.